szerző:
MTI

A labdarúgó-világbajnokság E jelű kvartettjébe a FIFA-világranglista első 13 helyezettje közül három csapat kapott besorolást: várhatóan a háromszoros győztes olaszok, a szintén kitűnő erőkből álló csehek és a négy éve negyeddöntős amerikaiak küzdenek meg a két továbbjutó helyért, ugyanakkor a ghánaiakról sem szabad megfeledkezni.

© AP
A kvartett végeredménye abból a szempontból sem mellékes, hogy a két továbbjutó, az F csoport első két helyezettjével találkozik a nyolcaddöntőben, így abban a szakaszban akár sor kerülhet egy brazil-olasz összecsapásra is. Az a csapat, amelyik elkerüli a címvédőt, már csak a fináléban futhat össze vele.

A csoport elsőszámú favoritja a squadra azzura, bár nagy kérdés, hogy teljesítményét mennyire befolyásolja az Olaszországban kirobbant bundabotrány, ugyanis abba több játékos - így például Gianluigi Buffon, az elsőszámú kapus és Vincenzo Iaquinta -, sőt közvetve maga Marcello Lippi szövetségi kapitány is belekeveredett. Ráadásul a keretből nyolcan az ügyben leginkább érintett, s így az alsóbb osztályba sorolással fenyegetett Juventus, Fiorentina és Lazio játékosai, akik körül szinte "dögkeselyűként köröznek" a rivális csapatok ügynökei az elcsábításuk érdekében.

Ami viszont az olaszok mellett szól, az a magabiztos, helyenként látványos, de rendre eredményes játék, amit mind a selejtezők során, mind az azt követő felkészülési időszakban mutattak. A vb-házigazda németeket például játszi könnyedséggel intézték el (4-1) még márciusban. Ugyancsak jó hír Lippi számára, hogy valamennyi játékosára számíthat, egyedül Christian Vieri maradt ki sérülés miatt az utazó keretből, bár sok szakértő szerint ő amúgy sem fért volna be.

Milan Baros levegőben.
A cseheknek is kiemelten fontos ez a világbajnokság, mert vélhetően ez lesz az utolsó nagy nemzetközi fellépése a többek között Pavel Nedved, Karel Poborsky és Jan Koller nevével fémjelzett "aranygenerációnak".

Nagy előnye Karel Brückner együttesének, hogy a tapasztalt játékosok olyan fiatal tehetségekkel egészülnek ki, mint az Eb-gólkirály Milan Baros, Tomas Rosicky vagy Petr Cech.

Bruce Arena amerikai szövetségi kapitány elsősorban a legutóbb helytállt csapatra számít, amely négy éve a negyeddöntőben esett ki a fináléig menetelő németekkel szemben. Az is igen figyelemre méltó a tengerentúli gárda esetében, hogy a rendkívül erős Mexikót megelőzve végzett a CONCACAF-zóna élén.

A kvartett afrikai tagja akár meglepetést is okozhat, mivel nagyon erős a középpályás sora. Michael Essien vagy éppen Stephen Appiah akár a favoritnak tartott válogatottakban is helyet követelhetne magának, ráadásul őket kitűnő védelem segíti. A Samuel Kuffour által irányított hátsó alakzat a 10 selejtező mérkőzésen mindössze négy gólt kapott.

Az E csoport programja:

június 12.:
Egyesült Államok-Csehország, Gelsenkirchen 18 ó
Olaszország-Ghána, Hannover 21 ó

június 17.:
Csehország-Ghána, Köln 18 ó
Olaszország-Egyesült Államok, Kaiserslautern 18 ó

június 22.:
Csehország-Olaszország, Hamburg 16 ó
Ghána-Egyesült Államok, Nürnberg 16 ó

hvg.hu Foci-Eb

Extravagancia a focipályán: szavazzon a legszebbre

A haj a lélek tükre – lehet lobogó vagy lapuló, sárga vagy kék, ondoláltatott vagy fonott, és el is tűnhet mind egy szálig. Ön szerint ki az igazi séró-báró a futballisták között? A képekre kattintva további fotókat nézegethet. Lapozza át galériáinkat és szavazzon: melyik labdazsonglőr frizurája vall igazi bajnokra? Sorozatunk folytatódik, legközelebb sztárok és újoncok között szemezgethet.

MTI Foci-Eb

Ki jut tovább a halálcsoportból?

A németországi labdarúgó-világbajnokság "halálcsoportja" a C jelű négyes, amelyben Argentína, Hollandia, Szerbia-Montenegró és Elefántcsontpart válogatottja közel egyenlő eséllyel indul harcba az első két helyért.

Negyvennégy gyöngyöspatai már nyilatkozott is, hogyan kéri a kártérítést

Negyvennégy gyöngyöspatai már nyilatkozott is, hogyan kéri a kártérítést

Pénzt vagy elveket: kardjába dőlhet-e a szépségipar az állatkísérletek betiltása után?

Pénzt vagy elveket: kardjába dőlhet-e a szépségipar az állatkísérletek betiltása után?

Így verte át Európa uralkodóit Kempelen Farkas

Így verte át Európa uralkodóit Kempelen Farkas

Videó: Fogták a muslica agyát, és ráeresztették a Google algoritmusát – az eredmény lenyűgöző lett

Videó: Fogták a muslica agyát, és ráeresztették a Google algoritmusát – az eredmény lenyűgöző lett

Megalázó béremelési javaslatot tett munkavállalóinak a BKV a szakszervezet szerint

Megalázó béremelési javaslatot tett munkavállalóinak a BKV a szakszervezet szerint

Megint rosszul lett a tárgyalásán Galambos Lajos

Megint rosszul lett a tárgyalásán Galambos Lajos