szerző:
hvg.hu

Az elmúlt hét eseményeit alapvetően a nemzetközi pénzügyi világ számára két fontos tényező határozta meg; az amerikai makrogazdasági adatok, illetve a közel-keleti háború. Most azt javasoljuk, hogy az előző időszakban vásárolt kötvényeken elérhető nyereséget realizálni kell.

Az Egyesült Államok makrogazdasági mutatói egyre inkább a kamatemelési periódus lezárására utalnak, mivel mind az építkezések száma, mind a friss munkanélküliek száma, de a munkaerő-kihasználtság adatai is azt mutatják, hogy a jövőben már lassulhat a gazdasági növekedés. Ez jó hír a kötvény-befektetők számára, de a világgazdaság egészének lassulása miatt rossz hír lehet a részvény-befektetők számára. A Közel-Keleten ismét kiújult feszültség a dollár irányába terelte a befektetéseket, de a feltörekvő piacok irányába is újabb tőkebefektetések érkeztek. Ennek oka, hogy több kutató is az izraeli deviza eladását javasolta a feltörekvő piaci devizák vétele mellett, illetve az újabb csúcsokat döntő olajár is kedvezett (különösen Oroszországnak) a feltörekvő régióban, ahol az energiaszektor jelentős súlyt képvisel.

Devizapiac. A devizapiacokon kialakult trend a háborús események árnyékában a biztonságkeresés jegyében alakult, hiszen a befektetők a dollárba menekültek, de ezzel együtt az arany és az olaj ára is emelkedett. Megfigyelhető azonban, hogy az árak sérülékenyek, az erősödés könnyen átcsap esésbe, a piaci hangulat meglehetősen ideges.A dollár az euróval szemben erősödött, megközelítve az 1,25-ös szintet, de arra a hírre, hogy a háborús események egy-két héten belül lezárhatók, ismét enyhén gyengült. Amennyiben tényleg gyorsan lezárhatók a harci cselekmények - a közel-keleti béke még a láthatáron sincs akkor sem -, a dollár gyengülése biztosra vehető, így ma a dollár eladása és az euró vétele javasolható. Az euró alapú termékek közül talán a kötvény alapok is szóba kerülhetnek konzervatív befektetési stratégia esetén, de a kockázatokat jobban kedvelők számára akár az orosz kitettséggel rendelkező alapok vétele is javasolható, mivel a magas olajár továbbra is fennmarad.

A magas olajár viszont feszültségeket okozhat a fejlett piacokon, hiszen az infláció-gerjesztő hatásán keresztül a kamatpolitikákat is átalakíthatja. Látható ugyanis, hogy a hatékonyság javulása – amely eddig nem hagyta teljes egészében átgyűrűzni a felfelé kúszó olajár hatását -, tovább már nem nagyon fokozható. A hazai piacon jó hatása volt a feltörekvő piaci hangulat javulásának, illetve a forintra tett elemzői ajánlásoknak, így az euróval szemben péntekre már 275-ös szintnél erősebb forintot láthattunk, ami egy hónapos csúcsot jelent. A helyzet azonban nem változott jelentősen – legalábbis ami a hazai makrogazdaságot illeti -, így a továbbiakban nem valószínű a forint újabb erősödése.Az utóbbi időszak hektikus mozgásait figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy ma ismét az euró vétele lehet a leghatékonyabb befektetői magatartás, mivel várhatóan a forint egy-két hónapos távlatban inkább gyengébb lesz, mint a mai szintek, ami a forintban mért nyereséget erősítheti.

Három hónapos lejáratokat vegyünk (Oldaltörés)

Kötvénypiac. A kötvénypiaci hangulat a devizapiaccal együtt változva újabb hozamcsökkenést hozott. A legmagasabb szintekhez mérten (június 29.) 30-70 bázispontos csökkenés már elegendő ahhoz, hogy – hosszú idő után – ismét nyereséget lehessen elérni az eladások után, így ma azt javasoljuk, hogy az előző időszakban vásárolt kötvényeken elérhető nyereséget realizálni kell.

Már csak azért is érdemes eladni ezeket a papírokat, mert a forint esetleges későbbi gyengülése biztosan hozam emelkedést fog előidézni, miközben újabb és újabb negatív hírek is napvilágra kerülhetnek (alkotmánybírósági beadványok a Gyurcsány-csomag kapcsán, a korábbi BA privatizáció után keletkező állami fizetési kötelezettség, stb …).

A mai helyzet azt mutatja, hogy a forint 275-282-es sávban, míg a hozamok 50-70 bázispontos sávban mozoghatnak, így a sávkereskedés lehet célravezető. Ma a sáv erős oldalán tartózkodunk – meglátásunk szerint.
Ajánlásunk tehát az egy év feletti kötvények eladása és a három hónapos lejáratok vétele.

Részvénypiac. A részvénypiac is hektikus mozgásokat produkált, míg végül az egy héttel ezelőtti szintek körül alakult a BÉT indexe. Az egyedi részvények szintjén, az Egis, illetve a Richter jól teljesített, az OTP – miután ismét 6 000 forint alatt forgott – 6100 forint fölött stabilizálódni látszik. A Mol teljesítménye nem egyértelmű, az áralakulást erősen befolyásolják a nemzetközi események (olajár, versenytársak, finomítói marzs, stb.) Mindenesetre ma azt gondoljuk, hogy a 21 000-23 000 sávból lassan kicsúszik az index, ami azt jelentheti, hogy 20 000 pontig is eshet a BUX, ami az előző nagyobb eséshez mérten nem jelentős, de belépési pontként sokkal kedvezőbb, mint a mai árszintek melletti vásárlás.

Ajánlás (Oldaltörés)


Állampapír piac:

- állampapírok: 1-15 év: eladás, 3 hónap: vétel

- vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: eladás

- USA részvények: eladás

- Orosz részvények: vétel

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: eladás

- Befektetési alapok:

ingatlan alapokÁllj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mit jelent "újfideszül" a békejobb? Mától kiderül

Mit jelent "újfideszül" a békejobb? Mától kiderül

Alec Baldwin letolta a gatyáját

Alec Baldwin letolta a gatyáját

Alföldi Karácsony megválasztása után: Eufóriát éreztem. Reményt

Alföldi Karácsony megválasztása után: Eufóriát éreztem. Reményt

Van egy nem is olyan kis baj a Vatikán okosrózsafüzérjével

Van egy nem is olyan kis baj a Vatikán okosrózsafüzérjével

Drogtesztet lengetett be a Mi Hazánk a politikusoknak

Drogtesztet lengetett be a Mi Hazánk a politikusoknak

Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán

Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán