Hová menjünk augusztusban?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még nem jött el a szüret ideje, de augusztusban sok helyütt már minden a borról szól, na meg minden jóról, amire csúszik a hegy leve.

Tolcsván augusztus 8-10. között ötödszörre rendezik meg a Tokaj-Hegyalja borászainak fesztiválját. Az „arany háromszögnek” is nevezett térség szívében fekvő település híres pincesora a Világörökség  része. Ide várják a látogatókat, akik 20 pincészet, 350 különböző évjáratú borait kóstolhatják. A programban muzeális borok árverése is szerepel. A borkorcsolyák, köztük a nevezetes erdőháti perec, szabadtéri kemencékben sülnek, de nem maradnak ki a kínálatból a környékbeli sajtok sem.

© szeretemszegedet.hu
Ugyanebben az időben zajlik Debrecenben is a borkarnevál. A Nagyerdőben az ország 18 borásza kínálja borait, a párlatok kedvelőit pedig  a Magyar Pálinkaház várja. Itt is kemencében sül majd a kenyérlángos, kínálnak sajtkülönlegességeket, grillen sülnek a húsok, de még a bio-hívek is találnak harapnivalót. A második napon, 9-én a Slambucfőzés Mestere cím elnyeréséért bárki a bográcsokhoz állhat, aki ismeri ennek a jellegzetes alföldi pásztorételnek a fortélyait.

A Balatonfüredi Borhetek rendezvénysorozat augusztus 9-én veszi kezdetét. A Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület és a Veszprém megyei gasztronómiai Egyesület rendezésében a hónap végéig várják a látogatókat 33 minősített állomáshelyen. A Füred térségi 46 kilométeres borút tíz településen át vezet, ahol megismerkedhetnek az érdeklődők a szőlészeti-borászati, gasztronómiai hagyományokkal.

Budapest sem marad ki a sorból, itt augusztus 19-24. között nyílik meg immáron ötödszörre a Nyári Borfalu. A Felvonulási térre várják a borkedvelőket, akik számos kulturális program közül is választhatnak.

Szegeden augusztus 15-től Nemzetközi Grillfesztivált tartanak. A hat napos, szintén kulturális programokkal gazdagított eseménysorozaton nemcsak hazai, de nemzetközi grillmesterek is bemutatkoznak. Az első nap a hússütő versenyeké, amelyekre amatőrök és profik egyaránt jelentkezhetnek. A zsűri elnöke Benke László Oscar-díjas mesterszakács, akinek a kezdeményezésére Guinness-rekord kísérletre is készülnek a napfény városában. Igaz, nem óriás húst sütnek, hanem káposztás cvekedlit főznek, remélhetőleg a világon az eddigi legnagyobb mennyiségben. Akinek se hús, se tészta, vagy mind a kettő s még valami különlegesség, annak Dósa Tibor királyi mesterszakács kosztját ajánljuk, lévén, hogy Nagyszakácsiból idetelepül néhány napra.

Bakonszegen augusztus 16-17-én a kemencéké a főszerep. Itt tartják a Bihari Morzsóka Fesztivált. Két napon át sülnek a kenyerek, cipók, lepények, bukták, bélesek és rétesek, csak győzze elfogyasztani az éhes közönség. Külön a rétesnek hódolnak  augusztus 18-19-én Tiszakóródon, ahol szintén nemzetközi fesztivált tartanak. Hajdúbagoson viszont 16-17-én dinnyekarnevált.

Hajdúböszörményben már augusztus 17-én kenyérünnepet ülnek. Augusztus 20. alkalmából szerte az országban hasonló ünnepi rendezvények lesznek, köztük a hagyományos Hortobágyi Hídivásár. Turistvándon augusztus 21. már a Nemzetközi Halfőzőverseny napja, 22-23-án Szatmárcsekén a nevezetes Szilvalekvárfőző Versenyre kerül sor 25 környékbeli és határokon túli főzőcsapat részvételével. A hónap végén, augusztus 30-án egyebek mellett Milotára érdemes ellátogatni. A Nemzetközi Diófesztiválon nem mindennapi, rég elfeledett, dióból készült ételeket kóstolhatunk.