Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"8556a598-d015-4d66-b88e-0b2beea20837","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Novák Előd benyújtotta, a Fidesz megszavazta.","shortLead":"Novák Előd benyújtotta, a Fidesz megszavazta.","id":"20250416_szivarvanyos-zaszlo-mi-hazank-novak-elod-fidesz-szavazas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8556a598-d015-4d66-b88e-0b2beea20837.jpg","index":0,"item":"f5c0612b-ad5b-4948-b56f-f5e86dbb0384","keywords":null,"link":"/itthon/20250416_szivarvanyos-zaszlo-mi-hazank-novak-elod-fidesz-szavazas","timestamp":"2025. április. 16. 14:42","title":"Megszavazta a fideszes bizottsági többség a Mi Hazánk javaslatát a szivárványos zászlók középületekre helyezésének tilalmáról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"44d047a3-a0cd-4157-a267-ff8e2aad5769","c_author":"EUrologus","category":"eurologus","description":"Az Európai Parlament delegációja elismeréssel szólt arról, hogy Ukrajnában az egészségügy terén előrehaladott állapotban van az uniós joganyag átvétele. A csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdését azonban a magyar kormány blokkolja.","shortLead":"Az Európai Parlament delegációja elismeréssel szólt arról, hogy Ukrajnában az egészségügy terén előrehaladott...","id":"20250416_Ukrajna_unios-csatlakozas_egeszsegugy","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/44d047a3-a0cd-4157-a267-ff8e2aad5769.jpg","index":0,"item":"64eed4d4-d8af-4ebf-8f09-e27b852b1b92","keywords":null,"link":"/eurologus/20250416_Ukrajna_unios-csatlakozas_egeszsegugy","timestamp":"2025. április. 16. 12:32","title":"Ukrajna folyamatosan veszi át az uniós jogot az egészségügy területén","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"71da28f8-5882-4646-868b-8149a38630b1","c_author":"Horn Andrea","category":"sport","description":"A szaúdi autó- és motorsport-szövetség elnöke úgy nyilatkozott, ha látják a növekedési potenciált a Forma–1-ben – márpedig nem véletlenül tettek érte csillagászati összegű ajánlatot néhány éve –, akkor akár be is szállnának egy csapattal.","shortLead":"A szaúdi autó- és motorsport-szövetség elnöke úgy nyilatkozott, ha látják a növekedési potenciált a Forma–1-ben –...","id":"20250417_forma1-csapat-szaud-arabia-versenysorozat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/71da28f8-5882-4646-868b-8149a38630b1.jpg","index":0,"item":"299f061e-a705-45cb-ae5f-3b1522be4796","keywords":null,"link":"/sport/20250417_forma1-csapat-szaud-arabia-versenysorozat","timestamp":"2025. április. 17. 11:16","title":"Lejjebb adták a szaúdiak, úgy tűnik, a teljes F1 helyett most egy csapattal is beérnék","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d4dc3964-6ed2-4d66-8f94-34ff6027a23c","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Friderikusz Sándornak adott interjút a médiavállalkozó, beszélt arról is, miért távozott az úszószövetség éléről és hogy hogyan készül a börtönlétre.","shortLead":"Friderikusz Sándornak adott interjút a médiavállalkozó, beszélt arról is, miért távozott az úszószövetség éléről és...","id":"20250417_Gyarfas-Tamas-meg-volt-gyozodve-arrol-hogy-felmentik-a-Fenyo-ugyben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d4dc3964-6ed2-4d66-8f94-34ff6027a23c.jpg","index":0,"item":"c92160e2-f625-49b6-b532-3c1bbb30163e","keywords":null,"link":"/itthon/20250417_Gyarfas-Tamas-meg-volt-gyozodve-arrol-hogy-felmentik-a-Fenyo-ugyben","timestamp":"2025. április. 17. 23:25","title":"Gyárfás Tamás meg volt győződve arról, hogy felmentik a Fenyő-ügyben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"48e4b752-bf4f-45ea-9946-a3a635b91376","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Ha nem lesz eredmény, Amerika figyelme másfelé fordul.","shortLead":"Ha nem lesz eredmény, Amerika figyelme másfelé fordul.","id":"20250418_orosz-ukran-usa-bekemegallapodas-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/48e4b752-bf4f-45ea-9946-a3a635b91376.jpg","index":0,"item":"c5626baf-83a5-45d3-b708-29f75ea5c6dd","keywords":null,"link":"/vilag/20250418_orosz-ukran-usa-bekemegallapodas-ebx","timestamp":"2025. április. 18. 