szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Az uniós kormányokon múlik, jóváhagyják és alkalmazzák-e az Európai Bizottság ajánlásait.

Az EU-n belüli utazást megkönnyítő ajánlásokat hozott nyilvánosságra hétfőn az Európai Bizottság annak érdekében, hogy az uniós Covid-igazolványok bevezetése előtt enyhítsenek az utazási korlátozásokon.

Ha az uniós kormányok jóváhagyják a Bizottság útmutatásait, a július helyett már június közepétől egyszerűsített feltételekkel lehet utazni Európában.

A korábban már nyilvánosságra hozott információkkal összhangban, a Bizottság azt javasolja az uniós tagállamoknak, hogy mindenféle teszt- és karanténkötelezettség nélkül engedélyezzék az olyan uniós állampolgárok beutazását, akik legalább 14 napja megkapták az összes előírt oltást az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinák – azaz Pfizer–BioNTech, Moderna vagy AstraZeneca vagy Johnson & Johnson – valamelyikéből. A védettség igazolásához nem kellene tehát az uniós Covid-igazolvány, de a dokumentumon fel kellene tüntetni a vakcina típusát és mindkét oltás időpontját.

Hasonlóképpen, azoknak is szabad utazást javasol az uniós intézmény, akik felépültek a koronavírusból – ehhez egy 180 napnál nem régebbi pozitív PCR-teszt lenne szükséges.

Az útmutatás szerint az uniós tagállamoknak fel kell menteniük a karantén-kötelezettség alól azokat, akik a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 48 órán belül végzett gyors antigén-teszttel rendelkeznek.

A Bizottság ajánlása szerint a 6 év alatti gyerekeket nem kellene tesztelni, és a szülők felmentése a karantén-kötelezettség alól a gyerekekre is ki kell, hogy terjedjen.

Emellett az uniós intézmény az is tanácsolja a tagállamoknak, hogyha már készen állnak az uniós Covid-igazolványok kibocsájtására és más országban kiállított igazolványok leolvasására, akkor kezdjék el a rendszer alkalmazni.

Az ajánlások lényege, hogy az uniós Covid-igazolványok július 1-jén életbe lépő rendszere előtt felkészítse az országokat a fokozatos nyitásra és megkönnyítse az európaiak utazását. Az útmutatásokat azonban az uniós kormányoknak el kell fogadnia, és ha el is fogadják, akkor sem lesz kötelező figyelembe venniük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!