Tetszett a cikk?

A Capital román gazdasági hetilap napokban közölt vállalkozói toplistájára több magyar származású üzletember is felkerült. A 142. helyen álló Kurkó János előbb Magyarországon dolgozott autószerelőként, majd ebbe beleunva hazatért Erdélybe, ahol benzinkutat épített. Ma, 32 évesen két üzletlánc, hotelek, ipari telkek tulajdonosa, és bevásárlóközpont indítását tervezi Bukarestben.

Románia a végletek országa: aki szegény, az valóban nyomorog, aki pedig gazdag, az igencsak tetemes vagyonnal büszkélkedhet. Szegénység, nyomor az egyik, gazdagság, kastélyok a másik oldalon.

Ion Tiriac egykori teniszező már 1989 előtt látványos karriert futott be. Előbb teniszezőként kétszer szerepelt a Davis Kupa döntőjében, majd mint üzletember több külföldi vállalkozást indított, amelyek játékosok - mások mellett Boris Becker - menedzselésével foglalkoztak, hogy aztán hazatérve Romániába a belügyminisztérium őrnagya legyen. Jelenleg egy biztosítótársaság és egy bank tulajdonosaként 600 millió dollárnyi magánvagyonnal büszkélkedhet.

Mégsem ő Románia legvagyonosabb embere: 800 millió dollárjával Iosif Constantin Dragan, a ButanGas cégcsoport többségi tulajdonosa vezeti a leggazdagabb romániai vállalkozók listáját. A többek közt kiadókat, nyomdákat és újságokat vezető üzletember évekig élt Olaszországban, és egyes hírek szerint hosszú időn keresztül gondozta a francia idegenlégiósok vagyonát, bár ezt az üzletember cáfolja. Említésre méltó az a tény is, hogy jó kapcsolatot ápolt a hajdani diktátorral, Nicolae Ceausescuval.

A Capital gazdasági hetilap napokban közölt háromszázas toplistáján akad magyar is. Verestóy Attila RMDSZ-es képviselő például 25 millió dollárral a 101. helyen szerepel. Medgyessy romániai barátja, Mudura Sándor sem panaszkodhat ugyancsak 25 milliós vagyonával.

Autószerelőből milliomos

Kurkó János hétmilliárd forintra becsült magánvagyona a toplistán a 142. helyezésre volt elegendő. A 32 éves férfit szülei egykoron papnak szánták, ő azonban autóvillamosságot tanult. Csíkszeredán kezdett el dolgozni, majd Magyarországra jött, ahol autószerelőként dolgozott. Ebbe beleunva visszatért Erdélybe, és Csíkszeredán épített – saját kézzel - benzinkutat. Jelenleg két üzletlánc, hotelek, ipari telkek tulajdonosa, és bevásárlóközpont indítását tervezi Bukarestben.

Kevés ember mondhatja el magáról – főleg Romániában –, hogy 23 évesen saját vállalkozásba kezdett, azt pedig még kevesebben, hogy cégein keresztül kétezer alkalmazottat foglalkoztat – mondta el Kurkó a hvg.hu-nak. Sikere szerinte abban rejlik, hogy annak idején remekül kihasználta a privatizáció adta lehetőségeket. Úgy véli: nem kellenek befolyásos kapcsolatok, ennél sokkal fontosabb a helyzetfelismerés, azaz ott lenni az adott helyen, és megfelelő döntést hozni.

Kurkó benzinkúthálózatát – amit addigra fokról fokra épített ki – a legnagyobb román kőolajtársaság, a Petrom 1998-ban megvásárolta. A magyar fiatalember ezzel az összeggel vágott bele a privatizációs ügyletekbe, felvásárolva több csőd szélén álló céget. Ezeket kivétel nélkül felújította, és ma is üzemelteti. "Kétféle beruházó ismeretes Romániában, az egyik, aki vásárol, beruház és fejleszti a vállalatot, a másik pedig felvásárol, szétbontja és eladja a javakat" - véli Kurkó, aki egyértelműen az előzővel azonosítja magát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Ibrahimovic visszatér a svéd válogatottba

Ibrahimovic visszatér a svéd válogatottba

És akkor kiderült, egy lezárást megszervezni bonyolultabb a stadionépítésnél

És akkor kiderült, egy lezárást megszervezni bonyolultabb a stadionépítésnél