09:40","title":"Kifarolhat az USA az orosz-ukrán békemegállapodás közvetítéséből","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"837c823b-5221-461b-a44d-3a01543ab64e","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Hadházy tüntetéssorozatának hatodik köre ezúttal nem az Erzsébet hídon, hanem a várban, a Karmelitánál kezdődött. Néhány százan vonultak át a hídra, ahol előbb Hadházy szólalt fel röviden, aztán aki akart, felmehetett a színpadra, hogy elmondja, miért jött ki tüntetni. A független képviselő azt ígérte, jövő héten is demonstrálnak majd. ","shortLead":"Hadházy tüntetéssorozatának hatodik köre ezúttal nem az Erzsébet hídon, hanem a várban, a Karmelitánál kezdődött...","id":"20250416_Hatodik-alkalommal-tuntetnek-a-gyulekezesi-jog-korlatozasa-ellen-a-Karmelitatol-az-Erzsebet-hidig-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/837c823b-5221-461b-a44d-3a01543ab64e.jpg","index":0,"item":"fc8a6124-8023-4d1c-9e64-975852433819","keywords":null,"link":"/itthon/20250416_Hatodik-alkalommal-tuntetnek-a-gyulekezesi-jog-korlatozasa-ellen-a-Karmelitatol-az-Erzsebet-hidig-ebx","timestamp":"2025. április. 16. 16:50","title":"Aki akart, felmehetett a színpadra – hatodik alkalommal zárták le tüntetők az Erzsébet hidat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b279c207-1263-416d-ba73-338621742876","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A miniszter a sarkadi fórumán fogalmazott így a Magyar Narancs riporterének kérdésére, majd azt mondta, szerinte ez nem volt „buzizás”.","shortLead":"A miniszter a sarkadi fórumán fogalmazott így a Magyar Narancs riporterének kérdésére, majd azt mondta, szerinte ez nem...","id":"20250416_lazar-janos-vitezy-david-pride","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b279c207-1263-416d-ba73-338621742876.jpg","index":0,"item":"eb9b2c47-e8c6-4ab6-aed7-d6ebf650f3fc","keywords":null,"link":"/itthon/20250416_lazar-janos-vitezy-david-pride","timestamp":"2025. április. 16. 15:25","title":"Lázár: „Vitézy úrnak az a baja, hogy nem lesz Pride, ettől olyan ideges”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3fdb5436-6196-4ac3-a764-8428b59db4b9","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"elet","description":"Az ítéletért küzdő jogvédő szervezetet J. K. Rowling is támogatta.","shortLead":"Az ítéletért küzdő jogvédő szervezetet J. K. Rowling is támogatta.","id":"20250416_A-brit-legfelsobb-birosag-kimondta-hogy-eselyegyenlosegi-ugyekben-nem-lehet-nokent-kezelni-a-transznemueket","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3fdb5436-6196-4ac3-a764-8428b59db4b9.jpg","index":0,"item":"5725d0a8-d128-4c6f-8e62-4c095ca169c8","keywords":null,"link":"/elet/20250416_A-brit-legfelsobb-birosag-kimondta-hogy-eselyegyenlosegi-ugyekben-nem-lehet-nokent-kezelni-a-transznemueket","timestamp":"2025. április. 16. 18:21","title":"A brit legfelsőbb bíróság kimondta, hogy esélyegyenlőségi ügyekben nem lehet nőként kezelni a transzneműeket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Halászlé, töltött káposzta, paprikás, gulyás, lángos. Ez nem egy Balaton környéki turistacsalogató csárda kínálata, hanem egy San Franciscó-i étteremé.
Nick Balla, a neves amerikai séf tulajdonostársával, Chad Robertsonnal Bar Tartine néven San Franciscóban üzemeltet magyar éttermet. A sztárséfnek azonban unalmas a krumpli meg a répa. A magyar klasszikusokat kaliforniai alapanyagokkal és japán ízekkel hangszereli át.
blogs.sfweekly.com
Az éttermekkel foglalkozó Grub Street lap szerint San Francisco kulináris köreiben, ebben az évben egyértelműen a közép-kelet-európai konyha a menő, és az e jegyben felsorakozó új éttermek sorában egy magyart is felmutat. Pedig a Bar Tartine nem is olyan új, inkább a dekoráció és az arculat változott, no meg persze a menü, amelyben egyebek mellett megjelent a csirkepaprikás egy különleges változata is. Az arculatváltás oka, hogy az étterem eredeti tulajdonosa, Chad Robertson – aki a ciscói gasztro világában elismert péknek is számít – nyitni akart egy olyan konyha felé, amely kenyérbarát ételeket kínál. A megoldást paradox módon kedvenc – ámde a kenyérre kevésbé hangsúlyt fektető – japán étteremében találta meg, ahol a magyar származású Nick Balla dolgozott. Balla származása felkeltette Robertson érdeklődését, és – arra gondolva, hogy talán a kelet-európai konyhában van a megoldás – felkérte a séfet, nyissanak együtt magyar vendéglőt. Balla azonnal ráállt a dologra, annak ellenére, hogy addig többnyire csak japán éttermekben dolgozott. Hogy nem akármilyen sikerrel, bizonyítja, odakint sztárszakácsként tartják számon. Michiganben kezdte a pályáját, ahol különböző vendéglőkben szerzett gyakorlatot, aztán San Franciscóba költözött, s itt lett neves séf. Jött az elit Ozumo, az O Izakaya, majd végül a Nombe, amelyet ezért az új próbálkozásért, a Bar Tartinért hagyott el.
