szerző:
T.S.

Jézus séfjei - apokrif módon így is nevezik azokat a spanyol szakácsokat, akik minden évben megkísérlik rekonstruálni, és a kornak megfelelően újragondolni a Názáreti Jézus utolsó vacsoráját. Ilyen újrakomponált ételsorral várja a húsvéti ünnepek alatt vendégeit az idei évtől a második Michelin-csillaggal is büszkélkedhető madridi Coque étterem.

Az érdekes kísérletre az idén Mario Sandovalt, a Coque tulajdonos séfjét kérte fel a Canal Histora tévécsatorna. A 2014 júliusában Nemzeti Gasztronómiai-díjjal kitüntetett séf, aki szülei mesterségét folytatva a családi étteremben - a tűzhely, a fazék és a fakanál szentháromságában nőtt fel - örömmel fogadta a kihívást, amelyre az előző években olyan neves kollégái vállalkoztak, mint David Muñoz, Paco Roncero, Ramón Freixa, Roberto Ruíz, David García és Fernando Canales.

Mario Sandoval, akit az ízek archeológusként is emlegetnek, egy interjúban elmondta, az idei, 2016-os Ultima Cena (utolsó vacsora) ételsorának összeállításában nemcsak saját érdeklődése és kutatásai segítették, hanem a népszerű húsvéti tévés projekt korábbi séfjeinek menüsorai. A saját elképzelése mellett természetesen ő is figyelembe vette, milyen ételeket fogyasztottak az adott korban, s milyen fogásoknak lehet jelképes jelentősége.

©

Ennek megfelelően Jézus és apostolai evilági menüje a következőkből állt össze:

– Adafina zöldségekkel és baromfival – a szefárd konyha kedvenc családi levese.

– Folyami pisztráng sós lében keserű füvekkel és zöldségekkel – az utolsó vacsora folyami halait (ponty, harcsa, pisztráng) és Izrael népének szenvedéseit idézi fel.

– Pácolt tokhal fűszerezett zöldségekkel.

– Báránygerinc pásztortarhonyával és szőlővel

– Desszert: jarofet – egy édesség mézből és dióból tojásformára alakítva.

Mindehhez a Jézus testét, illetve vérét szimbolizáló  kovászolatlan kenyér, és vörös szőlő héjával kezelt különleges só kerül az asztalra Mario Sandoval és testvérei éttermében a húsvéti ünnepnapokon, .

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kásler döntött, a jövőben is Zalán vezetheti a Pesti Magyar Színházat

Kásler döntött, a jövőben is Zalán vezetheti a Pesti Magyar Színházat

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Lavinaveszély miatt lezártak a 75-ös főút egy szakaszát Erdélyben

Lavinaveszély miatt lezártak a 75-ös főút egy szakaszát Erdélyben

A Golgotával nem jött be Orbánék erőpolitikája

A Golgotával nem jött be Orbánék erőpolitikája

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói