szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyolcezer tonna külföldről származó, extra szűznek árult, de összekotyvasztott olívaolajat foglaltak le a sienai hatóságok az Olearia Valpesana nevű cégnél - írja a Corriere.it. A hamisított olajat nagy olasz olívaolaj-palackozó cégeknek adták tovább.

Címeres palackokban, extra szűz olívaolaj-különlegességként árulták azokat a hamis termékeket, amelyeket lefoglalt a sienai pénzügyőrség. A címkéjük szerint Toszkánában gyártott olívaolaj valójában Görögországból, Tunéziából, Spanyolországból érkező olívaolaj-keverék volt. A sienai hatóságok négy embert őrizetbe vettek, további kettő ellen pedig feljelentést tettek, mindannyian olaszok. A négy ember a helyi olajcég, az Olearia Valpesana cégvezetője, ügyvezető igazgatója, vegyésze és értékesítési munkatársa. A további két személy az olajfinomító berendezést összeszerelő férfi és egy, a cégnél dolgozó nő volt.

A csalás akkor derült ki, amikor a gyárban tartott ellenőrzés során olyan füzetekre bukkantak, amelyekben feltüntették, hogy melyik olajszállítmányokat keverték külföldről hozott olajjal, illetve leírásokat találtak arról, hogy hitványabb minőségű olajból milyen eljárással lehet extra szűznek tűnő olajat nyerni. A végterméket így olasz palackozóüzemeknek extra finom olajként értékesítették tovább.

A tavaly indult vizsgálatnak még nincs vége, írja a lap, további komoly fejlemények következhetnek még.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

"Csak Magyarországon uszítanak egy egész armadát a hatalom ellenségeire"

"Csak Magyarországon uszítanak egy egész armadát a hatalom ellenségeire"

22 év börtönt kapott a teherautós, aki halálra gázolt négy rendőrt Ausztráliában

22 év börtönt kapott a teherautós, aki halálra gázolt négy rendőrt Ausztráliában