szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bőséges a karácsonyi halkínálat, hiánnyal nem kell számolni, és a tavalyihoz képest az árak sem emelkedtek – mondta a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke.

A busát és a kárászt kilogrammonként 450-500 forintért kínálják a termelők és a kereskedők, a pontyért kilogrammonként 850 forintot kérnek, míg a harcsa kilogrammonkénti ára 1900-2000 forint – közölte Németh István, aki egyben a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette, az éves pontytermelés (16 ezer tonna) 30-40 százaléka karácsonykor kerül a vásárlók asztalára. A filézett afrikai harcsa viszont egész évben kedvelt halfajta, a szálkamentes szeleteket a kisgyermekek is biztonsággal fogyaszthatják.

A halfogyasztás az adatok szerint évről évre emelkedő tendenciát mutat, évente egy főre számítva átalagosan 4 kilogramm nettó, tisztított halmennyiség fogy el. Az Európai Unióban a kifogott élőhal súlya alapján átlagosan 17 kilogramm az egy főre jutó bruttó éves halfogyasztási átlag – tette hozzá a Mahal elnöke.

A hazai halfogyasztás ösztönzésére feldolgozókat építettek, hogy a háziasszonyok konyhakész, szálkamentes haltermékeket tudjanak hazavinni. Új tenyésztéstechnológiát vezettek be, a szálkamentes halfajokat – baramundit, afrikai harcsát – zártrendszerű, termálvizes intenzív telepeken tenyésztik – sorolta Németh István.

A fejlesztésekről azt mondta, korszerűsítették a szállítóeszközöket, ugyanis a megtermelt halmennyiséget az őszi időszakban nem tudják értékesíteni, ezért nemzetközi szállításra alkalmas kamionokra van szükség. Legnagyobb mennyiségben lengyel és román halfeldolgozókba szállítanak pontyot, busát, kárászt, míg a magasabb áron eladható ragadozó halakat – süllőt, csukát, harcsát – Ausztriába és Németországba exportálják.

Új technológiákat vezetnek be, kifejlesztik például a "tó a tóban" rendszert, vagyis a nagy tavakban kialakított kisebb, mesterséges medencékben tenyésztik a halakat. Az új technológia előnye, hogy minimálisra tudják csökkenteni a védett madarak, köztük a kormorán kártételét.

A Tógazda Halászati Zrt. tavalyi árbevétele 700 millió forint volt, a nyereségük viszont nem érte el az 5 százalékot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!