szerző:
hvg.hu

A magas államháztartási hiány fennmaradása és az euró bevezetésének lehetséges elhalasztása jelentősen rontaná Magyarország megítélését a külföldi tőkebefektetők körében – állították egybehangzóan a hvg.hu kérdésére bécsi és londoni elemzők. Bár idén 4 milliárd eurónyi közvetlen tőkebefektetés érkezhet, elemzők szerint hazánk tőkevonzó képessége elmarad a régió többi országáétól.

Hogyan dönt a befektető?
"A befektetési támogatás semmi esetre sem az egyetlen fontos szempont a külföldi befektető döntésének meghozatalában - a makrogazdasági és politikai stabilitás, az átláthatóság,  az alacsony korrupció, az infrastrukturális és földrajzi megfontolások mind alapvető fontosságúak lehetnek. Ettől függetlenül adott esetben a támogatás válhat a döntő tényezővé, ahogy azt például a Hankook abroncsgyártó eseté-ben is láthattuk."

Ivailo Vesselinov
DrKW
Az idei év első felében rekordösszegű, 2,1 milliárd eurónyi közvetlen tőkebefektetés érkezett Magyarországra, a kormány várakozásai szerint pedig év végére a beáramló befektetések összértéke meghaladhatja a 4 milliárd eurót is. A kedvező számok mögött a hvg.hu által megkérdezett elemzők véleménye szerint a kedvező külső befektetői környezet áll, amelynek köszönhetően a világ többi részén is növekedett a külföldi beruházások értéke.

Ivailo Vesselinov, a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) londoni irodájának feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdásza szerint a külföldi befektetéseket tekintve 2005 részben az alacsony kamatok és a befektetők kockázatelutasító magatartása miatt jó év volt a közép-kelet-európai régió számára.

Walter Pudschedl, a Bank Austria Creditanstalt (BA CA) bécsi központjának elemzője szerint a német gazdaság pozitív jelei és az európai vállalati nyereségek kedvező alakulása is szerepet játszott a befektetői kedv idei növekedésében. A javuló befektetési környezetet az Európai Unióhoz tavaly csatlakozott új tagállamok mindegyikében érezhető volt – tette hozzá Aidan Manktelow, az Economist Intelligence Unit (EIU) londoni közgazdásza. 

Az elemzők reálisnak találták a magyar kormány az idén beáramló külföldi befektetésekre vonatkozó 4 milliárd eurós előrejelzését. Az elemzők középtávú várakozásai szerint Magyarország továbbra is képes lehet a külföldi tőkebeáramlás mértékét 3,1-4 milliárd eurós tartományban tartani.

Nem néznék jó szemmel az euró elhalasztását (Oldaltörés)

Az EIU elemzője szerint az elmúlt években a bérek emelkedésével az ország sokat veszített versenyképességéből a kelet-európai, illetve ázsiai országokkal szemben, de például a gépipari és autóipari szektorban továbbra is előnyt jelent a nagy nyugat-európai piacokhoz való földrajzi közelsége, illetve más országokkal szemben a szabályozási háttér is jelentős biztosítékot nyújthat a befektetőknek. Manktelow példaként említette a szerzői jogok, szabadalmak, védjegyek védelmét is, amelyet többek között a biotechnológiai befektetők tekinthetnek kiemelten fontosnak.

Szavazás box
Nőttek a költségvetési hiánytervek, ezzel sokak szerint elúszott az euró 2010-es bevezetése is. Mit gondol erről?

Magyarország tőkevonzó képességét azonban jelentősen ronthatja a magas államháztartási hiány fennmaradása, illetve az, ha hazánk a környező országokhoz képest csak jelentős csúszással csatlakozik az eurózónához – mondták egybehangzóan a hvg.hu-nak a megkérdezett elemzők.

„A befektetők szempontjából egyszerű a képlet: a korai euró kisebb kockázatot, ezáltal több befektetést jelenthet” – mondta Vesselinov, a DrKW szakértője. A növekvő államháztartási hiány és államadósság Manktelow, az EIU közgazdásza szerint már eddig is rossz hatással volt a portfólió-befektetők bizalmára, de a közvetlen tőkebefektetések is lelassulhatnak, ha Magyarország csak Szlovákia, Lengyelország és a Csehország után, egy-két évvel lemaradva vezeti be az eurót a hiány lefaragásának lassúsága miatt.

