Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"2f102911-661e-421a-a995-7d4b9eea3dc1","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Stephen Cheng cégcsoportja lesz a Bialetti új tulajdonosa.","shortLead":"Stephen Cheng cégcsoportja lesz a Bialetti új tulajdonosa.","id":"20250416_olasz-kavefozo-bialetti-kinai-nuo-capital-eladas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2f102911-661e-421a-a995-7d4b9eea3dc1.jpg","index":0,"item":"88804b06-17c3-4388-8c06-a4b1954cde1a","keywords":null,"link":"/kkv/20250416_olasz-kavefozo-bialetti-kinai-nuo-capital-eladas","timestamp":"2025. április. 16. 11:33","title":"Kínai kézbe kerül a legendás olasz kotyogósok gyártója, a Bialetti","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2b8d7215-6f5f-41a5-9037-cd10aeaf1d83","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A wellnesshotel korábban nevet változtatott a negatív értékelések miatt, pedig a vendégek a fertőzésveszélyről nem is tudtak.","shortLead":"A wellnesshotel korábban nevet változtatott a negatív értékelések miatt, pedig a vendégek a fertőzésveszélyről nem is...","id":"20250416_nav-wellness-szalloda-medence-higienia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2b8d7215-6f5f-41a5-9037-cd10aeaf1d83.jpg","index":0,"item":"5e4594c0-66eb-4e74-aba0-cee7fcea8bc2","keywords":null,"link":"/kkv/20250416_nav-wellness-szalloda-medence-higienia","timestamp":"2025. április. 16. 10:06","title":"A NAV csapolta le a rémszálló fertőzött vízzel feltöltött medencéjét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a6dfd098-1c3e-4a6c-a697-ff782a91cafc","c_author":"Sztojcsev Iván","category":"360","description":"A legnagyobb urakat is lehet büntetni, ha kitartóan nem vásárolunk tőlük – jöttek rá 1880-ban a Charles Boycott ellen tüntető írek. A világ most újra bojkottokkal van tele, ám elég kevés közülük a sikeres. De megvannak a módszerek arra, hogyan lehet győzelemre vinni egy ilyen tiltakozást.","shortLead":"A legnagyobb urakat is lehet büntetni, ha kitartóan nem vásárolunk tőlük – jöttek rá 1880-ban a Charles Boycott ellen...","id":"20250416_egy-masik-kozgazdasag-bojkott-tiltakozas-vasarlas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a6dfd098-1c3e-4a6c-a697-ff782a91cafc.jpg","index":0,"item":"3c990c0f-d167-447e-9660-795a0b057023","keywords":null,"link":"/360/20250416_egy-masik-kozgazdasag-bojkott-tiltakozas-vasarlas","timestamp":"2025. április. 16. 11:10","title":"A legtöbb bojkott teljes bukás lesz – mit csinálnak jól azok, akik mégis sikerre viszik a sajátjukat?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1aff80f7-252f-4478-8129-8ebd01e48e6b","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Részletesen kifejtette az Apple, hogyan tenné jobbá a különböző mesterségesintelligencia-modelljeit. Ehhez a felhasználói adatokat is használják, ami ugyan veszélytelen, de akár teljesen le is tilthatja a dolgot.","shortLead":"Részletesen kifejtette az Apple, hogyan tenné jobbá a különböző mesterségesintelligencia-modelljeit. Ehhez...","id":"20250416_apple-intelligence-modellek-javitasa-felhasznaloi-adatok-elemzese-modszer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1aff80f7-252f-4478-8129-8ebd01e48e6b.jpg","index":0,"item":"7940fbcd-f149-4db2-a9e7-a4f926283dda","keywords":null,"link":"/tudomany/20250416_apple-intelligence-modellek-javitasa-felhasznaloi-adatok-elemzese-modszer","timestamp":"2025. április. 16. 15:03","title":"A felhasználói adatok elemzésével javítaná a küszködő MI-jét az Apple","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4047771f-4e4c-438c-9cb2-735189ca41d5","c_author":"Dobszay János","category":"360","description":"Sorra dőltek meg az elmúlt években a biciklis rekordok Magyarországon: egyre többen és egyre többet kerekeznek, legyen szó munkába járásról vagy szabadidős programról. Az elektromos bringák terjedésével már az életkor sem (akkora) akadály, ami a kerékpárhasználók korösszetételén is meglátszik. Budapesten egyszerre van „autósüldözés” és elégtelen infrastruktúra, közben az a cél, hogy a következő öt évben robbanásszerűen növekedjen a biciklivel járók aránya.","shortLead":"Sorra dőltek meg az elmúlt években a biciklis rekordok Magyarországon: egyre többen és egyre többet kerekeznek, legyen...","id":"20250417_hvg-e-bicikli-senior-biciklizes-e-bringa","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4047771f-4e4c-438c-9cb2-735189ca41d5.jpg","index":0,"item":"a3538cc3-62df-42ca-9ed7-d692bc4f8784","keywords":null,"link":"/360/20250417_hvg-e-bicikli-senior-biciklizes-e-bringa","timestamp":"2025. április. 