Tetszett a cikk?

A fogyasztói árak februárban 1,2 százalékkal nőttek az előző hónaphoz, és 7,1 százalékkal a 2003 februárihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az elemzők 7,3 százalékos éves árváltozást vártak.

A maginfláció az előző hónaphoz képest 0,4 százalék, éves összehasonlításban 6,1 százalék volt februárban. Januárban a havi infláció 2,1 százalék, a tizenkét havi 6,6 százalék volt. Tavaly februárban a fogyasztói árak egy hónap alatt 0,8 százalékkal emelkedtek, az előző év februárit pedig 4,5 százalékkal haladták meg.A vártnál kedvezőbb februári inflációs adatok nyomán csütörtökön reggel 252,50/75 forinton indult az euró jegyzése a bankközi devizapiacon, mintegy 50 fillérrel gyengébben a szerda délutáni 253,20/25 forintos árfolyamnál.A forint 10,53 százalékos reggeli pozíciója 2003 májusa óta a legerősebb az intervenciós sávon belül. Szerdán a piac végén 10,32 százalékon állt a forint. A kereskedők szerint nincs nagy lendület a piacon, és a nap további részében sem várnak lényeges ármozgást a nyitáskori szinthez képest.A vártnál kedvezőbb februári fogyasztói infláció után is a drágulási ütem további gyorsulását jósolták londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint ezért egyelőre nem várható jegybanki kamatcsökkentés, a forint erőssége ellenére sem. Egyes vélemények szerint azonban további forinterősödés esetén a gazdaság és a kormány nyomást gyakorolhat a jegybankra a kamatcsökkentés végett.Jens Nordvig, a Goldman Sachs pénzügyi csoport londoni befektetési irodájának feltörekvő piaci stratégája az MTI-nek azt mondta: az 1,2 százalékos átfogó egyhavi árindexből legalább 0,4 százalékpontnyi közvetlenül köthető az áfa- és jövedékiadó-emelésekhez, vagyis ezek kiszűrésével a fogyasztói infláció alapüteme stabilnak tűnik.Jeff Gable, a Deutsche Bank londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokért felelős alelnöke szerint a vártnál jobb februári adat enyhíti azokat az aggályokat, hogy az infláció elszabadulhat az ellenőrzés alól. A ház ennek ellenére továbbra is igen magas számokat vár éves összevetésben, és nem tartja valószínűnek, hogy egyedül a februári adatokra alapozva az MNB derűlátóbban ítélné meg a következő hónapok kilátásait.Gable a második negyedévre 7,5-8,0 százalékos 12 havi inflációs adatokat jósolt. A pénzügypolitikai kilátásokra vonatkozó kérdésre a Deutsche Bank elemzője is azt mondta, hogy az MNB most az inflációra - ezen belül is már a 2005-ös inflációra -, valamint az inflációs várakozásokra koncentrál, és egyetlen hónap adatsora nem fog jelentős változást hozni a monetáris alapállásban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Komoly szigorításokról értesült az Index

Komoly szigorításokról értesült az Index

50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait

50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait

Túrázni indult a Perseverance Mars-járó, és ha már így tett, útközben fotózott is

Túrázni indult a Perseverance Mars-járó, és ha már így tett, útközben fotózott is