Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"2add12c9-7088-4cd0-b453-c54c632c94bc","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Befutott a Microsoft májusi foltcsomagja, melyben olyan, a Windows rendszereket érintő biztonsági réseket is befoltoz a cég, melyeket már a támadók is ismertek és kihasználtak.","shortLead":"Befutott a Microsoft májusi foltcsomagja, melyben olyan, a Windows rendszereket érintő biztonsági réseket is befoltoz...","id":"20250514_microsoft-windows-10-11-javitocsomag-biztonsagi-hibak-tamadas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2add12c9-7088-4cd0-b453-c54c632c94bc.jpg","index":0,"item":"630ede78-29fa-4a28-a066-3056c2b7d170","keywords":null,"link":"/tudomany/20250514_microsoft-windows-10-11-javitocsomag-biztonsagi-hibak-tamadas","timestamp":"2025. május. 14. 10:03","title":"Vészfrissítés jött a Windowshoz, 72 hibát javíthat egyetlen kattintással","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6f3e2d13-f9e7-4c3e-b9c0-481b43eabafd","c_author":"HVG","category":"kultura","description":"A Warner vezérigazgatója szerint az HBO a legmagasabb minőséget képviselő márkájuk.","shortLead":"A Warner vezérigazgatója szerint az HBO a legmagasabb minőséget képviselő márkájuk.","id":"20250514_hbo-max-visszanevezik-warner","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6f3e2d13-f9e7-4c3e-b9c0-481b43eabafd.jpg","index":0,"item":"846ec725-fed6-4433-b5b4-0eb7b09d0359","keywords":null,"link":"/kultura/20250514_hbo-max-visszanevezik-warner","timestamp":"2025. május. 14. 18:52","title":"Egy év után visszanevezik HBO Maxra a Max streamingszolgáltatót","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"022884d5-739e-4d17-a8d2-088c7db9904b","c_author":"hvg360","category":"360","description":"2022-ben, két nappal az orosz invázió megindulása előtt Orbán csapatokat vezényelt az ukrán határra, hivatalosan biztonsági megfontolásokból, de a mostani kémügy fényében lehetséges, hogy már akkor arra készült, hogy az ukrán állam összeomlása esetén rendőröket és „békefenntartókat” küld Kárpátaljára – írja kommentárjában Anton Sehovcov.","shortLead":"2022-ben, két nappal az orosz invázió megindulása előtt Orbán csapatokat vezényelt az ukrán határra, hivatalosan...","id":"20250514_EUobserver-Surgosen-ki-kell-vizsgalni-az-ukran-kemugyet-mert-felo-hogy-Magyarorszag-osszejatszott-Oroszorszaggal-Europa-ellen-is","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/022884d5-739e-4d17-a8d2-088c7db9904b.jpg","index":0,"item":"62a80321-48ce-4c51-9dd6-bd771be311cb","keywords":null,"link":"/360/20250514_EUobserver-Surgosen-ki-kell-vizsgalni-az-ukran-kemugyet-mert-felo-hogy-Magyarorszag-osszejatszott-Oroszorszaggal-Europa-ellen-is","timestamp":"2025. május. 14. 07:30","title":"Ukrán politológus: Sürgősen ki kell vizsgálni az ukrán kémügyet, mert félő, hogy Magyarország összejátszott Oroszországgal – Európa ellen is","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"25f0f0cd-6941-44c3-99c1-0b4cb89509c0","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Ez rövid időn belül a második hasonló támadás a francia fővárosban.","shortLead":"Ez rövid időn belül a második hasonló támadás a francia fővárosban.","id":"20250514_franciaorszag-parizs-emberrablas-paymium","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/25f0f0cd-6941-44c3-99c1-0b4cb89509c0.jpg","index":0,"item":"56c69d63-5608-4e62-b054-69a2a64f75f4","keywords":null,"link":"/vilag/20250514_franciaorszag-parizs-emberrablas-paymium","timestamp":"2025. május. 14. 