szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Az uniós intézménynek két hónapja van, hogy értékelje a tervet.

Az Európai Bizottság hivatalosan is megkapta a magyar kormány tervét arról, hogyan akarja felhasználni a koronavírus utáni gazdasági helyreállítási alap Magyarországra eső részét – jelentette be szerdán az uniós intézmény.

Az összesen 672,5 milliárd eurós befektetési és reformalapból 312,5 milliárdot vissza nem térítendő támogatások, 360 milliárd eurót pedig kedvező feltétélekkel nyújtott kölcsönök formájában kaphatnak meg a tagállamok.

A korábban nyilvánosságra hozott tervekkel ellentétben Magyarország végül csak 7,2 milliárd eurós támogatást kért, hitelt nem.

A következő két hónapban az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni, hogy a magyar terv eleget tesz-e az uniós elvárásoknak, vagyis a kiadások legalább 37 százaléka támogatja-e a klímavédelmi célokat, 20 százalékát pedig a digitális átalakulásra fordítják-e.

A Bizottság értékelését követően az uniós kormányokat tömörítő Európa Unió Tanácsának négy héten belül kell a tervről döntenie: ha jóváhagyják a programot, előfinanszírozásként 13 százalékot azonnal átutalnak a magyar kormánynak.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter egy nappal azután jelentette be, hogy Magyarország nem kér hitelt, hogy Orbán Viktor Brüsszelben tárgyalt a helyreállítási alap felhasználásáról. A Népszava értesülései szerint a tárgyalások kifejezetten rossz légkörben zajlottak, mivel az uniós intézmény egyértelművé tette: nem adnak támogatást az alapítványokba kiszervezett felsőoktatás reformjára.

Magyarország a 15. uniós országként adta be a tervet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!