Jövő héten jön az újabb uniós vakcina

Jövő héten jön az újabb uniós vakcina

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Rendkívüli ülést hívott össze az Európai Gyógyszerügynökség március 11-ére, amelynek egyetlen célja, hogy egy következő vakcina, a Johnson & Johnson cégcsoport tulajdonában álló Janssen Gyógyszergyár forgalombahozatali engedélyének ajánlásáról döntsenek.

Ez az egyetlen jelenleg rendelkezésre álló oltóanyag, amelyből egy dózis is elegendő a védelem kialakulásához. Az Európai Unió 200 millió adagra szerződött és kikötöttek egy 200 millió opciót is. Vagyis ez a keret 400 millió ember beoltására elegendő, az több, mint az EU felnőtt korú lakossága.

Jelenleg három oltásnak (BioNTech–Pfizer, Moderna, AstraZeneca) van uniós engedélye, amelyek összesen 1,5 milliárd adag dózist jelentenek, a Janssennel ez megközelítené a 2 milliárdot. Magyarország ebből az oltóanyagból 4 360 000 adagot rendelt.

Az EU állam- és kormányfői múlt héten egyeztek meg abban, hogy felgyorsítják az uniós oltási stratégiát az engedélyezéstől a szállításon keresztül az oltások beadásáig.

Az eddigi gyakorlat az, hogy a gyógyszerügynökség ajánlását követően pár órán belül az Európai Bizottság kiadja a forgalombahozatali engedélyt, a szállítások pedig pár nap múlva megkezdődhetnek.


Hozzászólások