szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már hétfőn összeült az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) humán gyógyszerek bizottsága, hogy elvégezze a Moderna Covid-vakcinájának értékelését. Ezt azonban nem sikerült eredményesen befejezni, az EMA Eurológushoz eljuttatott közleménye szerint “szakértőink keményen dolgoznak a vállalatnál fennálló kérdések tisztázásán”.

Az értékelés szerdán folytatódik, és ha a bizottság véleményt nyilvánít az ülésen, akkor azt haladéktalanul nyilvánosságra hozzák. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem teljesen biztos az, hogy a második vakcina is megkapja az uniós forgalombahozatali engedélyt.

Ugyanakkor az EMA bejelentette, hogy január 8-án egy nyilvános fórumot tartanak a vakcinák értékeléséről, jóváhagyásáról és bevezetéséről. A fórum elérhető lesz valamennyi európai polgár számára, a közvetítést az interneten lehet majd követni.

A Biontech-Pfizer közös fejlesztése december 21-én kapta meg a gyógyszerügynökség engedélyét – akkor nagyszabású sajtótájékoztató kísérte az eseményt, majd a következő napokban megkezdődött – először csak nagyon kis mennyiségben, aztán komolyabb tételekben – az oltások eljuttatása a tagállamokba.

Az Európai Bizottság eddig hét gyártóval összesen 2 millliárd 345 millió vakcinára szerződött le, vagy kötött ki opciós jogot. A tagállamok ebből a keretből gazdálodhatnak olymódon, hogy lakosságarányosan van lehetőségük készleteket lekötni. Magyarországot potenciálisan ennek a keretnek a két százaléka illeti meg, ami körülbelül 46 millió vakcinát jelent, de ebbe bele kell számítani, hogy a Johnson&Johnson (Janssen) oltását leszámítva mindegyik vakcina két dózisból áll.

Egyelőre nem tudjuk, hogy Magyarország portfóliója hogyan áll össze, de például Belgiumban nyilvánosságra hozták, hogy melyik oltásból mennyit rendelt a kormány. Ennek alapján mondhatjuk, hogy a 11 milliós országban 14 millió polgárra elegendő oltóanyag jut. De korántsem biztos, hogy mindegyik forgalomba kerül. Arról azonban már most lehet hallani, hogy van olyan gyártó, amelynek a terméke még nem ért el a harmadik fázisba sem, elképzelhető, hogy ez az ellenanyag behozhatatlan hátrányba kerül. Hiszen a már engedélyezett oltások utánpótlása csakis a gyártási kapacitáson múlik, vagyis ebből a szempontból az engedélyezés időpontja az adott cégnek üzleti szempontból is nagyon sokat számít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Talán nem érdemes beoltani a legidősebb súlyos betegeket, figyelmeztetnek a norvégok

Talán nem érdemes beoltani a legidősebb súlyos betegeket, figyelmeztetnek a norvégok

Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina

Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina

A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente

A rovarok 1-2 százaléka tűnhet el a Földről – évente