szerző:
hvg.hu

Simor Andrást jelöli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöki posztjára Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

© Pataky Zsolt
A magyar Deloitte elnöke, Simor András az egyik volt a több lehetséges jelölt közül a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztére. A jegybankelnök megnevezésekor a forint enyhén erősödött a bankközi devizapiacon. A piacon még jelenlévő kereskedők szerint Simor András jelölése megegyezett a piac nagy többségének várakozásával. Londoni feltörekvő piaci elemzők eltérő mértékben ugyan, de egyöntetűen enyhülő pénzügypolitikai alapállást és kedvező piaci fogadtatást, valamint a tetőző infláció közepette is változatlan MNB-kamatszintet jósoltak a bejelentés után.

"A kormány tiszteletben tarja és óvja a jegybank és monetáris politika függetlenségét" - mondta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: kormánya támogatja a jegybankot azon céljának elérésében, hogy erős legyen a magyar nemzeti valuta és legyen árstabilitás. Ehhez a kormány azzal tud hozzájárulni, hogy egyensúlyteremtő és egyensúlyőrző költségvetési politikát folytat és a konvergenciaprogramban meghatározottak szerint alakítja a következő időszak gazdaság politikáját - hangsúlyozta a kormányfő. "A kormány és a jegybank közösen fog programot adni az euró magyarországi bevezetésére" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Simor András nem lát okot az inflációs célkövetés rendszerének megváltoztatásra, fontosnak tartja a jegybanki függetlenséget és elsődleges céljának az árstabilitás elérését tekinti - mondta a jegybankelnök-jelölt jelölésének bejelentését követően. Simor András a jegybanki függetlenség fontossága mellett, hangsúlyozta a kormánnyal való együttműködés szükségességét is, valamint kijelentette: a jegybank a piacoknak üzen, nem a kormánynak, a monetáris politika része az ország gazdaságpolitikájának. A konvergenciaprogramról szólva úgy fogalmazott: annak végrehajtása folyamatban van, egyes részei jól haladnak, mások nem.

A pénteki budapesti bejelentésre a megkérdezett elemzők úgy vélik, hogy Simor András személye biztosítja a jegybank függetlenségét. Az elemzők szerint a kormány és a jegybank kapcsolata azonban valamelyest együttműködőbb lehet, mint az elmúlt években. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője kijelentette: "jó döntés született". Simor András a formális kritériumoknak eleget tesz - tette hozzá. Míró József, az Erste Bank elemzője elmondta: a jelölt személye eloszlatta azt a piaci félelmet, miszerint politikai döntés születik majd. Simor András jó szakember, személyében biztosított a jegybanki függetlenség - tette hozzá. Németh Dávid, az ING Bank elemzője úgy véli, hogy nem igazán meglepő a jelölt személye, hiszen őt tartották a legesélyesebbnek. A szakember nem is vár jelentős piaci reakciót. Mindhárom elemző kiemelte azt, hogy bár a jelölt sikeres, elismert pénzügyi szakember, nem ismertek a monetárispolitikai nézetei.

A korábbi találgatásokban legalább 8-10 név vetődött fel, mint esélyes, Surányi György, volt jegybankelnöktől kezdve Medgyessy Péter, volt miniszterelnökön keresztül egészen Hamecz Istvánig, a jegybank ügyvezető igazgatójáig. Az MNB elnökét hatéves időtartamra a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A jelenlegi elnököt, Járai Zsigmondot 2001. március 2-i hatállyal nevezte ki a köztársasági elnök, Orbán Viktor javaslatára. Kinevezését 2001. február 22-én vette át Mádl Ferenc köztársasági elnöktől, a Parlamentben. 

A jelölési procedúra szerint a jelöltet meghallgatják az Országgyűlés bizottságaiban, elsősorban a költségvetési bizottságban.

„Életutam meglehetősen sablonos. Édesapám a hetvenes években miniszterhelyettes volt az építésügyi tárcánál, édesanyám mint főkönyvelő dolgozott. Egyedüli gyerekként Budapesten nevelkedtem az ötödik, majd az első kerületben” – nyilatkozta Simor a HVG-nek még 1997-ben, amikor a bécsi CA IB Investmentbank ügyvezető elnöke volt.

