szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csütörtökön kétéves rekordra drágult a széndioxid szennyezőanyag kibocsátási engedélyekre szóló kontraktus a legközelebbi határidőre az európai szabadkereskedelmi rendszerben, az Európai Klímatőzsdén.

A kontraktus csütörtöki, 26,55 eurós ára a legmagasabb 2006. április óta, amikor az akkor irányadó kontraktus ára 33,70 euróra emelkedett, majd gyorsan összeomlott. Utoljára tavaly májusban volt az ára 26 euró fölött.

A mostani drágulás oka egyfelől az energiaárak emelkedése: a kőolaj idén eddig 41 százalékkal drágult, a kibocsátási engedélyekre szóló kontraktusok 18 százalékkal drágultak. A másik, fontosabb ok a jelenlegi körülmények között, hogy az EU tavaly szigorította a fizikai kibocsátási határokat a 2008-2012-es időszakra, ezért nő a kereslet a kibocsátási engedélyekre, ellentétben az első, 2005-2007-es időszakkal, amikor kezdeti emelkedés után a kibocsátás-kereskedelmi árak összeomlottak, mert kiderült, hogy az EU összességében a valóságosnál több szennyezőanyag kibocsátására adott ki engedélyeket.

Szakértők szerint a kibocsátási engedélyekre szóló kontraktusok az idén 30 euró fölé drágulhatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Tech

A klímaváltozás népvándorláshoz, az pedig háborúhoz vezet

A globális felmelegedés egyike a legjelentősebb fenyegetéseknek, amelyekkel az emberiségnek szembe kell néznie – figyelmeztettek kutatók, ismertetve egy tanulmányt, amely szerint klímaváltozások a múltban éhínségekhez, háborúkhoz és népességcsökkenéshez vezettek.

MTI Gazdaság

Klímavédelemre 7-10 milliárd forint értékben lehet pályázni

Az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése céljából várhatóan még az idén pályázatok jelennek meg 7-10 milliárd forint keretösszeggel, amelynek fedezetéül az ország kvótavagyonának egy része szolgál – mondta Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) szakállamtitkára.

MTI Plázs

Az elhízásnak is szerepe van a klímaváltozásban

Az elhízott és túlsúlyos emberek szállítása több üzemanyagot igényel, ráadásul többet is esznek másoknál, és a helyzet csak romlik, hiszen egyre többen küzdenek súlyproblémával - érveltek a London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatócsoportjának tagjai, akik a Lancet című szakfolyóirat pénteken megjelenő számában publikálták tanulmányukat.

MTI Világ

Indul Al Gore megakampánya a klímaváltozás ügyében

Al Gore volt amerikai alelnök hároméves, 300 millió dolláros kampányba kezd Amerikában a globális felmelegedés elleni harc jegyében. Az Egyesült Államok történetében ez lesz az egyik legnagyobb, legköltségesebb kampány, amelyet közügyben indítottak.

Tech

A klímaváltozásnak is vannak előnyei

A klímaváltozásnak jó oldalai is lesznek – állítják osztrák kutatók az idén nyáron véget ért „StartClim” elnevezésű nagyszabású projekt eredményeit értékelve.

hvg.hu Tech

Kéthetes csúcs Balin a klímaváltozásról

A szigetországban rendezett kormányközi konferencián a küldöttek az üvegházhatást okozó gázok hatékony korlátozásáról és a környezetbarát technológiákról tárgyalnak, valamint arról, hogy a legaktívabban szennyező, ám fejlődő országokat milyen módon lehet rábírni a kvóták betartására.

MTI Világ

Patthelyzett a klímaváltozási konferencián

A klímaváltozási konferencia sikerét veszélyezteti a patthelyzet, amely az Egyesült Államok és az Európai Unió között alakult ki a kibocsátási értékek körül - figyelmeztetett egy nappal a Balin zajló csúcsértekezlet zárása előtt az ENSZ Éghajlatváltozási Titkárságának vezetője.

hvg.hu Tech

Google: harc a klímaváltozás és a krízisek ellen

A Google.org öt kulcsfontosságú kezdeményezést jelentett be annak a törekvésnek a jegyében, hogy az információ hatalmát és a technológiát az emberi életminőség javítása érdekében használja fel. Ennek pénzügyi hátterét a Google alapítói közti megállapodás képezi, miszerint a cég tőkéjének és az éves nyereségnek körülbelül 1 százalékát, illetve alkalmazottaik munkaidejének egy részét jótékonysági célokra fordítják.

1820 új koronavírusos halálesetet jelentettek Nagy-Britanniában

1820 új koronavírusos halálesetet jelentettek Nagy-Britanniában

Folytatja a nyomozást a rendőrség a Feneketlen tavi ingatlanmutyi miatt, Lázár Jánost is meghallgatták

Folytatja a nyomozást a rendőrség a Feneketlen tavi ingatlanmutyi miatt, Lázár Jánost is meghallgatták

Feltérképezték az állatvilág legnagyobb ismert genomját

Feltérképezték az állatvilág legnagyobb ismert genomját