szerző:
K. B.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 28 éves Berettyán Nándor Vidnyánszky színészosztályában végzett Kaposváron, majd Vidnyánszky leszerződtette a Nemzeti Színházba. Most megkapja a hányattatott sorsú Karinthy Színházat.

Július 1-jétől Berettyán Nándor vezeti igazgatóként a fővárosi Karinthy Színházat – közölte Szabó László, a Vidnyánszky Attila által alapított Magyar Teátrumi Társaság (MTT) titkára szerdán a színházban tartott sajtótájékoztatón.

„Karinthy Márton csaknem négy évtizeden át modern polgári, színészcentrikus színházat vezetett. Szeretném ezt továbbvinni, emellett sok és nagy teret adni a fiatal alkotóknak” – mondta az új igazgató, a 28 éves színész-rendező az MTI beszámolója szerint.

Hogy a Karinthy Színház a Vidnyánszkyékhoz kerül, az 2020 elején derült ki abból, hogy a kormány megítélt 300 millió forint ingatlanvásárlási támogatást a Teátrumi Társaságnak, hogy az épület és a színházat üzemeltető nkft. megvásárlásával „továbbvigyék” Karinthy Márton örökségét.

A színház sorsában ugyanakkor nem ez volt az egyetlen változás: Földes Eszter színész valamivel a hír előtt arról számolt be, hogy az alapítása óta független magánszínházként működő intézmény addigi igazgatója, Karinthy Márton halála előtt szóban – de Földes szerint bizonyíthatóan – őt bízta meg azzal, hogy legyen a színház művészeti vezetője. Ezt azonban a színház akkori ügyvezetői csapatának egyik tagja nem fogadta el, Földes Eszter pedig azt állítja, a kormánnyal jó viszonyt ápoló Oberfrank Pál veszprémi színházigazgató azt mondta, komoly támogatást jár ki a színháznak a kulturális államtitkárnál, de ennek feltétele, hogy Földes Eszter távozzon a vezetésből.

Az akkor megnevezett fő indok Földes állítása szerint az volt, hogy egy nála tapasztaltabb vezetőt akartak kinevezni a színház élére, annak biztonsága érdekében. Ez a személy végül Bakos-Kiss Gábor lett, aki Vidnyánszky Attila igazgatása idején lett a debreceni Csokonai Színház társulatának tagja, majd miután Vidnyánszky a Nemzeti Színház igazgatója lett, őt is magával hívta. Bakos-Kisst nemrég nevezték ki a Győri Nemzeti Színház élére, miután a kormányközeli többségű bizottság őt támogatta a színház korábbi igazgatójával és több, jelentős színházi sikereket elérő pályázóval szemben. A győri igazgatói pályázat kiírásában valamiért előnyként szerepelt, ha a pályázónak van jogász végzettsége. Bakos-Kissnek volt.

Most azonban már úgy tűnik, többé nem számított a tapasztalat a Karinthy vezetői tisztségének betöltéséhez. Berettyán Nándor 28 éves, és eddigi tapasztalata csak a Vidnyánszky Attila által vezetett Nemzeti Színházból származik: miután 2017-ben elvégezte a Kaposvári Egyetemet Vidnyánszky Attila színészosztályában, egyből ide került.

Szabó László, az MTT titkára a sajtótájékoztatón azt mondta: „különleges felelősség” a Teátrumi Társaság számára a Karinthy tulajdonlása, mert most először végeznek működtető-felügyelő funkciókat egy színházban.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!