szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy XIX. kerületi üzletben vizsgálódott a fogyasztóvédelem és a NAV.

Súlyos higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságokat tárt fel az az ellenőrzés, amelyet a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai végeztek egy Budapest XIX. kerületében működő kis- és nagykereskedelmi egységben.

Az ellenőrök, akik közérdekű bejelentés nyomán érkeztek a kívül-belül elhanyagolt állapotú üzlethez, megállapították: az, hogy az egységben nem takarítottak, és a karbantartás is elmaradt, komoly kockázatot jelent.

A vásárlótérből nyíló raktárhelyiséget kaotikus, rendezetlen állapotban találták, ahol egymás mellett tároltak lejárt és nem lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszereket, különféle szerszámokat, háztartási textíliákat és macskaeledelt is. A helyiségben macskaalomra is bukkantak, amiből arra következtettek: nem kizárt, hogy kóbor állatok is bejárnak az épületbe, ami már önmagában is komoly higiéniai kockázatot jelent.

Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság

A dolgozói öltözőként funkcionáló helyiségben az üzlet üzemeltetője élelmiszer-előállítási tevékenységet is folytatott,

többek között nyerstejet palackozott kannákból, piaci értékesítés céljából.

Ez a tevékenység hatósági engedélyhez és szigorú higiéniai feltételekhez kötött, amelyeknek a vállalkozás nem tett eleget.

A közleményben kiemelték: a nyerstej megfelelő hőkezelés nélkül különösen kockázatos élelmiszer, mivel természetes módon is tartalmazhat kórokozó baktériumokat – például Salmonella spp.-t, Listeria monocytogenest, Escherichia colit –, valamint állati eredetű fertőzéseket terjesztő mikroorganizmusokat, amelyek az emberi egészségre súlyosan ártalmasak lehetnek. Amennyiben a tej palackozása nem megfelelő higiéniai körülmények között történik, a szennyeződés és fertőzés veszélye a többszörösére nő. Ebben az egységben ez fokozottan fennállt. A palackozott nyerstejet ráadásul

jelöletlenül és nyomon követhetetlen módon tárolták a hűtőkamrában, így az fogyasztásra nem volt alkalmas.

A vállalkozás az ellenőrzés alatt saját hatáskörben megsemmisítette a jelöletlen tételeket.

További hiányosságként lejárt minőségmegőrzésű élelmiszereket, nem magyar nyelvű jelöléssel ellátott termékeket, valamint eredetigazolás nélküli olívaolajokat is találtak a hatóság munkatársai, amelyek forgalmazását zárolták.

Az NKFH a súlyos szabálytalanságok miatt az egység élelmiszer-forgalmazói tevékenységét ideiglenesen felfüggesztette, és az élelmiszer-előállítással kapcsolatos tevékenység azonnali felfüggesztéséről is döntött. Az ezzel kapcsolatos hatósági eljárást az ügyben hatáskörrel rendelkező Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal folytatja majd le.

A vállalkozás az ellenőrzés után azonnal intézkedett az állapotok javításáról, így a hatóság két nappal később újra betérő munkatársai jelentős előrelépést tapasztaltak: a göngyölegraktárat kitakarították, kifestették, eltávolították a nem odavaló tárgyakat, a kereskedelmi tér rendezetté vált, és megszüntették a nyerstej palackozását.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!