17. 19:30","title":"Új biciklis forradalom Magyarországon: az e-bringák megnyitották az utat az idősebbek előtt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"adcfc930-ceb4-4953-a066-0175b3c72e32","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A miniszter szerint következhet a jólét és a normalitás programja. ","shortLead":"A miniszter szerint következhet a jólét és a normalitás programja. ","id":"20250417_Ulesezett-a-kormany-Lazar-Janos-szerint-vegeztek-a-nagytakaritassal","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/adcfc930-ceb4-4953-a066-0175b3c72e32.jpg","index":0,"item":"43d12816-e69b-4f4e-9799-da1ddc6ed780","keywords":null,"link":"/itthon/20250417_Ulesezett-a-kormany-Lazar-Janos-szerint-vegeztek-a-nagytakaritassal","timestamp":"2025. április. 17. 12:18","title":"Ülésezett a kormány, Lázár János szerint végeztek a nagytakarítással","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"92debe9a-3856-4d1d-9abd-eea8135239a7","c_author":"HVG","category":"kultura","description":"Mary Harron különösen azon csodálkozik, hogy a Wall Street-i körökben is tetszést aratott a film, meg hogy macsónak tartják Batemant, pedig Bret Easton Ellis műve egy meleg férfi szatírája a férfiasságról.","shortLead":"Mary Harron különösen azon csodálkozik, hogy a Wall Street-i körökben is tetszést aratott a film, meg hogy macsónak...","id":"20250416_Amerikai-pszicho-Patrick-Bateman-Christian-Bale-meleg-szatira","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/92debe9a-3856-4d1d-9abd-eea8135239a7.jpg","index":0,"item":"00af37dd-8ef1-411c-8a9f-71874369b835","keywords":null,"link":"/kultura/20250416_Amerikai-pszicho-Patrick-Bateman-Christian-Bale-meleg-szatira","timestamp":"2025. április. 16. 12:38","title":"Az Amerikai pszicho rendezője nem érti, miért borulnak le a bankárok Patrick Bateman előtt, amikor épp belőlük csinál hülyét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ec624045-24a5-4007-ac2e-0c35807b1059","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Az Európai Bizottság elnöke úgy látja, hogy Trump és Putyin korszakában eljött az ideje egy olyan EU-nak, amely aktívabban részt vesz a világ alakításában.","shortLead":"Az Európai Bizottság elnöke úgy látja, hogy Trump és Putyin korszakában eljött az ideje egy olyan EU-nak, amely...","id":"20250416_ursula-von-der-leyen-europai-bizottsag-eu-usa-donald-trump-vlagyimir-putyin-ukrajna","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ec624045-24a5-4007-ac2e-0c35807b1059.jpg","index":0,"item":"e4110fce-ecad-4f65-9342-bfb0bc231cc8","keywords":null,"link":"/vilag/20250416_ursula-von-der-leyen-europai-bizottsag-eu-usa-donald-trump-vlagyimir-putyin-ukrajna","timestamp":"2025. április. 16. 12:10","title":"Von der Leyen: A Nyugat, ahogy eddig ismertük, már nem létezik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Elengedtük a farsang farkát, letudtuk a Valentin-napot, de hol van még a húsvéti sonka? Most kellene visszafogni magunkat: tisztulni, böjtölni, fogyókurázni, tavaszt várni – kinek, mi tetszik. Azért a vasárnap mégis csak az, ami. Adjuk meg a módját. Tanuljunk svédül, arra felé elég egészségesen élnek.
Aki a svéd konyhával kezd ismerkedni, elsőként botlik bele a gravlax (vagy gravadlax) és a smörgåsbord nevébe. Utóbbi sokáig nagy rejtély volt, míg a világ rá nem jött, hogy a büférendszert, azaz a svédasztalt nevezik így. De a svédek előszerettel írnak smörgåst a vaj, a margarin, a sonka vagy az uborka elé is, nehezítve a felismerést, ám gondoskodva arról, hogy minden külföldinek ez legyen az első svédül megtanult szava.
A második pedig rögtön a pácolt lazacot jelölő gravlax lesz, amely egyre népszerűbb Európában – pár évvel ezelőtt már mi is próbáltunk háziaskodni vele a rovat hasábjain - , s talán olyan hódító út vár rá, mint 40 évvel ezelőtt a pizzára. Feltéve, ha a lazac sem lesz drágább a pizzánál, amire azonban kevés az esély.
