szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Folytatódik az idén a globális gazdaságnövekedés részben az amerikai GDP-növekedés gyorsulására, de az ütem kisebb lesz a tavalyinál. Eközben több tényező, mint például a magas olajár és az euróövezeti adósságválság, együttesen stagflációs veszélyt vetít előre - közölte a Gazdaság Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán ismertetett féléves jelentése.

A párizsi székhelyű szervezet az amerikai és az euróövezeti gazdaság idei növekedését most gyorsabbra teszi a fél évvel korábban vártnál. A japán gazdaság azonban visszaesik a márciusi természeti katasztrófa következményeinek a hatására.

Az OECD előrejelzése szerint az amerikai jegybank (Fed) a következő hónapokban kamatemelésbe fog. Az alapkamat 1,0 százalék lesz az év végén a jelenlegi 0-0,25 százalék után. Az Európai Központi Bank (EKB) kivár a további kamatemeléssel, amire legközelebb várhatóan jövőre kerül sor. A jelenlegi 1,25 százalékos kamatszint 2012 végére 2,25 százalékra emelkedik. A nemzetközi szervezet szerint Japánban sem várható kamatváltoztatás az idén.    

Az OECD 4,2 százalékos idei globális gazdaságnövekedéssel számol a tavalyi 4,9 százalék után, jövőre pedig 4,6 százalék lesz az ütem.

Angel Gurria, az OECD főtitkára úgy véli, hogy még törékeny a globális gazdaság, a válságnak addig nincs vége, amíg a gazdaságok nem tudnak elég új munkahelyet teremteni. Vannak továbbá olyan aggodalmak - mondta -, hogy ha több kockázati tényező egyidejűleg jelentkezik, azok felerősítik egymást, és lényegesen lassíthatják a globális gazdaságnövekedést, elképzelhető a stagfláció kialakulása néhány fejlett országban. 

Az OECD szerdán ismertetett legújabb előrejelzésében az amerikai hazai össztermék (GDP) idei növekedésére vonatkozó előrejelzését 2,6 százalékra javította fel a tavaly novemberi becslésében szerepelt 2,2 százalékról. Mérsékelten derűlátóbb az eurózóna gazdaságával kapcsolatban is, a térség idei várható GDP-növekedésével kapcsolatos várakozását 1,7 százalékról 2,0 százalékra módosította. 

A Japánt ért természeti katasztrófa miatt az OECD most a szigetország 0,9 százalékos idei gazdaságcsökkenéssel számol a novemberben várt 1,7 százalékos növekedés helyett.

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen és automatikusan megkaphatjuk az új jogosítványunkat a lejárt helyett

Ingyen és automatikusan megkaphatjuk az új jogosítványunkat a lejárt helyett

Tucatnyinál is több orosz hadihajó indult a Fekete-tengerre

Tucatnyinál is több orosz hadihajó indult a Fekete-tengerre

Jön az Apple, és felforgatja az autóipart

Jön az Apple, és felforgatja az autóipart