A gazdasági fellendülés újabb jeleként értékelik az elemzők az ellenséges vállalatfelvásárlások szaporodását. A PeopleSoft, az Aventis és a Disney mellett számos újabb cég is célkeresztbe kerülhet, az ügyletekből pedig a tanácsadók tömhetik meg a zsebüket.

A befektetési bankárok és jogi tanácsadók dörzsölik a markukat örömükben: az utóbbi évek aránylag gyenge felhozatala után egyre több a vállalatfelvásárlás és cégegyesülés az Egyesült Államokban és Európában is. A sokasodó több milliárd dolláros vagy eurós üzletekből ugyanis egyre több csurran-cseppen nekik is. Az ACG/Thomson Financial január végi felméréséből kiderül, hogy a kutatásban megkérdezett 1300 cégvezető 90 százaléka szerint idén növekedni fog a vállalatfelvásárlások száma, és 67 százalékuk úgy hiszi, javulni fog a felvásárlásokban és fúziókban részt vevő társaságok értékelése. A legtöbb ügylet a technológia területén várható (30 százalék), de erős lehet a feldolgozóipar (20 százalék) és az egészségügy, illetve gyógyszeripar (17 százalék) vonzereje is.

A Financial Times (FT) adatai alátámasztják a reményeket: a lap beszámolójában azt említi, hogy az idén eddig bejelentett felvásárlások és egyesülések értéke elérte a 360 milliárd dollárt, ami a 2002 hasonló időszakában mért összegnek több mint háromszorosa. Az FT szerint a kedvelt szektorok közé tartozik majd a média, a telekommunikáció, a pénzügyi szolgáltatások és a gyógyszergyártók piaca is. Az elmúlt hetek legnagyobb már bejelentett tranzakciói közé tartozik a North Fork nevű bank 6,3 milliárd dolláros ajánlata riválisára, a GreenPoint Financial-re, illetve a brit Vodafone-nal korábban versenyt futó amerikai Cingular 41 milliárd dolláros ajánlata az AT and T Wireless-re.

Ami viszont a felvásárlások piacának általános izmosodásában is új: egyre több az ellenséges felvásárlási ajánlat. Ilyenkor a terjeszkedni kívánó kérő nem egyeztet előzetesen a célba vett társaság vezetésével, amely válaszul az ajánlat elutasítására buzdíthatja a részvényeseket. Így tett az Aventis gyógyszeripari cég vezetése is, amely kedden elutasította a francia Sanofi-Synthelabo 46 milliárd eurós felvásárlási ajánlatát. De hasonlóan megvédené cégét a Walt Disney igazgatósága is, amely a Comcast kábeltévés cég 62 milliárd dolláros ajánlatát utasította el. A PeopleSoft pedig az Oracle 9,6 milliárdos kéretlen ajánlatát próbálja kivédeni. Az AP szerint a PeopleSoft kezében van egy ász is: az amerikai Igazságügyi Minisztérium versenyhatósága ugyanis úgy véli, hogy a PeopleSoft-Oracle egyesülés káros hatással lenne a szabad versenyre. Kérdés, hogyan végződnek ezek a harcok, bár a legtöbb esetben a részvényesek végül elfogadják az igazgatóság véleményét - hacsak a kérő nem ígér még többet a részvényeikért.

„Nagy önbizalmat igényel, hogy előzetes megegyezés nélkül kezdjen valaki egy ellenséges felvásárlásba” – mondta az FT-nek Michael Zaoui, aki a Morgan Stanley tanácsadói színeiben képviseli az Aventis „védelmét”. Szerinte az ellenséges ajánlatok sokasodása a ciklikus felvásárlási piac azon szakaszára jellemző, amikor a befektetők bizalma növekvőben van a tőkepiacok teljesítményét és az általános gazdasági növekedést illetően. A legutóbbi hasonló fellendülés 1999-ben volt tapasztalható, amikor a Vondafone a német Mannesmann-ra tett 175 milliárdos ajánlata feltüzelte a többi terjeszkedni vágyó európai vállalatot is. A vállalatok most újra nyeregben érzik magukat, és ha a célpont kitartóan elutasító, akkor ellenséges felvásárlást kezdeményeznek – tette hozzá Paul Gibbs, a JP Morgan Chase vállalatfelvásárlásokra specializálódott elemzője.

Egy biztos: a befektetési bankok és tanácsadók csak profitálhatnak a szaporodó ellenséges fúziókból és felvásárlásokból. A kérők és a védekező cégek is tanácsadók egész csapatával veszik körbe magukat, akik kifejezett támadási és védekezési stratégiákat próbálnak kidolgozni. Nem olcsón. A Comcast az AT and T Broadband 61 milliárd dolláros 2002-ben lezajlott felvásárlása után több mint 110 millió dolláros díjat fizetett befektetési bankjainak – fejenként 35 milliót kapott a JP Morgan Chase és a Merrill Lynch, 40 milliót pedig a Morgan Stanley. Az FT szerint a tanácsadók hasonló javadalmazásra számíthatnak, ha a Comcast végül sikerrel jár a Disney felvásárlásában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Leleplezték az új VW Passatot, de van egy szépséghibája

Leleplezték az új VW Passatot, de van egy szépséghibája

Honnan tudja egy orosz autós, hogy igazán hideg van? – videó

Honnan tudja egy orosz autós, hogy igazán hideg van? – videó

Új funkciót kapott a Google Fordító, precízebb lehet tőle a fordítás

Új funkciót kapott a Google Fordító, precízebb lehet tőle a fordítás

Visszavonul a csehek világklasszis kapusa

Visszavonul a csehek világklasszis kapusa

Kiakadtak a YouTube-sztáron, aki egy hónapra meleg akar lenni

Kiakadtak a YouTube-sztáron, aki egy hónapra meleg akar lenni

Szokatlan módszerrel spórolnak 60 százaléknyi parkolóhelyet Kínában

Szokatlan módszerrel spórolnak 60 százaléknyi parkolóhelyet Kínában