szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

A járványügyi helyzetet is vizsgálják majd.

Az Európai Bizottság szerdán új feltételekkel egészítette ki az EU területén gyártott koronavírus elleni oltások kivitelére vonatkozó szabályait.

Ezentúl a Bizottság a kölcsönösség és az arányosság szempontjait is figyelembe fogja venni, mielőtt jóváhagyná az exportengedélyt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy megnézik, a célország nem akadályozza-e meg, hogy a területén gyárott oltásokat a cégek az EU-ban értékesítsék. Emellett azt is össze fogják hasonlítani, hogy az adott államban nem jobb-e a járványügyi helyzet vagy a lakosság átoltottsága, mint az EU-ban.

Az új szabályok kiegészítik az EU február óta működő exportellenőrzési mechanizmusát, melynek lényege, hogy mielőtt a tagállamok vámhatóságai engedélyt adnának a gyógyszercégeknek a területükön gyártott oltóanyagok kivitelére, az Európai Bizottsággal kell egyeztetniük, hogy az adott vállalat leszállította-e az EU-nak a szerződésben vállalt oltásokat.

Bár eddig a szomszédos országokba szánt oltóanyag kivitelét nem kellett engedélyeztetni a Bizottsággal, most 17 szomszédos államra – közöttük Svájcra, Norvégiára, Szerbiára és Montenegróra is – kiterjesztik az ellenőrzési mechanizmust.

Tavaly az uniós beszerzés első lépésében a Bizottság hat gyógyszercéggel – Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson & Johnson és Sanofi–GlaxoSmithKline – kötött elővásárlási szerződést: a kutatás-fejlesztéshez adott támogatásért cserébe a gyártók meghatározott mennyiségű oltóanyag szállítását vállalták fix áron.

Az uniós államok területén gyártott oltóanyagok exportjára vonatkozó ellenőrzési és átláthatósági rendszert azután vezette be az EU, hogy a Bizottság komoly konfliktusba vitába került az AstraZenecával, mert a cég bejelentette: később fogják az EU-nak leszállítani a vakcinákat, miközben Nagy-Britannia továbbra is rendben megkapta az oltásokat.

Eddig 380 esetben hagyta jóvá a Bizottság a vakcinák kivitelét, és csak egy esetben tagadta meg az engedélyt: az olasz vámhatóság tiltotta meg az AstraZenecának, hogy 250 ezer adag oltást szállítson Ausztráliába.

Összesen 43 millió adag oltás exportját engedélyezték 33 országba. Ebből Nagy-Britannia, Kanada és Japán jutott a legtöbb vakcinához, sorrendben 10,9 millió, 6,6 millió és 5,4 millió adaghoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon

A kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon

24.hu: Csalást gyanít a tavalyi lélegeztetőgép-beszerzés egyik nagy nyertesének könyvvizsgálója

24.hu: Csalást gyanít a tavalyi lélegeztetőgép-beszerzés egyik nagy nyertesének könyvvizsgálója

Életmódszakorvos: Tudományosan bizonyított, hogyan élhetünk hosszú, egészséges életet

Életmódszakorvos: Tudományosan bizonyított, hogyan élhetünk hosszú, egészséges életet