19:56","title":"Fényes nappal akarták elrabolni egy francia kriptomágnás lányát Párizsban, de hamar feladták – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0a19fcf8-b510-4593-8a49-fa9426a81f0f","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Ezek után Trump sem utazik.","shortLead":"Ezek után Trump sem utazik.","id":"20250514_isztambul-putyin-trump-zelenszkij-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0a19fcf8-b510-4593-8a49-fa9426a81f0f.jpg","index":0,"item":"3aede897-047e-4901-b348-751c3014f650","keywords":null,"link":"/vilag/20250514_isztambul-putyin-trump-zelenszkij-ebx","timestamp":"2025. május. 14. 23:36","title":"A Kreml megerősítette: nem megy Putyin Isztambulba","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"206d54ab-366d-4eb4-bdda-21b1a73ed5be","c_author":"Hamvay Péter","category":"360","description":"Dinasztikus váltás helyett több forrásunk szerint inkább Dobrev Klára puccsának köszönhető Gyurcsány Ferenc távozása a közéletből. Elemzők szerint az új vezető alatt sem számíthat a DK a parlamenti küszöb átlépésénél jobb eredményre, de elvihet pár százaléknyi szavazót Magyar Péteréktől. A Momentum viszont nem akar gátja lenni a „rendszerváltásnak”.","shortLead":"Dinasztikus váltás helyett több forrásunk szerint inkább Dobrev Klára puccsának köszönhető Gyurcsány Ferenc távozása...","id":"20250515_hvg-gyurcsany-ferenc-visszavonulas-dk-dobrev-klara-fidesz-tisza-valasztas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/206d54ab-366d-4eb4-bdda-21b1a73ed5be.jpg","index":0,"item":"8c8fef5c-2bf3-40f3-8940-e7d1a3b5ac2c","keywords":null,"link":"/360/20250515_hvg-gyurcsany-ferenc-visszavonulas-dk-dobrev-klara-fidesz-tisza-valasztas","timestamp":"2025. május. 15. 13:36","title":"A Tisza választási győzelmét is veszélyeztetheti a Gyurcsány–Dobrev-váltás a DK élén","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b50ec0ef-eaac-44c8-a6ff-7bd3182cd30d","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A Sziget alapítója szerint a Tisza Párt jelenleg egy „fehér folt”.","shortLead":"A Sziget alapítója szerint a Tisza Párt jelenleg egy „fehér folt”.","id":"20250514_gerendai-karoly-magyar-peter-tisza-part","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b50ec0ef-eaac-44c8-a6ff-7bd3182cd30d.jpg","index":0,"item":"c514bdaf-36b6-459f-b8dc-3558f15a74e4","keywords":null,"link":"/kkv/20250514_gerendai-karoly-magyar-peter-tisza-part","timestamp":"2025. május. 14. 15:41","title":"Gerendai Károly: Elindult a felkészülés a kormányváltásra azok körében is, akik eddig profitáltak a NER-ből","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"65417a2a-151a-4156-b3ea-e8f6afe0a9f5","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"A helyszíntől még 80 kilométerre is látszott a füstfelhő.","shortLead":"A helyszíntől még 80 kilométerre is látszott a füstfelhő.","id":"20250514_felrobbant-egy-vegyi-uzem-spanyolorszagban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/65417a2a-151a-4156-b3ea-e8f6afe0a9f5.jpg","index":0,"item":"6d0d2e22-9891-4ed3-a704-985523baf9bb","keywords":null,"link":"/vilag/20250514_felrobbant-egy-vegyi-uzem-spanyolorszagban","timestamp":"2025. május. 14. 21:41","title":"Nyolcvanezer embernek kellett otthonába zárkózni Spanyolországban, mert felrobbant egy vegyi üzem","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Hatodik alkalommal rendezték meg az idén májusban a Budai Gourmet fesztivált. A rendezvény kinőve korábbi helyszínét, a Millenárist, az őszi Bor-és Pezsgőfesztivál tetthelyére, a Budai Várba költözött, mindjárt maga után is vonva a bor-és jazz napok jelzőt. Nem véletlen hát, hogy sokan inkább tavaszi bor-, mintsem gourmet fesztiválként élték meg az eseményt.
Kezdhetjük frázispuffogtatással, mi szerint ízlések és pofonok különbözőek. Átültetjük a gyakorlatba. Két szerzőnk – az írások sorrendiségében: Vétek György és Vajna Tamás –, különböző napokon járt a május 6. és 9. között megtartott rendezvényen, egymás véleményét nem ismerve tették meg reflekcióikat.
