szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kisütötték a világ első adag laborhúsát. Laboratóriumban, mesterségesen előállított marhahúsból készítették azt a húspogácsát, amelyből egy londoni bemutatón készítettek hamburgert hétfőn.

A laborhúst Mark Post, a hollandiai Maastrichti Egyetem tanára fejlesztette ki.

Élő szarvasmarhából kivett izomőssejtet szaporított rostokká, majd szövetekké, így készült el a 250 000 euróba, vagyis átszámítva körülbelül 75 millió forintba kerülő hamburgeralapanyag, amelytől feltalálója azt reméli, hogy egy nap megoldhatja a Föld élelmezési problémáit.

A londoni bemutató közönsége a világon először kóstolhatta meg a laborburgert.

A nyers húspogácsa
©
Serpenyőben a 250 ezer eurós alapanyag
©
Megsült a húspogácsa
©
Mark Post, a mesterséges hús kifejlesztője
©
Elkészült a laborburger!
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!