szerző:
hvg.hu

Tavaly a Budapest Bank adózás utáni nyeresége az előző évi 7,876 milliárd forintról 7,492 milliárd forintra mérséklődött. A hitelintézet kedden tette közzé az elmúlt évre vonatkozó, magyar számviteli szabályok szerint készült konszolidált gyorsjelentését.

Budapest Bank. Pénzüknél vannak
© BB
Mark Arnold, a hitelintézet elnök-vezérigazgatója elmondta: az elmúlt évben a Budapest Bank jelentős fiókhálózat-bővítést hajtott végre, a dolgozói létszám 10 százalékot meghaladó mértékben emelkedett, ezzel együtt a növekvő marketingkiadások következményeként az elmúlt évben a működési költségek 16 százalékkal 39,3 milliárd forintra nőttek, ez a jelentős kiadásemelkedés idézte elő a nyereség csökkenését.

Ezzel együtt 2006-ban a bank mérlegfőösszege 23 százalékkal emelkedett, és az elmúlt év végére 695,1 milliárd forintot tett ki. Az adózás előtti eredmény a 2005-ös 9,567 milliárd forintról 9,339 milliárd forintra csökkent.

A hitelintézet teljes betétállománya az előző évi 429,503 milliárd forintról 542,715 milliárd forintra emelkedett 2006-ban. A hitelállomány a 2005-ös 469,304 milliárd forintról 590,893 milliárd forintra nőtt 2006-ban.

Mark Arnold kifejtette: a Budapest Bank tavaly folytatta középtávú stratégiájának megvalósítását, ennek alapján a bank hálózata az elmúlt évben 16 új bankfiókkal, és 3 új, a privátbanki ügyfelek kiszolgálására szakosodott Money Plus központtal bővült, mára összesen 95 egységet számlál a hálózat. A bank egymilliárd forintnyi beruházás eredményeként tavaly júniusban megnyitotta második bankműveleti központját Békéscsabán, amely az elmúlt év végén már 156 főt foglalkoztatott, és 2008-ra több mint félezer szakembernek ad majd munkát.

A fiókhálózat bővítése mellett a Budapest Bank 2006-ban is kiemelt figyelmet fordított termékpalettájának bővítésére. A hitelintézet az elmúlt évben több mint 20 új termékkel jelent meg a hazai piacon. A Budapest Bank növekedésének egyik fő motorja 2006-ban a lakossági üzletág volt. A lakossági ügyfelek által felvett hitelállomány a 2005-ös 203 milliárd forintról 37 százalékkal 278,1 milliárd forintra emelkedett, miközben a betétállomány 50 százalékkal az előző évi 130,3 milliárd forintról tavaly év végére 195,7 milliárd forintra bővült.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte: az elmúlt évben a bank jelzáloghiteleinek állománya a piacot jelentősen meghaladó mértékben, 71 százalékkal 84,1 milliárd forintra bővült. Az emelkedés főként a termékfejlesztésnek tudható be, a fedezetlen lakossági hitelek (hitelkártya, privát kölcsön, áruhitel) összege tavaly 37 százalékkal az év eleji 59,5 milliárdról 2006 végére 81,8 milliárdra növekedett. A legnagyobb bővülést a hitelkártya üzletág "hozta", a bank tavaly 168.000 új kártyát bocsátott ki.

Az autófinanszírozási piac tavalyi erőteljes visszaesése ellenére a Budapest Autófinanszírozási Zrt. - hitelportfoliója minőségének megőrzése mellett - 21 százalékkal növelte hitelállományát, amely így az előző évi 84,4 milliárd forintról 101,7 milliárd forintra emelkedett.

A Budapest Bank vállalati üzletágának tevékenységét nézve a bank 2006 januárjában vezette be a vállalati ügyfeleknek a szabadon felhasználható hitelkeretet biztosító Budapest Üzleti Kártyát. A húszmillió forintos hitelkerettel elérhető Budapest Üzleti Kártya hitelállománya az elmúlt évben a közel 300 millió forintos előző évi szintről 3 milliárd forintra emelkedett. A tavaly szeptemberben bevezetett, az akár 15 éves futamidővel igényelhető Kötetlen Vállalkozói Jelzáloghitelnek köszönhetően a vállalati üzletág jelzáloghitel-állománya 27 százalékkal 5,9 milliárd forintra nőtt.

A bank 2005 májusában indította el faktoring programját, ennek köszönhetően 2006 végére a faktorált forgalom elérte a 11,6 milliárd forintot, szemben a 2005. évi 3,4 milliárd forintos állománnyal. A bank a szintén 2005-ben útjára indított POS terminál kihelyezési program keretében tavaly év végére több mint 600 kártyaleolvasó-berendezést helyezett ki.

Tavaly a bank vállalati hitelállománya 10 százalékkal bővült, a 2005-ös 212 milliárd forintról 233,8 milliárd forintra emelkedett. Ezen belül, a kis- és középvállalkozások számára kihelyezett hitelek volumene 136,3 milliárdról 15 százalékkal 157,4 milliárdra nőtt, míg a lízingállomány a 2005-ös 51,6 milliárd forintról mintegy 8 százalékkal meghaladva 55,5 milliárd forintra bővült.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Agresszív terjeszkedésre készül a Budapest Bank

A Budapest Bank Rt. (BB) az adósságrendező hitel után további innovatív termékek piacra dobását tervezi, növeli az értékesítési pontok számát és jóval többet költ majd marketingre - mondta Mark Arnold vezérigazgató kedden.

hvg.hu Gazdaság

Babakötvény a Budapest Banknál is

A Budapest Bank ügyfelei a hétfőtől nyithatnak Start-számlát, vagyis Babakötvényt gyermekük nevére. A számla után a pénzintézet az idei évben semmilyen számlavezetési díjat nem számít fel az ügyfeleknek.

hvg.hu Vállalkozás

IPOSZ-Budapest Bank-együttműködés a mikrovállalkozásokért

A Budapest Bank és az Ipartestületek Országos Szövetsége együttműködési megállapodást kötött a mikrovállalkozások támogatására. A bank kedvezményes pénzügyi szolgáltatásokat nyújt az IPOSZ által képviselt közel 60 ezer mikro- és családi vállalkozás számára.

MTI Gazdaság

Indiába menne a Budapest Bank

A Budapest Bank Rt. bankengedély kérését tervezi az indiai központi banktól, a Reserve Bank of Indiától - jelentette a Business Standard című gazdasági lap Új Delhiben.

MTI Itthon

Megúszták a Budapest Bank ügyfelei

Nincs károsultja a Budapest Banknál az illetéktelen adatszerzési próbálkozásnak, ezért a pénzintézet újraindította a kedden felfüggesztett internetbanki szolgáltatását.

Prága is beintett az elektromos rollereknek

Prága is beintett az elektromos rollereknek

Mit szólna egy ilyen 625 lóerős kombi BMW M8-hoz?

Mit szólna egy ilyen 625 lóerős kombi BMW M8-hoz?

A motorja után kötve vonszolta kutyáját egy zempléni férfi

A motorja után kötve vonszolta kutyáját egy zempléni férfi

Marabu Féknyúz: Hadházy, Orbán és a magyar zászló

Marabu Féknyúz: Hadházy, Orbán és a magyar zászló

39 holttestet találtak egy kamionban Angliában

39 holttestet találtak egy kamionban Angliában

Nem mindegy, kinek mennyi a horkolási indexe

Nem mindegy, kinek mennyi a horkolási indexe