Tetszett a cikk?

Gazdasági tárgyalásokkal zsúfolt programmal kezdődött Gyurcsány Ferenc hivatalos kínai látogatása csütörtökön.

A magyar miniszterelnök a pekingi Kempinski szállodában üzletemberfórumot és turisztikai tanácskozást nyitott meg, találkozott Vang Hszü-tunggal (Wang Xudong), a kínai kormány informatikaipari miniszterével, megbeszéléseket folytatott két kínai bank és a Hainan Airlines légitársaság vezetőivel.

A több mint kétszáz kínai és magyar üzletember részvételével kezdett Magyar-Kínai Üzleti Fórum megnyitóján a kormányfő egyebek között azt hangsúlyozta, hogy Magyarországot és Kínát az elmúlt évtizedben egyre szorosabb barátság és egyre mélyebb megértés köti össze, a kétoldalú kapcsolatokban megoldatlan gondok nincsenek, és ez megfelelő politikai alapot ad annak a helyzetnek a megszilárdításához, hogy a közép-kelet-európai térségben Magyarország maradjon Kína legfontosabb gazdasági partnere.

Gyurcsány Ferenc külön kiemelte, hogy az elmúlt három évben irányváltás kezdődött a magyar diplomáciában és külgazdaságban: a figyelem egyre inkább Ázsia, Ázsia három-négy országa és ezen belül Kína felé fordult.

Az üzleti fórumon a miniszterelnök jelenlétében két gazdasági megállapodást írtak alá. Véglegesítették azt a megegyezést, amelynek értelmében az Informatikai és Hírközlési Minisztérium idén októberben képviselet nyit a kínai Szilícium-völgyként emlegetett Sencsenben (Shenzhen) és aláírás került a Malév Rt. és a Hainan Airlines úgynevezett code-share (járatmegosztó) megállapodására.

Késő délután fogadja a magyar miniszterelnököt Ceng Csing-hung (Zeng Quingong), a Kínai Népköztársaság alelnöke. Ezt követően Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnökkel folytat megbeszéléseket Gyurcsány Ferenc, aki este megnyitja a pekingi Tiencsiao (Tianqiao) színházban a magyar kulturális napokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Folk György (hvg.hu) Gazdaság

Mit várhatunk a kínai valuta felértékelődésétől?

A jüan dollártól való függetlenedésével gazdasági láncreakciók indulnak be, melyek közvetlenül vagy áttételesen az amerikai és az európai gazdaságokra, munkaerőpiacokra és fogyasztási cikkeink áraira is hat. Vajon ki nyer, és ki nyel?

Projektorként és hangszóróként is használható az Asus ügyes kis újdonsága

Projektorként és hangszóróként is használható az Asus ügyes kis újdonsága

Comirnaty, tozinameran vagy BNT162b2 – Miért van ennyi neve egy Covid elleni oltásnak?

Comirnaty, tozinameran vagy BNT162b2 – Miért van ennyi neve egy Covid elleni oltásnak?

Kilőtt a látogatottsága az internetes keresőnek, amely legyűrné a Google-t

Kilőtt a látogatottsága az internetes keresőnek, amely legyűrné a Google-t