A gravlax a svéd – tágabban: a skandináv – konyha büszkesége.Mégpedig jogos büszkesége, noha a Larousse Gastronomique-ban még említés szintjén sem szerepel. A gravlax története a vikingek korába nyúlik vissza, az étel tehát öregebb jó néhány európai nemzetnél, s megszületését a fagynak köszönheti. Fagyban nemigen lehet halászni, a lékhorgászat pedig nem űzhető tömegesen, ezért a tél előtti lazacszüret eredményét a vikingek úgy tartósították, hogy a halakat nyírfakéreggel borították, és elföldelték. Neve is azt jelenti, hogy temetett lazac. A tél folyamán a hal fermentálódott, de húsa rugalmas és ehető maradt, bár ennek ára egy igen mellbevágó szag volt.
Wikipedia
A tavaszi fosztogatási rajtra váró vikingek ezen nem akadtak fenn, de a mai úri közönség ájultan hanyatlana vissza a halaspulttól.Így már a 19. században megszületett a gravlax jelenleg is ismert, szelídített változata, kellemes cukros-kapros illattal. A régi változat ma már kuriózum, és surfisk néven kapható hagyomány- és pókhálóőrző halászkunyhókbana skandináv végeken.
A gravlax fő ízét a barnacukor és a friss kapor adja, de elkészítésének számos variációja ismert. A céklás változat az egyik legjobb, amit valaha is kóstoltam a klasszikus mellett, s mivel éppen Magyarországon ismertem meg, számomra ez mindig a gravlax magyar variációja marad, még ha nem is itt találták ki. De céklából legalább annyi van nekünk, mint lazacból a svédeknek.
Gravlax klasszikusan
40 dkg bőrös lazacfilé 3-4 evőkanál durva szemcsés tengeri só 4-5 evőkanál barnacukor 4 evőkanál felaprított, friss kapor 1 kiskanál durvára tört feketebors
1. A lazacfiléből távolítsunk el minden benne maradt szálkát (amikor végigsimítjuk, érezni fogjuk, hol bújnak meg alattomos szálkák, amiket csípesszel a legegyszerűbb kihúzni), a pác hozzávalóit pedig alaposan keverjük össze. A filét szárítsuk le, bőrös felével lefelé tegyük egy kerámia- vagy üvegtálba, majd a fűszerekkel – ez esetben a cukor is az - vastagon borítsuk be, és jól nyomkodjuk a lazacba.
2. Fóliázzuk le a tálat, tegyük 2-3 napra a hűtőszekrénybe, de időnként öntsük le róla a filé alatt összegyűlő folyadékot. Ez a müvelet is jelzi, hogy a vasárnapi lazacot pénteken este kezdjük pácolni. Ha nem, akkor hétközepére áttehetjük a vasárnapot. A végén töröljük le a pácot – de nem mossuk –, a filét tegyük 20 percre a fagyasztóba, mert így könnyebben szeletelhető. Ha nem felejtjük ott, tényleg az is lesz,és mehet a szendvicsre. Vagy csak a tányérra, pirítós mellé, ahogy tetszik.
Céklás lazac
40 dkg bőrős lazacfilé 4 evőkanál barnacukor 4 evőkanál durva szemcsés tengeri só 2 evőkanál felaprított, friss kapor 1 evőkanál csípős mustár 2 szem borókabogyó, összezúzva 2 közepes cékla 1 kiskanál durvára tört feketebors
1. Ismételjük meg az alap receptnél leírt előkészületeket. A céklával kicsit foglalkoznunk kell: gumikesztyűben hámozzuk meg és reszeljük le. A leszerelt céklából nyomjunk ki egy edénybe annyi levet, amennyit csak bírunk. Használhatunk gyümölcscentrifugát is, és a gépben maradt céklapépet.
2. A mustárral dörzsöljük be a lazacot, borítsuk be a fűszerekkel és a lereszelt céklával, majd öntsük rá a céklalevet. Ugyanúgy pácoljuk, mint a klasszikus gravlaxot.
Szendvicskrém
20 dkg krémsajt 2 főtt tojás 1 evőkanál majonéz vagy zsírdús tejföl 1 piros kaliforniai paprika csipet só
A krémsajtot keverjük össze robotgépben a tojásokkal (vagy forgassuk bele a lereszelt tojásokat), lazítsuk a majonézzel vagy tejföllel, majd adjuk hozzá az apró kockákra vágott kaliforniai paprikát. Barna kenyére halmozzuk, és a szeletelt céklás lazaccal koronázzuk.