szerző:
MTI

Csányi Sándor, az OTP Bank vezérigazgatója lépésről lépésre halad azon régóta dédelgetett célja felé, hogy a szélesebb európai piacon is megvesse a lábát, a vásárlási láz miatt azonban elemzők most már azt találgatják, hogy az OTP nem terjeszkedik-e túl gyorsan – áll a Financial Times (FT) elemzésében.

Nem adják
Az OTP-re irányuló esetleges felvásárlási szándékokról írva a londoni Euromoney pénzügyi folyóirat még januárban név nélkül idézett egy befektetési bankárt, aki azt mondta: globális banki ügyfele nevében "vetett egy pillantást" az OTP-re, de a magyar bank vezetése nemmel válaszolt az előzetes megkeresésre. A lehetséges akvizíció egyik akadálya éppen maga Csányi Sándor, aki "vaskézzel ellenőrzi" az OTP-t.
A londoni üzleti napilap öthasábos cikke felidézi, hogy az OTP, "amely máris a legnagyobb független bank Közép- és Kelet-Európában", az utóbbi hét hónapban hat felvásárlást eszközölt, hármat Szerbiában, egyet-egyet Ukrajnában, Oroszországban és Montenegróban.

A magyar banknak már kilenc országban vannak érdekeltségei; vagyona meghaladja a 20 milliárd eurót. Csányi Sándor a héten ajánlatot tett a CEC-re, az utolsó, még állami kézben lévő román nagybankra, emellett további ukrajnai beszerzésre törekszik, és érdeklődést mutat a "zűrös osztrák Bawag iránt is" – áll az FT elemzésében.

A londoni lap szerint azonban az elemzők most már azt találgatják, hogy Csányi valós térségi erővé építi-e ki az OTP-t, vagy túl gyors ütemben terjeszkedik-e bankjával. A lap felidézi, hogy az ukrajnai akvizíció terve miatt a Moody's Investors Service már leminősítési felülvizsgálat alá vette az OTP "B mínusz" pénzügyierő-osztályzatát.

A Moody's ezt június 6-án jelentette be Londonban, a Raiffeisenbank Ukraine akvizíciójának tervére hivatkozva, és az OTP Jelzálogbank hasonló pénzügyierő-besorolására is kiterjesztve a negatív vizsgálatot. A cég akkori indoklása szerint jóllehet a tervezett felvásárlás teljesen beleillik az OTP közép- és kelet-európai terjeszkedési stratégiájába, a Raiffeisenbank Ukraine profilja sokkal inkább a vállalati, ezen belül a kis- és középvállalati piaci szegmensre összpontosít, mint a magyar bank más nagy érdekeltségeié Szlovákiában és Bulgáriában. Emellett az ukrajnai Raiffeisenbank-hálózat jóval gyengébb, mint a magyarországi és a bulgáriai, állt a Moody's indoklásában.

A brit üzleti lap szerint a KBC Securities egyik jelentésében úgy értékelte, hogy a befektetések nem szolgálják jól az OTP részvényeseit.

A lap szerint ugyanakkor Csányi Sándor "csak széles vállait vonogatja", és azt mondja bírálóira, hogy azok túlzottan rövidlátók. - Rövid távon teljesen igazuk van, a cégvezetés azonban a bank hosszú távú érdekeiért felelős - mondta az OTP vezetője a Financial Timesnak. Hozzátette: a vállalatnak azt kell tennie, ami a legnagyobb vagyon- és profitnövekedéshez vezet.

A magyarok értik Csányit (Oldaltörés)

Csányi Sándor.
Mit bírnak el "széles vállai"?
© Bánkuti András
A cikk szerint senki nem mondhatja, hogy Csányi Sándor a bank élén eltöltött 14 év alatt nem ezt tette: az OTP-t nehézkes, állami takarékbankból áramvonalas, korszerű, teljesen diverzifikált pénzügyi csoporttá alakította.

