szerző:
BI
Tetszett a cikk?

Budapest helyett Hollandiában vagy Németországban lehet az utódja.

Ma már csak annyit láthatnak a Nap utca-József körút sarkán lévő egykori múzeum bejáratánál járók, hogy itt volt, de – Józsefváros polgármesterének döntése miatt – megszűnt a világ egyetlen zászlómúzeuma.

©

Nemrég mutattuk be ezt a különleges gyűjteményt és annak tulajdonosát, Balogh Lászlót, de már akkor előrevetítettük, hogy valószínűleg nem éri meg a kalandos történetű, negyedszázados múlttal rendelkező tárlat a karantén végét. A zászlómúzeum évi nyolcmillió forintos büdzséjét a kormányzati elvonások miatt takarékoskodni kényszerülő kerületi önkormányzat a továbbiakban nem finanszírozza.

Mint Balogh László lapunknak megerősítette, a múzeumot bezárták, őt elbocsátották, épp május 15-én járt le a felmondási ideje.

„Tagja vagyok a nemzetközi zászlótársaságok szervezetének, onnan hallottam, hogy a zárás után felmerült, hogy Hollandiában vagy Németországban nyitna meg egy zászlómúzeum, mert így az lesz a világ egyetlen zászlómúzeuma.” De az már nem az ő gyűjteményén alapulna. Arra jelen pillanatban nem lát semmi esélyt Balogh, hogy Budapesten folytassa.

©

„Ez eltűnt. Volt 25 éve. A világ egyetlen zászlómúzeuma megszűnt. Józsefvárosnak nem kellett” – fakadt ki keserűen.

©

Bár egyelőre nem tervezi, hogy betartja a hónapokkal ezelőtti fenyegetését, és elégeti nyilvánosan a világ összes zászlóját, egyelőre nem tudja mi lesz a gyűjteménye sorsa. Az most egy raktárban áll, nem is látszik megoldás, hogy máshol esetleg újra a közönség elé kerülhetne.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla István Élet+Stílus

„Több mint 200 ország zászlóját kellene elégetni” – Veszélyben a zászlómúzeum

Valószínűleg az ország legnagyobb levelezője Balogh László, akinek Kim Dzsong Un vagy Moammer Kadhafi éppúgy válaszolt, mint Bill Clinton vagy Angela Merkel, nem beszélve a világ legkevesebb állampolgárával rendelkező Csendes-óceáni szigetig. Minden ország vezetőjétől zászlót kért és kapott: ebből alakította ki 25 éve a Zászlómúzeumot, amely most az önkormányzati megszorítás áldozata lehet.