szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jövő hónap elejétől hivatalosan is működik az élelmiszerbiztonságért felelős új szervezet, az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság - jelentették be közös sajtótájékoztatón Falus Ferenc országos tiszti-főorvos és Süth Miklós országos főállatorvos.

A hatóság létrehozásáért felelős vezetők közölték: szerdán zajlott le Budapesten az Országos Tiszti-főorvosi Hivatal székhelyén, a Gyáli úton az a munkaértekezlet, amelyen a közegészségügyben dolgozó 104 szakember hivatalosan is átkerült az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatósághoz.

Kérdésére válaszolva Süth Miklós közölte: az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság lényegében a konyhaajtóig ellenőrzi az élelmiszereket, azaz addig van hatásköre az országos és a megyei szakembereknek, hogy az ellenőrzéseket elvégezzék. Amennyiben már az élelmiszerből étel készül és az esetleg megbetegedést okoz, úgy az ellenőrzés továbbra is az Állami Népegészségügyi Szolgálat hatáskörébe tartozik.

Falus Ferenc szerint az átszervezés lényeges anyagi vonzatokkal nem jár, ugyanis a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium alárendeltségébe tartozó élelmiszerlánc-biztonsági hatósághoz kerülő szakemberek bérét át kell ugyan csoportosítani egyik tárcától a másikhoz, ám eszközöket és új irodákat mindez nem jelent, így ennek költségvonzata sincs.

Süth Miklós országos főállatorvos ugyanakkor még nem tudott arra válaszolni, hogy mekkora költségvetéssel is rendelkezik majd a jövő évben az új hatóság, mondván, hogy ennek egyeztetése és tárgyalása jelenleg folyik az illetékesekkel. A két illetékes vezető egyöntetűen megerősítette: a gyakorlati kérdéseket az átszervezés során sikerült megoldani, ám az úgynevezett szabályozási jog kérdésében még vitatkoznak a szakértők és ezt az egyeztetést követően rendezik majd.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Itthon

Újabb élelmiszerbotrány

A fogyasztókra tolta a döntés felelősségét az állat-egészségügyi hatóság, vásárolnak-e guargumi adalékanyagot tartalmazó élelmiszereket, amelyekről csak a hét második felében derülhet ki, szennyezettek-e a rákkeltő dioxinnal.

MTI Gazdaság

Guargumiügy: ezer tonna élelmiszert zároltak

Szennyezett guargumi adalékanyag gyanújával az élelmiszer-ellenőrző hatóságok eddig mintegy 5.700 gyártót, illetve forgalmazót ellenőriztek, akik közül 2.400-nál zároltak árut 1.174 tonna mennyiségben - mondta Süth Miklós főállatorvos.

MTI Gazdaság

Már a márkás élelmiszerekben sem bízunk

Csökkent a fogyasztói bizalom a gyártókkal és forgalmazókkal szemben, és megjelentek a tudatos, kritikus, véleményformáló úgynevezett omni-fogyasztók, akik saját közösségeikben pillanatok alatt semmisítik meg a legszívhezszólóbb marketing-üzeneteket is - derült ki az IBM élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztói szokásokat felmérő vizsgálatából.