Csányi "agresszióját" az újonnan felvásárolt érdekeltségek növekedési előrejelzései láttán sokan dicsérik. Vágó Attila, a Concorde Értékpapír elemzője a Financial Timesnak azt mondta: a magyarországi profitrések erózióját tekintve helyes stratégia olyan piacokon vásárolni, amelyeken még egészséges profitmarzsok érhetők el.

Simonyi Tamás, a KPMG Hungary bankspecialistája is egyértelműen kedvezően ítéli meg az OTP terjeszkedési stratégiáját, lát azonban hibalehetőségeket is. - Egy dolog megvásárolni egy bankot, és más dolog azt integrálni és működtetni - mondta az FT-nek.

A londoni üzleti napilap szerint "ha az OTP megbotlik a terjeszkedési roham során", annak ára végül a cég függetlenségének elvesztése lehet. Mindazonáltal - ahogy Simonyi is rámutatott - a térség iránt különös érdeklődést mutató bankok közül is csak kevés engedhetné meg magának az OTP felvásárlását. A jelenlegi deviza- és részvényárfolyamon - ez utóbbit sokan alulértékeltnek tartják - a bank értéke 6 milliárd euró, de Vágó Attila, a Concorde szakértője szerint akár 10 milliárd euró is kellhet ahhoz, hogy a részvényesek elfogadjanak egy átvételi ajánlatot, ha a papír egyszer megindul felfelé.

Az olyan bankok, amelyek ennyit ki tudnának fizetni - az HSBC-t és a Citigroupot emlegetik gyakran, mivel egyik sincs komoly mértékben jelen a térségben - jelenleg nem tűnnek érdekeltnek. Vágó Attila szerint további térségi konszolidációra várnak, és "még legalább öt évig tart, mire a por elül". Ez bőséges idő Csányi Sándornak az építkezés folytatására, fejeződik be a Financial Times csütörtöki elemzése.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Óriási forgalom a tőzsdén, stabilizálódott az OTP

A BUX 13,38 pontos erősödéssel, 20.813,39 ponton zárt kedden, a hétfői záró értékhez képest ez 0,06 százalékos emelkedés. A részvénypiacon kedden óriási forgalmat bonyolítottak, csaknem 52 milliárd forint értékben. A vezető részvények árfolyamai vegyesen alakultak az előző napi záráshoz viszonyítva.

MTI Gazdaság

Az OTP orosz bankot vásárol

Az OTP Bank megvásárolja a moszkvai központú Investsberbank csoport 96,4 százalékát 477 millió dollárért (373 millió euró, 105,16 milliárd forint), amelynek adásvételi szerződését hétfőn írták alá Moszkvában – jelentette be az OTP a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

MTI Gazdaság

Az OTP rástartol a román CEC-re

Az OTP Bank kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a romániai Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C.-S.A. (CEC) többségi, 69,9 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására.

MTI Gazdaság

BÉT: az OTP és a Mol húzta a piacot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 642,07 pontos emelkedéssel, 19 744,96 ponton zárt kedden, az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 3,36 százalékos erősödés. A részvénypiac forgalma 35,64 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz viszonyítva.

MTI Gazdaság

Orosz bankot venne az OTP

Legalább 25 százalékos részesedést szerezhet az OTP Bank az orosz Investsberbankban. A pénzintézetre még négy másik bank pályázik.

Egy szuper megoldást máris találtak az iPhone 11 Prón

Egy szuper megoldást máris találtak az iPhone 11 Prón

Mi igaz a Pilisben található Ős-Budáról?

Mi igaz a Pilisben található Ős-Budáról?

A magyar cégek jól teljesítenek – bár jórészt nem magyarok, és nem versenyben küzdenek

A magyar cégek jól teljesítenek – bár jórészt nem magyarok, és nem versenyben küzdenek

Visszatér Budapestre a Simply Red

Visszatér Budapestre a Simply Red

Miért van még mindig előzetesben a nagy futballbotrányok leleplezője?

Miért van még mindig előzetesben a nagy futballbotrányok leleplezője?

Őrült árával is kitűnik ez a fehérorosz közúti Batmobile

Őrült árával is kitűnik ez a fehérorosz közúti Batmobile