Az elemzők szerint a külföldi tőkebefektetések a magyar államháztartási hiánynak csupán harmadát-felét fedezik, ezért Magyarországnak a hiány finanszírozásában a portfólió-befektetésekre és más eszközökre kell hagyatkoznia. A DrKW elemzője szerint a magyar hiány finanszírozásának minősége sokkal rosszabb, mint a cseh, vagy a szlovák hiányé, amelyet jelenleg 90, illetve 110 százalékban fedez a beáramló tőkebefektetések mértéke. Vesselinov szerint az egyensúly javítására az egyetlen járható út Magyarország számára az államháztartási hiány leszorítása – amely csak növeli a költségvetési deficit csökkentésének szükségességét.

Pudschedl, a bécsi BA CA szakértője szerint nagyon fontos lenne, hogy a külföldi befektetők érzékelhető jelzéseket kapjanak arra, hogy a magyar kormány hamar és megfelelő módon orvosolja a fiskális problémákat – erre azonban az osztrák bank közgazdásza már csak a 2006-os választások után lát lehetőséget.

Magyarország a befektetői rangsor végén (Oldaltörés)

Az EIU a közép-európai EU-tagállamok gazdasági környezetének 2004 és 2008 közötti alakulását vizsgáló, tavalyi jelentésében Magyarország Csehország és Lengyelország mögött, de Szlovákia előtt végzett.

Manktelow szerint mind a négy gazdaságban a privatizáció lezárulásával nagy szükség van az új zöldmezős beruházásokra, illletve arra, hogy a magasabb hozzáadott értékű tevékenységet meghonosító befektetők érkezzenek, amelyek kevésbé érzékenyek a bérek emelkedésére.

A DrKW szerint a régióban a tőkevonzó képességet tekintve Magyarország jelenleg Szlovákia, Csehország, és Lengyelország mögött kullog. A befektetési bank elemzője azonban hozzátette, hogy e sorrend gyorsan megváltozhat, ha Magyarországon politikai konszenzus alakul ki a fiskális reformok szükségességéről, illetve az euró korai bevezetéséről.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Megszűnt a nagybefektetők adókedvezménye?

A kormány június végén elfogadott, a fejlesztési adókedvezmény igénybevételének szabályait módosító rendelete a legnagyobb magyarországi befektetőknek szánt kedvezményt olyan feltételekhez köti, amelyek a cégek többsége számára gyakorlatilag vállalhatatlanok.

hvg.hu Gazdaság

Rajta van-e Magyarország a befektetők térképén?

Magyarország a befektetési döntések meghozatalakor értékelt legfőbb paramétereket tekintve még mindig a régióban az egyik legvonzóbb országnak minősül – annak ellenére is, hogy ront a kedvező összképen az élőmunka jelentős terhe, az iparűzési adó, vagy a gyakran lassú és körülményes ügyintézés - vélik a KPMG tanácsadói.

MTI Gazdaság

Egymilliárd eurónyi tőke érkezett az első negyedévben

Az első negyedévben 430 millió euróval több volt a külföldi közvetlen tőkebefektetés Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában. Részvény, egyéb részesedés és újra befektetett jövedelem formájában 881 millió eurós, az egyéb, működő tőkemozgások során pedig 210 millió eurós nettó beáramlás mutatkozott.

MTI Gazdaság

Le Monde: Közép-Európa a befektetők új eldorádója

Az új EU-tagországok átalakulóban lévő és gyorsan növekedő gazdaságáról közölt egész oldalas körképet a Le Monde pénteki száma, kiemelve, hogy amit Nyugat-Európában delokalizációnak hívnak, az a kelet-európai országoknak lehetővé teszi, hogy az unió aktív szereplőivé váljanak.

MTI Gazdaság

Londoni befektetők nem hisznek a PM-nek

A pénzügyminisztérium államháztartási előrejelzését megkérdőjelező elemzéseket adtak ki csütörtökön vezető londoni befektetési házak. Egyes vélemények szerint a magyarországi költségvetési folyamatok a magyar szuverén adóskockázati besorolás visszaminősítésének veszélyével járnak.

Újabb életveszélyes vihar söpörhet végig Európán

Újabb életveszélyes vihar söpörhet végig Európán

Hősként fogadták az Oscar-díjas Bong Dzsun Hót hazájában

Hősként fogadták az Oscar-díjas Bong Dzsun Hót hazájában

Egymilliárd dollárral segíti az USA az országokat, amelyek távolodnának az orosz energiától

Egymilliárd dollárral segíti az USA az országokat, amelyek távolodnának az orosz energiától

Az állat- és növényfajok egyharmada eltűnhet 50 éven belül

Az állat- és növényfajok egyharmada eltűnhet 50 éven belül

Autó és vonat ütközött, ketten meghaltak Kecskeméten

Autó és vonat ütközött, ketten meghaltak Kecskeméten

Nem adna már százmilliókat Érd a kézicsapatnak

Nem adna már százmilliókat Érd a kézicsapatnak