1. Gourmet fogás-e a krumplistészta?
A helyszín azonnal és automatikusan kínálta az őszi borfesztivállal az összehasonlítási lehetőséget. S ehhez nem is kellett nagy fantáziával és beleéléssel rendelkezni, ugyanis a kiállítók legalább nyolcvan százaléka borász illetve borkereskedő volt. A helyszín, a bódék, a jegyrendszer ugyanaz. A különbséget valahol a „gourméságban” kellene keresnünk, de még egy hét távlatában sem sikerült igazán… Ennek a szélesebb és változatosabb (magasabb minőségű) termékkínálatban illene megmutatkozni.
A borválasztékot tekintve úgy tűnik, mind termékskálában, mind mennyiségben egyelőre képtelenség felülmúlni a nagy múltú őszi fesztivált. Éppen ezért a szervezők inkább a kézműves borászatok jelenlétét hangsúlyozták, illetve az idényborokra igyekeztek felhívni a figyelmet. A május például a rozék szezonja, hagyományosan ilyenkor kerülnek palackokba az őszi szüret produktumai. Egyre bátrabban mutatkoznak meg a pálinkások is – a Belvárosban nem mellesleg éppen a Pálinkafesztivál zajlott –, akik hosszú évekig csak megtűrt részvevői voltak a borfesztiváloknak. Ezúttal itt markánsabban, szép párlatokkal jelentkeztek a kínálat bővítése jegyében. Ami az italok világából még mindig hiányzik egy gourmet fesztiválról, az a sör. Természetesen nem a nagyipari tömegtermékek, a „focisörök”, hanem az amúgy egyre keresettebb kézműves sörök.
Egy gourmet fesztivál fokozottan sarkalatos pontja pedig még mi más lenne, mint az ételfelhozatal? Ezen a területen pedig van még mit fejlődni. Sajtkészítők-és kereskedők évek óta jelen vannak, de jószerivel ugyanazok, nem bánnánk, ha újabbakkal is megismerkedhetnénk. Különösen a kisebb sajtmanufaktúrákkal. Nagyon hiányzott legalább egy pék, aki bemutathatta volna, milyen az igazi kenyér. Ezt nem pótolta, hogy az egyik közismert sajtos nem győzte a fagyasztott tésztájából sütni a kenyereket. Jó lett volna látni, de legfőképpen kóstolni néhány gyulai vagy békéscsabai kolbászkészítő termékét is, és nemcsak olasz vagy spanyol importot. Így a nagyközönség számára nyitva maradt a kérdés: nem lehet versenyképes a magyar szárazkolbász avagy csak eldugják a mesterekkel együtt? Ami a meleg étel felhozatalt illeti, az már végképp megosztotta a nagyérdeműt. Sokan még mindig azon a véleményen vannak, hogy a gourmet étel egyenlő a presztízsanyagokból, körülményes technológiával előállított fogásokkal.
Ebbe egy rakott krumpli, krumplis tészta vagy pörkölt nem fér bele. Pláne műanyag tányéron, műanyag evőeszközökkel. Pedig igen nagy bátorságra van szüksége annak a szakácsnak, aki ilyesmit mer adni a vendégeknek, mivel a régi vágású háziasszonyok és háziurak háromnegyede legalább olyan jót, ha nem jobbat készít. Így a mérce igencsak magasan van, amit a vendéglátásban dolgozó szakácsok nagy része nem is tud megugrani. A gasztronómiai boldogság felé vezető első lépés lehetne, ha mindenütt tudnák ezt a szintet, mert ez egyben azt is jelentené, hogy minden mást is magasabb színvonalon, jobb minőségben tudnak elkészíteni. Végül azért a született gourmetek sem maradtak éhen, ha időben befutottak és kikaptak egy-egy adaggal jeles mesterek zöldséges bárányragujából, karotta pürés házi nyúlkarajából vagy a füstölt angolnagaluskás zöldborsó krémlevesből. Igaz, a pörköltes bográcsokból szálló füst időnként csíphette a szemüket.
[[ Oldaltörés (2. Csak az a birkapörkölt ne lett volna) ]]
Amit nekünk mértek múlt pénteken este a Budai Vár csikós szobrának tövében, az megkérdőjelezte a szóban forgó gasztro ünnep gourmet voltát. A rusztikus kinézetű egytál étel ugyanis beszélő viszonyban sem volt a Litauszki Zsolt – Takács Lajos – Bíró Lajos séfek „pörkütjei” nyomán a honi csúcsgasztronómiába visszakérezkedő fogással. Azt sem lehet mondani, hogy finnyás belvárosi ízlésünk okán nem tetszett a bográcskoszt, mert Bugacon, a Hortobágyon, Nógrádban, Somogyban mennyei élvezetekben részesítettek már minket különféle birkapörköltek.