A jelöléstől a kinevezésig
A jegybanktörvény szerint az MNB elnökét hatéves időtartamra a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, de előtte még meghallgatja az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága és a Gazdasági Bizottsága, bár a jegybankelnök-jelöltről a bizottságok által kialakított véleménynek nincs jogi következménye. A jegybankelnököt a köztársasági elnök nevezi ki, mérlegelési joga azonban nincs, a kinevezést nem utasíthatja el és a kinevezési okmányt ésszerű időn belül alá kell írnia. A törvény szerint a jegybank első embere egyúttal a legfőbb monetáris döntéshozó szerv, a Monetáris Tanács elnöke is. A Monetáris Tanács legalább kilenc-, legfeljebb tizenegy tagú testület. Átmeneti rendelkezés szerint azonban jelenleg 13 tagja van. A testületben szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt. Járai Zsigmond távozó jegybankelnök bizottsági meghallgatásaira 2001. február 5-én került sor. Akkor a képviselők az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága ülésén 15 igen, 9 nem és 2 tartózkodás mellett támogatták Járai Zsigmond pénzügyminiszter jelölését a Magyar Nemzeti Bank elnöki posztjára.  A meghallgatáson az akkori ellenzéki képviselők elsősorban Járai két és fél éves, a pénzügyi tárca élén kifejtett munkáját bírálták. A jelöltet még aznap meghallgatta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága is, a testület tartózkodás nélkül, 18 igen és 12 nem szavazattal támogatta Járai Zsigmond jelölését.
(MTI)
„Konszolidált, konformista fiatal voltam. Nem lázadtam, nem volt soha derékig érő hajam, se szakállam” – emlékszik egykori önmagára az ifjabb magyar menedzsernemzedék képviselője. „Talán apám kínlódásoktól sem mentes életét látva tartottam távol magam az aktívabb szerepvállalástól” – teszi hozzá magyarázólag.

A Rákóczi Gimnáziumban letett érettségit követően mindenesetre egyből bejut a közgazdasági egyetemre, s onnan 1976-ban a nemzetközi pénzügypolitikai szakon szerzett diplomával a Nemzeti Bankba, annak is egyik szentélyébe, a nemzetközi osztályra. Ahonnan két év múltán máris Londonba küldik, az MNB filiáléjaként üzemelő Hungarian International Bankhoz. Hat éve van beletanulni az értékpapírok és váltók forgalmazásába. 1985 őszén – „kezdtem unni a váltókereskedelmet” – hazakerül, immár osztályvezető-helyettesként.

„Külföldi hitelműveletek és kötvénykibocsátások szervezése, valamint adósságkezeléssel kapcsolatos swap-tranzakciók létrehozása volt a feladatom” – ad erről a laikusok számára eleve tiszteletet parancsoló információt. 1989 februárjában aztán belevág a Creditanstalt Értékpapír Rt. gründolásába, ami végül ügyvezető igazgatóságba torkollik. Innen katapultál a Bank of Austria és a CA befektetési leányainak egybekeléséből létrejövő, bécsi központú, új befektetési bank legdíszesebb székébe. Ezt követően 1998–2002-ig a Budapesti Értéktőzsde elnöke, 1999 óta pedig a Deloitte elnök-vezérigazgatója.

„Szívesen bridzselek, persze csak kávéházi szinten, szeretek síelgetni, és visszatérve gyerekkori szenvedélyemhez, épp a napokban vettem egy Balaton 31-es vitorlást” – tudósított 1997-ben pozíciójához méltó passzióiról Simor András.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Simor András a legesélyesebb az MNB elnöki székére

A magyar Deloitte elnöke, Simor András az egyik a sok lehetséges jelölt közül a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztére, alkalmasint a legvalószínűbb jelölt, de a miniszterelnök még nem döntött, mondták meg nem nevezett bennfentesek pénteken hírügynökségeknek.

Donald Tuskot jelöli az Európai Néppárt élére a lengyel Polgári Platform párt

Donald Tuskot jelöli az Európai Néppárt élére a lengyel Polgári Platform párt

Nem nyomoznak a miskolci csecsemőgyilkosság ügyében

Nem nyomoznak a miskolci csecsemőgyilkosság ügyében

Lakner Zoltán: Tényleg megszűnt a centrális erőtér, kérdés mit kezdünk vele

Lakner Zoltán: Tényleg megszűnt a centrális erőtér, kérdés mit kezdünk vele

Franciaország körözést adott ki az Iszlám Állam vezetője ellen

Franciaország körözést adott ki az Iszlám Állam vezetője ellen

Összeszakadt egy víztározó gátja Oroszországban, többen meghaltak

Összeszakadt egy víztározó gátja Oroszországban, többen meghaltak

Szeret instagramozni? Hamarosan nagyobb biztonságban teheti majd meg

Szeret instagramozni? Hamarosan nagyobb biztonságban teheti majd meg