szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Káoszhoz vezet, hogy a magyar kormány nem fogja rögzíteni, kit, milyen oltással láttak el - erre hívta fel a figyelmet Ujhelyi István, aki szerint azonban Orbán Viktor helyrehozhatja a hibáját.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A magyar kormánynak rá kell vennie az orosz és a kínai vakcinagyártókat, hogy adják be engedélyezési kérelmüket az Európai Gyógyszerügynökségnek, ez az “egyetlen megoldás az Orbánék által felállított csapdára” - ezt mondta hétfő reggeli sajtótájékoztatótán Ujhelyi István, szocialista EP-képviselő. A politikus kifejtette, hogy az európai tagállamok jelentős része már világossá tette: csak olyan oltásokat fogadnak majd el az egységes uniós oltási igazolvány rendszerében, amely megkapta az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. Sőt, az Európai Bizottság elnöke a múlt heti uniós csúcson világossá tette, hogy az európai igazolványnak tartalmaznia kell, hogy kit, mikor és mivel oltottak be. Ujhelyi ezzel reagált egy szombaton megjelent kormányrendelet-módosításra, amely szerint a covid-védettséget igazoló magyar dokumentumban ezentúl nem fogják feltüntetni, hogy kit melyik vakcinával oltottak be, ezt az adatot ugyanis nem kell továbbítania a központi rendszerbe az oltást végző szakembereknek.

A módosítás Ujhelyi szerint az eredetinél is komolyabb problémákat okozhat, hiszen ezen túl nem csupán annak a magyar polgárnak korlátozhatják a szabad utazását, aki az uniós engedéllyel nem rendelkező orosz vagy kínai vakcinát kapta, hanem azok is tiltólistára kerülhetnek, akik nyugati oltóanyagot kaptak ugyan, de ezt a megfelelő magyar igazolás hiányában nem tudják bizonyítani. Ez Ujhelyi szerint sok magyarnak okoz majd komoly kárt, például a fuvarozóknak, az ingázó munkavállalóknak vagy például a külföldön tanuló diákoknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fejre állt az új ingatlanok piaca, lakás helyett házat keresnek a legtöbben

Fejre állt az új ingatlanok piaca, lakás helyett házat keresnek a legtöbben

Uniós oltalom alá vették a budaörsi őszibarackot

Uniós oltalom alá vették a budaörsi őszibarackot

Az indiai koronavírus-mutáns Angliában is terjed, de még nem tudni, mennyire veszélyes

Az indiai koronavírus-mutáns Angliában is terjed, de még nem tudni, mennyire veszélyes