szerző:
Krisztina O'Brien
Tetszett a cikk?

Pub crawl – vagyis kocsmakörút. Enélkül elképzelhetetlen akár csak egy hétvégi kiruccanás is a csatornán túlra. Mint kiderült, könnyen üröm vegyülhet a koccintgatások okozta örömünkbe.

Nagy-Britanniában egyre gyakoribb a gyomorfertőzés és ugrásszerűen megnőtt az E. Coli baktérium okozta megbetegedések száma, adta hírül a közelmúltban az Independent napilap. A szakértők eddig tanácstalanul álltak a jelenség előtt, ám a Health Protection Agency (angol közegészségügyi hivatal) legújabb felmérése alapján az ok minden valószínűséggel az angol pubok rossz higiéniai állapotára vezethető vissza.

A HPA felmérése szerint a Nagy-Britannia pubjaiban felszolgált jég egyharmada egészségre ártalmas mértékben tartalmaz kórokozókat. A kocsmák nem gondoskodnak a jégkészítő gépek rendszeres tisztításáról és karbantartásáról, vagy pedig olyan jeget szolgálnak fel, amely hónapok óta áll a hűtők rekeszeiben. „Ha a jeget biztonságos ivóvízzel készítik, megfelelő higiéniai körülmények között, akkor a jégkockáknak nem szabad káros mennyiségű kórokozót tartalmaznia” -- állítja a felmérés. A  tanulmány szerzője, Judith Tapper hozzáteszi, hogy – „a gépeket alaposan és rendszeresen kell megtisztítani az előírt tisztító folyadékkal, és ha szükséges, le is kell cserélni alkatrészeket.”

©

John Piggott, a HPA élelmiszer, víz-és környezetgazdálkodási laboratóriumának vezetője szerint a tisztítást egy hamis közhiedelem miatt mulasztják el, miszerint a jég csupán víz, a víz pedig tiszta. „A jeget sokan nem minősítik élelmiszernek, ezért nem tartják idevágónak az élelmiszerek tárolására vonatkozó higiéniai előírásokat, amelyek néhánya persze nem is alkalmazható a szóban forgó kérdésben” – nyilatkozta Piggott , felhívva a figyelmet arra is, hogy az otthoni mélyhűtők mélyén lapuló jégkockákkal valószínűleg ugyanez a helyzet.

A HPA statisztikái szerint a hasmenéses vagy hányásos megbetegedések száma 50 százalékos növekedést mutat a tíz évvel ezelőtti, 1990-es adatokhoz képest. Ez pedig óriási terhet ró az angol közegészségügyre (NHS), sőt a gazdaságra is „A hányást és hasmenést okozó Norovirus például fertőzött étellel vagy itallal terjed, és az egyetlen módja a védekezésnek a jól betartott higiénia. Az évente előforduló 3 millió fertőzésnek csak egészen kis hányada körülbelül 10 ezer eset kerül jelentésre, vagyis jelenik meg a statisztikákban” – állítja a tanulmány. A szakértők komoly ellenőrzéseket szeretnének, amely ugyancsak komoly gazdasági kérdés lehet, hiszen a szigetországban a puboknak se szeri  se száma.

©

A rengeteg pub, gasztro-pub az ide látogató látogató turistáknak is komoly veszélyt rejteget. Íme, összegyűjtöttünk néhány tippet ,hogy mire figyeljünk a kocsmakörutak alkalmával.

Ha a helységbe lépve áporodott alkohol szag fogad bennünket, inkább álljunk tovább, kőhajításnyira  biztos találunk egy másik pubot. A kiszolgálásra várva győződjünk meg arról, hogy a pult tiszta, nem úszik a sörben. Ha lerobbant állapotban találjuk a toalettet, már fizessünk is, irány egy másik hely. Lehetőleg ne kérjünk jeget az italunkba, inkább válasszunk behűtött dobozos vagy üveges innivalót.

Ha többen vagyunk, ne poharanként rendeljünk bort, inkább egy egész palackkal, amit előttünk nyitnak ki. A Guinness-nek és néhány fajta más barna sörnek csapolás közben állnia kell egy egészen rövid ideig, amíg fel nem tisztul. A csaposok időmegtakarítás címén sokszor korábban félig megtöltött poharakban csapolnak tovább. Legyünk benne biztosak, hogy frisset kapunk, és inkább várjunk kicsit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkos kütyün dolgozik a Google, ami szuperhallást adhat az embernek

Titkos kütyün dolgozik a Google, ami szuperhallást adhat az embernek

Ausztriából Magyarországra jönnének orosz vakcináért

Ausztriából Magyarországra jönnének orosz vakcináért

Tíz katalizátort loptak el, majd hozzácsaptak egy biciklit is

Tíz katalizátort loptak el, majd hozzácsaptak egy biciklit is