A San Francisco Weekly hetilap szerint Balla magyar konyhához fűződő vonzalmát a gyermekkori élményei határozták meg. A séf gyerekként Budafokon lakott, és Budapesten járt középiskolába. „Apám néhány albérletet üzemeltetett, és mi egy háromgenerációs család házának felső emeletén laktunk. Ennek a családnak gombapincéje volt a ház alatt, de rendszeresen disznót is vágtak, ebből láttak el minket is friss hurkával” – meséli Balla az SF Weeklynek. Arról nem esik szó, hogy ezen az emléken kívül van-e valamilyen más kötődése is az óhazához.
Talán ezért is történt, hogy Balla és Robertson a Bar Tartine nyitása előtt, az ismeretszerzés okán visszatértek Európába és az út különös irányt vett. A páros nem csak Magyarországon – és nem is csupán Közép-Európában – hanem például Dániában is folytatott gasztronómiai kutatásokat, hogy milyen ételeket, alapanyagokat lehetne a Tartine menüjébe emelni. Arra, hogyan lehet helyi hozzávalókat helyi termelőktől beszerezni, vagy helyi alapanyagokkal helyettesíteni, Robertson és Balla a világ első számú éttermének, a dán Nomának a módszereit használta. Magyarországra érve a lángos keltette fel leginkább az érdeklődésüket, mint olyan magyar étel, amely az utcán is fogyasztható, és amerikai módra (pénzügyileg jövedelmező módon) „gyorsbüfésíteni” lehet. Robertson és Balla azonban nem csak a vállalkozásukat megalapozó gyorsételekre hajtottak, hanem sokkal inkább a Michelin-csillagokkal kecsegtető kulinaritásokra. Úgy tűnik viszont, hogy Magyarországon nem találtak egyetlen más, tökéletes, San Francisco lakosainak az ízlelőbimbóit vélhetően izgalomba hozó ételt sem. Ugyan beválasztották a menübe a gulyást, a csirkepaprikást és a halászlét, de a hozzávalókkal addig variáltak, amíg az ételek igazából felismerhetetlenné váltak és kevéssé vallhatjuk őket magyarosnak. „A lényeges ételek a menüben a gulyás, a paprikás, a halászlé és a kapusnica (a töltött káposzta hurkás változata). Sok a magyar étel, de a Bar Tartine elkészítette ezekből a saját variációit, az alapanyagokat pedig a helyi termelőktől szereztük be. Ez azt jelenti, hogy mi burgonya és répa helyett retket és lila tarlórépát használunk, és módosítottuk az ételeket olyan japán hozzávalókkal is, mint a kombu (hínár féleség) vagy a katsuobushi (füstölt, szárított tonhal)” – sorolja Balla az SFW hasábjain.
sanfrancisco.grubstreet.com
Robertson pedig a 7x7 SF-nek nyilatkozik így: „Amikor az emberek Kelet-Európára gondolnak, a krumpli és a kolbász jut az eszükbe, pedig van sok hideg leves és zöldségféle is. Mi imádtuk a kenyeret, a savanyúságokat és a sajtokat. De Budapesten a csirkepaprikás szószban úszó óriás húsdarabokból áll, mi itt San Franciscóban új értelmet adunk neki.”
Nos, mi tagadás, kicsit sértődötten, de utánanéztünk az interneten a híres, újragondolt magyar fogásaiknak. Nem nagyon találtunk japán hozzávalókat a főbb magyar ételekben, bár az SF ételkritikusa, Kaufmann szerint Balla japán hozzávalókkal mélyíti el a (gulyás?) levesek ízeit. Kétségtelen, hogy a savanyúságokon kívül az ételek aligha hasonlítanak a mi fogásainkhoz, és a tulajdonos-séf a magyar elnevezéseket is megváltoztatta. Így a gulyásból „párolt szegy” lett, amit Balla vörösboros húslében párol meg, hozzá póréhagymát és meleg kenyéren felszolgált csontvelőt kínál. A csirkepaprikás mellé pedig erdei gombát és sült mogyoróhagymát körít, hajdina kenyérrel. A Bar Tartine nem házias egytálételeket kínál, hanem ínyenc menüt. S lássuk be, a gulyás hívószóval (csakúgy, mint a pizza vagy bolognai spagetti szavakkal) ritkán lehet a Michelin ellenőröket becsalogatni egy étterembe. Úgy tűnik, Nick Balla a magyar ételeket csupán csak inspirációnak használja, hát, ez is valami.