szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bárcsak egyszer igaz lenne a mondás, hogy január, február, itt a nyár. De megint nem. Akkor viszont még szezonja van a kocsonyának.

Nem akármilyen recepteket koppinthatunk a Bűvös Szakács blog legújabb bejegyzéséből, ami egyúttal komplett kocsonyatörténeti tanulmány. Végig kísérhetjük a jeles tányérba való asztali előfordulását a 14. századtól napjainkig; az első savas hozzávalókkal nyert dermedt étek születésétől a 21. századi csúcsgasztronómiában fogant, homárral, jakabkagylóval, kaviárral készült csodákig. Ha kíváncsi a részletekre, kattintson a blogbejegyzésre.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Élet+Stílus

A tökéletes kocsonya – recept

„Krisztus király ünnepe és Ádvent első vasárnapja között kocsonyának főzését veszi fontolóra a felelősen gondolkodó férfiember. A férfiember szót hangsúlyoznunk muszáj, mert a kocsonya készítéséhez emelkedett érzület, mély erkölcsi komolyság és érett intellektus szükségeltetik, ezen tulajdonságok pedig ismeretes módon a férfiúi szubjektum sajátjai.”

Lőrincz Zsolt Gasztro

Szezonja van: kocsonya

A finom, rezgő kocsonya hagyományos téli ételünk. Lám, még fesztiválja is van. Rengetegen rajonganak érte, de sokan ódzkodnak is tőle, mondván: zsíros és hízlal. Pedig önmagában a zsírtalanított kocsonya, pláne csak a megdermett leve szinte alig tartalmaz kalóriát. Még fogyókúrázóknak is ajánlható, ha nem zsíros hússal készül, s persze ha nem kenyérrel fogyasztjuk.

hvg.hu Élet+Stílus

Potyka Kati békája - a miskolci kocsonya receptje

Eshet a hó, fújhat a szél, riogathat fagy, ma biztos, hogy békaeső esik Diósgyőrött, Nagy Lajos király egykori lovagvárában. A hatalmat pedig széles e vidéken Békakirály és Jégkirálynő gyakorolja három napon át. Ez idő tájt Miskolcon és környékén, a kilencedik alkalommal megrendezett téli fesztivál jegyében minden a pislogó békáról, de legfőképpen a kocsonyáról szól.