szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kisütötték a világ első adag laborhúsát. Laboratóriumban, mesterségesen előállított marhahúsból készítették azt a húspogácsát, amelyből egy londoni bemutatón készítettek hamburgert hétfőn.

A laborhúst Mark Post, a hollandiai Maastrichti Egyetem tanára fejlesztette ki.

Élő szarvasmarhából kivett izomőssejtet szaporított rostokká, majd szövetekké, így készült el a 250 000 euróba, vagyis átszámítva körülbelül 75 millió forintba kerülő hamburgeralapanyag, amelytől feltalálója azt reméli, hogy egy nap megoldhatja a Föld élelmezési problémáit.

A londoni bemutató közönsége a világon először kóstolhatta meg a laborburgert.

A nyers húspogácsa
MTI/EPA/PA/David Parry
Serpenyőben a 250 ezer eurós alapanyag
MTI/EPA/PA/David Parry
Megsült a húspogácsa
MTI/EPA/PA/David Parry
Mark Post, a mesterséges hús kifejlesztője
MTI/EPA/PA/David Parry
Elkészült a laborburger!
MTI/EPA/PA/David Parry
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!