szerző:
MTI

Nyolc százalék felé tartó éves fogyasztói inflációt várnak januárról londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint az inflációs hullám az első és a második negyedév határán, akár 9 százalék fölött is tetőzhet. Egyes vélemények szerint ez jó jelzés is lehet a piacoknak, mert arra utal, hogy „a kormány végrehajtja a takarékossági programot”.

Januárra szóló 12 havi inflációs előrejelzések(%)

UBS: 7,8
Deutsche Bank: 7,4
Barclays Capital: 7,6
HSBC: 7,8
Dresdner Kleinwort: 7,6
Goldman Sachs: 8,0
BNP Paribas: 7,4
JP Morgan: 7,3
Bank of America: 7,7
Merrill Lynch: 7,8
Intrinseca Research: 7,7

Tizenegy nagy londoni befektetési ház elemzői 7,3-8,0 százalék közötti éves inflációs jóslatokat adtak, 7,65 százalékos átlaggal. Az előrejelzések többsége (nyolc elemző) - 7,5 százalék feletti inflációval számolt. Ugyanakkor,óriási a bizonytalansági tényező a jelenlegi előrejelzésekben, mivel nem lehet pontosan felmérni, hogy a költségvetési intézkedések árhatásai milyen időzítéssel és milyen mértékben szűrődnek át fogyasztói szintre.

Reinhard Cluse, a UBS befektetési csoport londoni részlegének európai feltörekvő piaci konzultánsa, aki 7,8 százalékos éves inflációt vár a múlt hónapról, egyenesen azt mondta, hogy „most nagyobb az előrejelzési bizonytalanság, mint eddig bármikor”. Cluse szerint a tetőzés márciusban várható 8,6 százalékon.

Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport feltörekvő piaci elemzője, aki 7,8 százalékos 12 havi inflációt vár januárra, úgy fogalmazott: a torzító hatások miatt nem lenne meglepve, ha saját előrejelzése „messze esne” a tényleges adattól. Hozzátette ugyanakkor: mindenképpen a 7-8 százalékos sáv magasabb vége felé várja a múlt havi adatot. Sampson szerint a januári adat „fontos, de nem a sztori vége ... a tetőzés legkorábban februárban, legkésőbb márciusban lesz, 8,3 százalék körül".

Az HSBC szakértője szerint ugyanakkor a tetőzés mértékét sem egyszerű meghatározni, mivel „egymással versengő árhatások” érvényesülnek, például a támogatások csökkenése miatt emelkedő energiaárak és az egyre alacsonyabb világpiaci üzemanyag-árszint. Arra a kérdésre, hogy ebben a környezetben milyen pénzügypolitikai választ vár, Juliet Sampson azt mondta: még fél százalékpontos kamatemelésre számít, márciusban vagy áprilisban.

Dwyfor Evans, a Bank of America (BoA) londoni részlegének feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke szerint ugyanakkor az MNB valószínűleg a jelenlegi kamatszinten „vészeli át” az inflációs hullámot. Evans, aki januárra 7,7 százalékos éves fogyasztói inflációt jósolt, azt mondta: jóllehet a drágulási hullám tetőzését 9-9,5 százalék között várja az első negyedév végén, ez „tudvalevőleg átmeneti jelenség”, és az év későbbi szakaszában már csökkenni fog az infláció. A BoA vezető londoni elemzője szerint a stabil monetáris kilátás akkor módosulhat, ha tartósabb másodlagos inflációs hatások érvényesülnek, például meredeken emelkedő inflációs vagy béremelési várakozások formájában.

A fokozatosan „egyre inkább galambbá váló” monetáris tanács, valamint az inflációs kiugrás átmenetei jellege miatt azonban reálisan az várható, hogy a jegybanki kamatszint jelenleg nem módosul, és az év második felében fokozatos csökkenésnek indul, mondta Evans. Szerinte a jelenlegi erős inflációgyorsulást akár pozitív jelzésnek is lehet tekinteni, mert arra utal, hogy a kormány végrehajtja takarékossági programját. „Az egyik a másikkal jár”, fogalmazott a szakértő.

A BNP Paribas befektetési bankcsoport keddi londoni elemzése szerint – amely 7,4 százalékos 12 havi inflációt jósol januárról – azonban jelenleg elsősorban még a tavaly januári áfa-csökkentésből eredő negatív bázishatás érvényesül az inflációs pályában. A ház februárra további erős gyorsulást vár, amikorra szerinte „a 40 százalékos földgázár-emelkedés”, a 4,6 százalékos áramdrágulás és a többi hatósági árintézkedés már teljes mértékben átszűrődik a fogyasztói szintre.

Az elemzés szerint az éves összevetésű infláció márciusban "könnyedén tetőzhet akár 9 százalékon is", a forint erősödése és az olaj világpiaci árának csökkenése ellenére. Adam Slater, az Intrinseca Research független európai feltörekvő piaci előrejelző és elemző cég igazgatója ugyanakkor márciusra 9,6 százalékos inflációs tetőzést jósolt kedden.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Infláció 2006: +3,9 százalék, december: +6,5 százalék

A fogyasztói árak 2006-ban átlagosan 3,9 százalékkal emelkedtek, decemberben 6,5 százalékkal voltak magasabbak, mint 2005 decemberében és 0,1 százalékkal nőttek 2006 novemberéhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

MTI Gazdaság

Novemberben 6,4 százalék volt az évi infláció

A fogyasztói árak novemberben 0,2 százalékkal nőttek októberhez képest, és 6,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Az adatok megegyeznek az elemzői várakozásokkal.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők szerint februárra 8 százalék fölé megy az infláció

A következő nagy inflációs ugrás a jövő év elején akár 9 százalékig is felviheti a 12 havi adatokat, de utána ütemes csökkenés várható, mondták kedden, a konszenzusos átlagnak pontosan megfelelő, 6,4 százalékos novemberi éves infláció közzététele után londoni feltörekvő piaci elemzők, akik ugyanakkor eltérő előrejelzéseket adtak a várható monetáris pályára.

MTI Gazdaság

Gyengült a forint – az inflációs adatra vár a piac

A forint gyengült hétfőn a bankközi devizapiacon, az eurót fél négy tájban 254,35/45 forinton jegyezték a pénteki 252,80/90 forint után. A forint 55 bázisponttal 9,90 százalékra gyengült a plusz/mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

Török Gábor: Ha az ellenzék nem nyer Budapesten, akkor megírhatjuk a 2022-es eredményt

Török Gábor: Ha az ellenzék nem nyer Budapesten, akkor megírhatjuk a 2022-es eredményt

Az MSZP-kormányokra mutogat a minisztérium a MÁV késései miatt

Az MSZP-kormányokra mutogat a minisztérium a MÁV késései miatt

Tóta W.: Tarlós Istvánt várják a mikrofonnál

Tóta W.: Tarlós Istvánt várják a mikrofonnál

Guantanamóról szóló dallal tért vissza a Who

Guantanamóról szóló dallal tért vissza a Who

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vonalon

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vonalon

Trump meghívást kapott Phenjanba

Trump meghívást kapott Phenjanba