szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyarok 32 százaléka kifejezetten szereti a halas ételeket, ugyanakkor a témában végzett legutóbbi felmérés azt mutatja: évente csupán pár alkalommal kerül hal a tányérunkra, négy kilogrammos évi halfogyasztásunkkal pedig a sor végén kullogunk Európában. Az egészségügyi ajánlások szerint pozitív hatásai miatt érdemes hetente legalább kétszer halat enni.

A magyar lakosság halfogyasztási szokásait felmérő kutatás során megkérdezettek 44,2 százaléka heti, illetve havi rendszerességgel, 36,1 százaléka évente csupán néhány alkalommal, 11,1 százaléka pedig évente egyetlen egyszer, zömmel karácsonykor eszik halat. A magyarok 8 százalékának soha nem kerül hal a tányérjára, és alig vannak olyanok (0,4 százalék), akik minden nap ezt az étket választják.

"A legnépszerűbb ételek a halászlé, a rácponty, a rántott illetve a sült hal, és valóban: karácsonykor és nyáron gyakoribb a halfogyasztás" – mondta el a felmérést végző TrendInspiráció Műhely ügyvezető igazgatója, Törőcsik Mária. Hozzátette: a megkérdezettek többsége könnyű, fehérjedús táplálékként gondol a halra, és legalább olyan egészségesnek véli, mint például a kefírt, a zöldségeket, gyümölcsöket. "Rájöttünk azonban, hogy a halat nem az egészségességéért eszik az aktív halevők, sokkal inkább az ízéért, valamint a könnyű emészthetőségéért. A 'halrajongók' kiemelték még, hogy a hal változatosan elkészíthető, és remekül beleillik a diétába."

redlemon

A felmérés arra is rávilágított, hogy a magyar emberek közel harmada (32,1 százalék) nagyon szereti a halas ételeket. Zömében a 40 évnél idősebbek, az aktív szellemi foglalkozásúak, a nyugdíjasok és a háromfős háztartásban élők tartoznak a halfogások kedvelői közé. "Mindössze a magyarok 18 százaléka kapcsol valamilyen negatívumot a halakhoz – a leggyakrabban felhozott érvek között szerepel, hogy nincs jó szaga, szálkás és drágának tartják" – árulta el Törőcsik Mária.

A kutatásból az is kiderült, hogy az EU-ban a portugálok, a norvégok és a spanyolok járnak élen halevésben, Magyarország az évi 4 kilogramm/fő halfogyasztásával a sor végén kullog. A hozzánk hasonlóan, tengerrel nem rendelkező országokban is sokkal több hal fogy: a szlovákok például 8 kilót, az osztrákok fejeként évi 13 kilót halat esznek belőle.

Az ajánlások szerint hetente legalább kétszer kellene halat enni, ez ugyanis jelentősen csökkentené a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságát, a Halászati Operatív Program (HOP) ezért a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!