szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

A magyar gazdaság bővülése meghaladja az uniós átlagot, ugyanakkor jelentős az államháztatási hiány és az infláció mértéke is.

A téli gazdasági előrejelzését némiképp javítva, az Európai Bizottság tavaszi prognózisában azt valószínűsíti, hogy az EU gazdasága 2021-ben 4,2 százalékkal, 2022-ben pedig 4,4 százalékkal bővül. A várakozások szerint 2022 végére minden tagállam visszatér a válság előtti szinthez. A növekedésben jelentős szerepe van az oltási arány növekedésének és ezzel párhuzamosan a korlátozó intézkedések feloldásának.

Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a koronavírus-járvány történelmi arányú sokkot jelent Európa gazdaságai számára. Az EU gazdasága 6,1 százalékkal, az euróövezet gazdasága pedig 6,6 százalékkal zsugorodott 2020-ban.

Jövőre az állami beruházások GDP-arányos értéke meghaladja az elmúlt tíz év legmagasabb adatait is. Ez jelentős mértékben az uniós helyreállítási csomagnak köszönhető. Az előrejelzések szerint az EU-ban a munkanélküliségi ráta 2021-ben 7,6 százalék, 2022-ben 7 százalék lesz. Több ágazatban azonban a helyreállás hosszabb időt fog igénybe venni. Az infláció uniós szinten idén 1,9 százalék, jövőre pedig 1,5 százalék lesz.

Ami a magyar adatokat illeti, a tavalyi 5 százalékos GDP-csökkenést követően idén 5 százalékkal, jövőre pedig 5,5 százalékkal nő a nemzeti össztermék. A magyarországi munkanélküliség jelentősen az uniós átlag alatt lesz, idén 4,3 jövőre pedig 3,8 százalék. Az infláció azonban az uniós átlag duplája lesz Magyarországon: ebben az évben 4, jövőre pedig 3,2 százalék lesz.

Az államháztartási hiány az EU-ban ebben az évben körülbelül fél százalékponttal, a GDP 7,5 százalékára növekszik, az euróövezetben pedig körülbelül háromnegyed százalékponttal a GDP 8 százalékára nő. Az előrejelzések szerint 2021-ben Dánia és Luxemburg kivételével valamennyi tagállam hiánya meghaladja a GDP 3 százalékát.

2022-re az előrejelzések szerint az összesített költségvetési hiány a felére, alig 4 százalék alá csökken mind az EU-ban, mind az euróövezetben. Az előrejelzések szerint a GDP 3 százalékát meghaladó hiányt mutató tagállamok száma jelentősen csökkenni fog. Magyarország nem tartozik ezek közé: idén 6,8, jövőre 4,5 százalékos deficittel lehet számolni.

Az EU-ban az államadósság GDP-hez viszonyított aránya az előrejelzések szerint az idén 94 százalékon lesz, majd 2022-ben egy százalékot csökken. Ezt az adatot lényegesen befolyásolja, hogy Görögországban 208 százalékos az idei arányszám. Magyarország esetében 2021-re 78,6, 2022-re pedig 77,1 százalékos államadóssági szinttel számolnak.

Az előrejelzés megemlíti, hogy a választási túlköltekezések jelenthetnek veszélyt a költségvetési egyensúlyra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!