szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Magyarország blokkolta azt a közös uniós állásfoglalást, amelyben az EU a palesztin–izraeli konfliktus békés rendezésére szólított volna fel.

Rendkívüli, informális videokonferenciát hívott össze kedd délutánra az EU külügyi főképviselője az izrael–palesztin konfliktus miatt, amelyen az uniós külügyminiszterek vettek részt.

A megbeszélés az előzőekhez képest hosszabb ideig tartott, majd a jelentős késéssel megkezdett sajtótájékoztatón Josep Borrell főképviselő hangsúlyozta, hogy ez nem hivatalos találkozó volt, ennek ellenére az EU szeretett volna egy közös nyilatkozatot kiadni, amelyben a kialakult helyzetről mondják el véleményüket. Ezt a 27 tagállam közül 26 támogatta volna, az egyetlen kormány, amely blokkolta, az a magyar volt.

Őszintén szólva nem tudom megérteni, hogy egy ország hogyan nem tud egyetérteni ezzel az állásfoglalással. De emlékeztettem kollégáimat arra, hogy a külügyminiszterek tanácsa felelős a közös kül- és biztonságpolitika kialakításáért. És ez nem valamiféle szeszély, hanem az EU-szerződésekből származó megbízás, amely szerint minden tagállam lojálisan hozzájárul a közös politikához

– mondta Borrell. A főképviselő szavai alapján a nyilatkozat többek között tartalmazta volna, hogy az EU elítél mindenfajta erőszakot, hogy csak a politikai megoldás vezethet el a békéhez, valamint azonnali tűzszünetre szólított volna fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!