szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fémcsavar helyett felszívódó implantátumot használnak a műtét alatt, így nincs szükség újabb beavatkozásra. A legtöbb ilyen műtétet európai összehasonlításban Magyarországon végezték el.

Kevesebb műtéti beavatkozással lehet helyrehozni a gyerekek törött csontjait egy új műtéti technológiával, írja a Népszava. Az eljárásban a fémcsavarokat, csontcsavarokat, drótokat felszívódó implantátummal helyettesítik, és miután a csont összeforrt, az úgynevezett polylaktát-glikolat co-polimer anyagú rögzítő egyszerűen lebomlik és kiürül szervezetből. Jelenleg Európában Magyarországon végezték a legtöbb műtétet felszívódó implantátummal gyermeksérülteken.

A lap felidéz egy esetet, amikor tavaly nyáron egy hétéves kislány mindkét alkarját eltörte, a törés jellege miatt mindkét kart a könyököt is befedő hosszú gipsszel kellett volna rögzíteni, ami teljesen kiszolgáltatottá tette volna a gyereket. A kislány mindkét alkarjának csontjait azonban felszívódó implantátummal rögzítették, így a kislánynak csak egy hétig kellett egy rövid gipszsínt viselnie, amit hamar lecserélt egy levehető tépőzáras karvédőre. Így a kislány megúszott egy második műtétet, ugyanis ha titánnal vagy egyéb fémmel rögzítették volna a karját, akkor azt később egy újabb műtéttel el kellett volna távolítani.

A Népszava felidéz egy másik példát is, amikor egy sportoló fiúnak a karja a korábbi titán implantátumokkal együtt tört. Az ő esetében teljesen egyedi megoldást alkalmaztak, a korábbi fémet is felszívódó implantátumokra cserélték. Átlagos esetekben a fémek kivétele ugyan egyszerűbb, mint a behelyezésük, de az is altatással, kórházi kezeléssel és jelentős egészségügyi többletkiadással jár, ehhez jön még hozzá a műtéti szövődmények rizikója.

A gyerekek sérüléseinek ellátásánál a felszívódó, illetve a fémötvözet implantátumot a bőrön át néhány milliméteres metszéssel vezetik a sérült csontba. Ha fémmel rögzítik a törést, annak eltávolításakor ezeket a sebhelyeket újra fel kell vágni, sőt néha nagyobb metszésre is van szükség, mint az implantátum behelyezéséhez.

Noha ezt az eljárást már tíz éve használják Magyarországon, ezek az operációk még csak a technológia klinikai próbáinak számítanak, pedig a gyermekkori törések körülbelül 30-40 százaléka kezelhető lenne ilyen implantátumokkal.

Magyarországon az Országos Baleseti Intézetében és a PTE Klinikai központjában tudnak dolgozni a felszívódó implantátummal, a lap szerint azért, mert az elején lelkes orvosok alapítványi és egyéb támogatásokból megszerezték rá a forrást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!