szerző:
hvg.hu

Szent Miklós a pálinkafőzők védőszentje is. Ezért lett december 6. a Pálinka Napja Magyarországon.

A Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület harmadik éve üli Mikulás napján a pálinka ünnepét. 2006 őszén döntöttek úgy a lovagrend tagjai, hogy legyen a pálinkának is saját ünnepnapja, amely hozzájárulhat e nemes hungarikum népszerűsítéséhez, megismertetéséhez hazánk határain belül és kívül. Kézenfekvően adódott december 6-a, hiszen Szent Miklós püspök a pálinkafőzők védőszentje is. Az első, még csak szakmai körben tartott Pálinka Napon a győri görög katolikus templomban egy Szent Miklóst ábrázoló ikont szenteltek fel, így ajánlván az égiek figyelmébe a magyar pálinkát.

A következő évben már hivatalosan, országosan is ünnepelték a pálinkát december 6-án. Ezúttal is ikonszenteléssel emelték az ünnep fényét. A hegyeshalmi határátkelőnél pedig az országba belépők egy-egy kis üveg pálinkát kaptak ajándékba. Budapesten ezen a napon osztották ki első ízben a Magyar Pálinkáért Érdemrendet. Ugyanakkor a Kossuth téren, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt megrendezték az első Pálinka Árkádiát, ahol a legjelesebb pálinkafőzdék várták legkiválóbb főzeteikkel az érdeklődőket.

Az idei Pálinka Napi eseménysorozat december 5-én délután 14 órakor a lovagrend színpompás felvonulásával veszi kezdetét a budapesti Kossuth téren. Az FVM árkádsora alatt pedig újra nyit a Pálinka Árkádia. A decemberi pálinkaünnep fővédnöke Gráf József miniszter.

Ezúttal az eredetvédett pálinkák: a Szabolcsi alma-, a Szatmári szilva-, a Gönci barack-, a Békési szilva-, a Kecskeméti barack-, az Újfehértói meggy- és a Göcseji körtepálinka, valamint az ágyas pálinkák ünnepe lesz Szent Miklós hétvégéje. A II. Pálinka Árkádia ugyanis már háromnapos: december 5-6-7-én tart nyitva. Az első napon a lovagrend képviselői a pártoló hölgytagok kíséretében 12 ezer kis palack Göcseji körtepálinkát osztanak ki a Nagy Imre téren, a metró kijáratánál és a Néprajzi Múzeum előtt. Eközben egy látványfőzdében eredeti magyar gyümölcspálinkát főznek, amelyet az Árkádia vendégei természetesen meg is kóstolhatnak.

A Pálinka Árkádia az egyetlen olyan országos rendezvény, ahol az eredetvédett pálinkák mindegyikét – méghozzá az összes olyan főzde kínálatában, akiknek joguk van ezeket gyártani - egy helyen és egy időben meg lehet kóstolni. A főzdék: Tarpa Manufaktúra, Panyolai Szilvórium, Zsindelyes, Várda-Drink, Panykó, Prekop, Farkas, Bestillo, Békési Pálinkárium, Gusto, Zwack, Kecskeméti Pálinkamanufaktúra, Pajor és a Győri Likőrgyár Zrt.

December 6-án, a Pálinka Napja központi ünnepségén Győrben 11 órakor a görög katolikus templomban pálinkaszentelés lesz a Szent Miklós nevű települések polgármestereinek jelenlétében. Ezúttal itt adják majd át a Magyar Pálinkáért Érdemrendeket is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

A pálinka legyőzi a whiskyt és a konyakot

A pálinka az égetett szeszek között hosszú évtizedeken át inkább népi származéknak számított, semmint elegáns nemesnek. Közben a rang és megbecsülés kivívására megvolt minden lehetősége, de ehhez újjá kellett építeni a piacát. A munka még tart, de a fiatalokat már meggyőzték.

Szikora Katalin Gasztro

Divat és siker a magyar pálinka

A nívós vendéglátóhelyeken az igényes vendégek ma már nem whiskyt isznak, hanem magyar pálinkát. Kecses, a szájánál szűkülő pohárból, amelyikben teljesen kibomlanak a gyümölcsaromák. S a kulturált értők nem bedöntik a szigorúan 4 centiliternyi tartalmat – mint hajdanán a kerítésszaggatót –, hanem lassan, ráérősen körbejáratják a pohár falán, hosszan illatolják, kezükkel melengetik. A hozzáértők állítják: régen azért itták jéghidegen, hogy ne érezzék, milyen rettenetes...

Magyar gazdaság

Pálinkakiskáté

Pálinka: Magyarországon termelt gyümölcs, gyümölcsmust vagy szőlőtörköly alkoholos erjesztésével párolt ital.

Árat emelt a Wizz Air és a Ryanair, drágább lesz a csomagfeladás és az elsőbbségi beszállás

Árat emelt a Wizz Air és a Ryanair, drágább lesz a csomagfeladás és az elsőbbségi beszállás

Újra árat emel a posta

Újra árat emel a posta

Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

A gízai piramisoknál fog koncertezni a Red Hot Chili Peppers

A gízai piramisoknál fog koncertezni a Red Hot Chili Peppers

Megvan, mikor szavaznak az új Brexit-javaslatról

Megvan, mikor szavaznak az új Brexit-javaslatról

Idén is ellátogat Magyarországra Vlagyimir Putyin

Idén is ellátogat Magyarországra Vlagyimir Putyin