szerző:
Gy. Zs.-T.S.
Tetszett a cikk?

Lefogadnánk, hogy a lazacon és az afrikai harcsán szocializálódó magyar meg nem mondaná a nyúldomolykóról vagy a leánykoncérról, hogy az miféle szerzet.

Ha figyelembe vesszük, hogy a hivatalos adatok szerint évi 4,5 kg-ra korlátozódik a halfogyasztásunk, igazán nem csoda, hogy fent említett uszonyosokat inkább népmesei alakoknak hinnénk, mint halnak. Pedig a Magyar Haltani Társaság 2010 óta minden esztendőben megszavaztatja az év halát – sejtjük, nem népi voksolás alapján - , hogy így is népszerűsítse a vizeinkben honos úszkálókat. Az első évben a nyúldomolykó, 2011-ben a kősüllő, míg 2012-ben a széles kárász lett a győztes beúszó. Most még december 31-ig előttünk áll a 2013-as év halának a kiválasztása, a címre jelölt a kurta baing, a menyhal és a leánykoncér. Anélkül, hogy befolyásolnánk a tisztelt zsűrit, az elsőbbséget mi annak a halnak adnánk, amelyet egykori reneszánsz uralkodónk, Mátyás udvarában a királyi asztalt gyakran látogató itáliai humanista, Galeotto Marzio is dicsért s égi halnak nevezett. Lévén szó az édesvízi tőkehalféléről, a menyhalról, amely akár méteresre is megnőhet. Szálkamentes, kitűnő fehér húsú, mája nagy méretű . Nem mondjuk,hogy feltétlenül összetalálkozunk vele így a kivételes, karácsonykor rendre feltámadó haléhségünk idején – bár sima tőkehalra minden további nélkül ráakadhatunk -,de érdemes figyelmezni régi kútfőnk, a Csáktornyai Zrínyi-udvar 17. századi kéziratos szakácskönyve menyhal receptjére. Egy, a sózott halból készült gazdagon fűszerezett, marinált változatra leltünk, amely igen jó előétel lehet a karácsonyi vacsora indításához. Nem mellékesen megsúgjuk, addig is, míg eldől lesz-e győztes a menyhalból, más fehérhúsú halféléből is elkészíthetjük ezt a fogást. Igen közel áll a sokak által ismert pácolt heringhez, és a karácsony táján néhol még készülő, régi hagyományos marinált pontyhoz, bár azt előbb bundázzák. Különösebb magyarázatra nem szorul, ízlésünk szerint adagolhatjuk, variálhatjuk a fűszereket. Hűtőszekrényben sokáig eláll – hiszen a marinálásnak pont ez a célja -, szilveszterkor-újévkor is rájárhatunk.

Menyhal – eredeti recept

Menyhalat éles lével, tiszta borssal, ecetbe, sóba főzve jó. Írós vajjal, borssal, petrezselyemlevéllel jó.

Éles lév (savanykás-kissé csípős ízű mártás) elkészítése:

„Almát, hagymát vágj apróra, főzd meg jól tiszta vízbe, azután bort, ecetet eressz bele, amennyi elég. Azután a halat, szépen felmetéltet, a sóból mosd ki meleg vízbe és ereszd fel lével, főzd jól meg, mézet ha akarsz beletenni, meglehet, borsot, sáfránt, gyömbért, szerecsendió-virágot etc.”

Nem mintha magyarról magyarra le kellene fordítani és modernizálni,de azért mondjuk:

A megtisztított, darabokra vágott, filézett, előzőleg pár órára vagy egy éjszakára besózott, majd leöblített halat bő ecetes, boros, mézes/cukros, fűszeres páclében hagymával, savanykás almaszeletekkel rétegezzük. 50-60 deka halhoz számoljunk 1 liter körüli páclevet / 7 dl víz,2 dl száraz fehér bor, plusz pár kanál ecet, attól függően, hány százalékos, vigyázzunk az erősségére /, amit a fűszerekkel / legalább 1 babérlevelet is javasolnánk / és a mézzel vagy cukorral felforralunk. Azon melegében öntjük a felkarikázott hagymával, savanykás almával rétegezett halra. Behűtjük, hagyjuk legalább egy napig érlelődni. Minél tovább áll, annál finomabb lesz. Igen jól lehet rá inni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
34 millió migránst kellene Európának integrálnia

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

Chatszobában árulta a drogot egy budapesti fiatal

Chatszobában árulta a drogot egy budapesti fiatal

Több városban egészségtelen a levegő, Budapesten romlani fog a helyzet

Több városban egészségtelen a levegő, Budapesten romlani fog a helyzet