A Capital román gazdasági hetilap napokban közölt vállalkozói toplistájára több magyar származású üzletember is felkerült. A 142. helyen álló Kurkó János előbb Magyarországon dolgozott autószerelőként, majd ebbe beleunva hazatért Erdélybe, ahol benzinkutat épített. Ma, 32 évesen két üzletlánc, hotelek, ipari telkek tulajdonosa, és bevásárlóközpont indítását tervezi Bukarestben.

Románia a végletek országa: aki szegény, az valóban nyomorog, aki pedig gazdag, az igencsak tetemes vagyonnal büszkélkedhet. Szegénység, nyomor az egyik, gazdagság, kastélyok a másik oldalon.

Ion Tiriac egykori teniszező már 1989 előtt látványos karriert futott be. Előbb teniszezőként kétszer szerepelt a Davis Kupa döntőjében, majd mint üzletember több külföldi vállalkozást indított, amelyek játékosok - mások mellett Boris Becker - menedzselésével foglalkoztak, hogy aztán hazatérve Romániába a belügyminisztérium őrnagya legyen. Jelenleg egy biztosítótársaság és egy bank tulajdonosaként 600 millió dollárnyi magánvagyonnal büszkélkedhet.

Mégsem ő Románia legvagyonosabb embere: 800 millió dollárjával Iosif Constantin Dragan, a ButanGas cégcsoport többségi tulajdonosa vezeti a leggazdagabb romániai vállalkozók listáját. A többek közt kiadókat, nyomdákat és újságokat vezető üzletember évekig élt Olaszországban, és egyes hírek szerint hosszú időn keresztül gondozta a francia idegenlégiósok vagyonát, bár ezt az üzletember cáfolja. Említésre méltó az a tény is, hogy jó kapcsolatot ápolt a hajdani diktátorral, Nicolae Ceausescuval.

A Capital gazdasági hetilap napokban közölt háromszázas toplistáján akad magyar is. Verestóy Attila RMDSZ-es képviselő például 25 millió dollárral a 101. helyen szerepel. Medgyessy romániai barátja, Mudura Sándor sem panaszkodhat ugyancsak 25 milliós vagyonával.

Autószerelőből milliomos

Kurkó János hétmilliárd forintra becsült magánvagyona a toplistán a 142. helyezésre volt elegendő. A 32 éves férfit szülei egykoron papnak szánták, ő azonban autóvillamosságot tanult. Csíkszeredán kezdett el dolgozni, majd Magyarországra jött, ahol autószerelőként dolgozott. Ebbe beleunva visszatért Erdélybe, és Csíkszeredán épített – saját kézzel - benzinkutat. Jelenleg két üzletlánc, hotelek, ipari telkek tulajdonosa, és bevásárlóközpont indítását tervezi Bukarestben.

Kevés ember mondhatja el magáról – főleg Romániában –, hogy 23 évesen saját vállalkozásba kezdett, azt pedig még kevesebben, hogy cégein keresztül kétezer alkalmazottat foglalkoztat – mondta el Kurkó a hvg.hu-nak. Sikere szerinte abban rejlik, hogy annak idején remekül kihasználta a privatizáció adta lehetőségeket. Úgy véli: nem kellenek befolyásos kapcsolatok, ennél sokkal fontosabb a helyzetfelismerés, azaz ott lenni az adott helyen, és megfelelő döntést hozni.

Kurkó benzinkúthálózatát – amit addigra fokról fokra épített ki – a legnagyobb román kőolajtársaság, a Petrom 1998-ban megvásárolta. A magyar fiatalember ezzel az összeggel vágott bele a privatizációs ügyletekbe, felvásárolva több csőd szélén álló céget. Ezeket kivétel nélkül felújította, és ma is üzemelteti. "Kétféle beruházó ismeretes Romániában, az egyik, aki vásárol, beruház és fejleszti a vállalatot, a másik pedig felvásárol, szétbontja és eladja a javakat" - véli Kurkó, aki egyértelműen az előzővel azonosítja magát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Színházba, cirkuszba, koncertre vinné a gyerekeket a kormány

Színházba, cirkuszba, koncertre vinné a gyerekeket a kormány

Tömeges letartóztatás egy spanyolországi kakasviadalon

Tömeges letartóztatás egy spanyolországi kakasviadalon

Olyan ügyvéd védte a bíróság előtt a drogbanda tagjait, aki néhány éve bíróként börtönre ítélte őket

Olyan ügyvéd védte a bíróság előtt a drogbanda tagjait, aki néhány éve bíróként börtönre ítélte őket

Új oldal indult, ahol ingyen lehet filmeket, sorozatokat nézni

Új oldal indult, ahol ingyen lehet filmeket, sorozatokat nézni

Sokba fáj a boltoknak a vasárnapi nyitvatartás

Sokba fáj a boltoknak a vasárnapi nyitvatartás

Hőségtől megvadult denevérek támadnak emberre Ausztráliában

Hőségtől megvadult denevérek támadnak emberre Ausztráliában