Ez az ehetőség határait súroló koszt azonban jelentősen lerontotta a budai fesztivál borban erős színvonalát. Úgy kezdődött, hogy Savoyai Jenő – hadvezér, ki Budát annak idején visszavívva egyesített rácot, oláhot, tótot s magyart, megelőlegezve ezzel a magyar konyha sokszínűségét is – szobra alatt soproni borok kóstoltattak. A hűség városabeli derék ponchicterek értették dolgukat, nemkülönben a borvidéki marketingesek. Kínálták szorgosan a vöröset, a kvaterkázáshoz került mangalicából Hispániában készített csudás sonka, fokhagymás padlizsánkrém, friss kifli stb... Sajnálatosan utóbb kiderült, hogy szilárd finomságok tekintetében legfeljebb ezek érdemelték ki az ínyenc jelzőt. Ám a kékfrankosok és válogatott cuvéek markánsabb sava tartalmasabb ennivalót kívánt. Kiflivel, kenyérrel még sem tömtük volna magunkat, ha már ez gasztro ünnep. Átsétáltunk a Nemzeti Galéria mögötti udvarba, ahol takarosan rakott, nyílt színi faszenes tüzek izzították a bográcsokat. A Vár – ahogy ezt egy netes blogger megjegyezte – tán csak az ostromok idején látott efféle gulyáságyúkat, de a 21. században gasztro fronton uralkodó eklektikába ez is belefér.
A plasztik tányér és a fémszínűre festett műanyag villa kevésbé. De a szervezők javára szól, hogy olyat találtak, amely legalább nem tört bele az első falatnál az ennivalóba. Utóbbival kapcsolatban viszont már akkor gyanút kellett volna fognunk, amikor a bográcsoknál szorgoskodók kérdésünkre, miféle ez a birka, azt válaszolták, hogy a Merinot fajtához tartozik. Ezt ugyanis a gyapjáért és nem húsáért tenyésztik általában. „De legelt egész életében” – nyugtattak. Kértünk egy-egy porcióval, a fesztiválajánló szerint, Bakó Zsigmond jegyezte pörköltből. Hát, a mester nagyon félrenézhetett vagy esetleg a túloldalra hívták bort kóstolni, mert a kitűnő külcsínű, ám kevéssé birkás illatú étek nem csak sótlannak, de határozottan és nehezen félreértelmezhetően étolaj-ízűnek bizonyult. Mármost reformkonyha, csúcsgasztronómia ide vagy oda, az olajon indított pörkölt több mint szentségtörés. Nagyon gyorsan beszerzett almapálinkával kellett szétcsapatnunk. A tévedés jogát is fenntartva kérdeztünk rá a malőrre, de bográcsosék égre-földre fogadkoztak, mi szerint csakis szalonna és zsír. Biztos mi tévedtünk, de olajos utóízen pörköltet kínálni? Vagy lehet, hogy egy új találmány? Ezen még a kommersz ecetes paprika sem segített. Szomorúságunkat fokozta, hogy míg a birkával birkóztunk, lemaradtunk az Olimpia bisztró nevével hirdetett sátor originális fogásairól, mert este tízre már csak olyan csirkemell maradt a kínálatban, amit nem az ő stábjuk követett el. Maradtak hát a borok.
Kétségtelen, az egyébként jó hangulatú, sokakat a Várba csábító fieszta szervezőinek nem lehetett könnyű dolga. S valahogy nevet is kellett adni a gyereknek. Meg egy-egy baklövés mindenhol belefér. Egy hetet töprengtem, hogy szó tárgyává tegyem-e a fentieket, aztán arra jutottam, hogy az ötletgazdák szándéka szerint a színvonalas hazai gasztronómiai párbeszéd lenne itt becélozva. Hát, diskuráljunk.
Hajnali horgászatot, szalonnasütést és sok beszélgetést tervez 300 kilométeres, Nagyváradig tartó útja során Magyar Péter. Az első napon Pécelig jutottak, mi pedig elkísértük őket. Videóriport.