Tetszett a cikk?

Egy pénzügyi szolgáltatást végző ismeretlen vállalkozás foglalta el a hetedik helyet a legnagyobb hazai cégek listáján. A Triton-féle recepttel mások is éltek.

A legnagyobb hazai cégek között található egy kakukktojás: a 2006-os adatok szerint a hetedik helyen áll egy ismeretlen, soha egyetlen híradásban nem említett, tanácsadással és pénzügyi szolgáltatással foglalkozó újlengyeli cég, a Triton Hungary Kft. a maga 61,5 milliárd forintos adózott eredményével. A HVG 500-as toplistája szerint (HVG, 2008. január 12.) közvetlenül a Magyar Telekom Nyrt. után helyezkedik el a rangsorban, és olyan vállalatokat előz meg, mint a Nokia Komárom Kft., a Richter Gedeon Nyrt. vagy a Pannon GSM Zrt., s a hazai pénzintézetek közül csak az OTP Bank előzte meg. A Triton Hungary Kft. tulajdonosa ráadásul egy ciprusi offshore cég mögött rejtőzködik. A KPMG Hungária Kft. által tavaly májusban készített független könyvvizsgálói jelentés szerint a cég tulajdonában van nyolc, összesen 1,757 milliárd dollár értékű olajfúró torony. Vagyis ha netán ilyen berendezést akarnánk bérelni tengeri olajkitermeléshez, akkor a Budapesttől mindössze egyórányira, Monor mellett található Újlengyelre kell autóznunk.

Semmi nem utal arra az 1700 lakosú Pest megyei településen, hogy a kilencvenes évek végétől az egyik magyarországi offshore-paradicsommá fejlődött. Újlengyelt 1990 óta ugyanaz a polgármester, Cserna Ferenc vezeti, 1993-tól dolgozik mellette jegyzőként Svébis Mátyásné. A két faluvezető még a kilencvenes években arra a következtetésre jutott, érdemi bevételre nem számíthat a település, ha kiveti az iparűzési adót, mivel Újlengyelben lényegében nincsenek profittermelő vállalkozások. Ha viszont nem veti ki, abból származhat némi haszon.

Meg is jelent Újlengyelben a kilencvenes évek végén néhány külföldi tulajdonú cég azzal a szándékkal, hogy irodát bérelnek, és ide helyezik a székhelyüket - csak a kanadai Ontario-csoport nyolc pénzügyi kft-t alapított Újlengyelben. Az 1,9 milliárd dolláros törzstőkével bíró Leaf Kft. megjelenése után Újlengyel vezette a hazai cégek vagyontoplistáját. Miután erről 2001. január 27-én hírt adott a HVG, újabb rohamot indítottak az újlengyeli székhelyért a külföldi tulajdonú, gazdasági tevékenységet nem végző, offshore cégek. Kedvező helyzetben voltak: mindössze 3, majd 4 százalék társasági adót fizettek, és nem kellett iparűzési adóval számolniuk.

A legkedveltebb cégközpont a Petőfi Sándor utca 40. alatt lévő, méretéről ítélve maximum egyetlen szobából álló, apró, élénksárga épület, ahová jelenleg 18 cég van bejegyezve. Olyan nagy nevek tűnnek fel a cégtáblán, mint a Hewlett-Packard, amely technológiai és licencnyújtó kft-vel képviselteti magát, vagy a Morgan Stanley, amely pénzügyi szolgáltató kft-t "működtet" ezen a helyszínen. Készletezési kft-je van itt a CIB Banknak, és ide van bejelentve a Bombardier Hungary csoportfinanszírozó cége is. Az olajfúrásnak is ez a házikó a helyi fellegvára: a legtalányosabb cégnevek között található ugyanis a Parker Hungary Fúrótorony-kezelő Kft., illetve a Stena Tay Fúrási és Vagyonkezelő Kft. A Triton-cégközpont két sarokkal lejjebb található, az Ady Endre utca 41. szám alatti, felújított, szintén sárgára pingált, lakatlan épületben. Mindkét objektum a jegyző lányának és üzlettársának a tulajdona, ám ebben nincs semmi meglepő - aki csak teheti, bérbe adja ingatlanát. Az önkormányzat is kiveszi a részét az adóparadicsom-bizniszből: egyetlen apró melléképületében négy cég székel, és ebből közel 5 milliós bevétele származik évente az egyébként 180 millió forintból gazdálkodó településnek. S ha már iparűzési adót nem fizetnek az újlengyeli cégek, más módon jut tőlük bevételhez a település: 940, nagyobbrészt céges gépjármű után szed adót, amelyből tavaly 37 millió forint folyt be a kasszába.

Bár az újlengyeli cég-világbirodalom csak fikció, a Triton Hungary által bérbe adott fúrótornyok valóban léteznek: a Mexikói-öbölben működő gépmonstrumok - mint a Transocean Marinas, a Deepwater Horizon, a Cajun Express vagy a Falcon 100 - a Transocean nevű multi tulajdonában állnak. A Tritontól bérelhető Discover Enterprise-t például amerikai források a világ legnagyobb olajfúró tornyaként emlegetik. A Triton tehát valójában a Houston központtal működő texasi óriásvállalat, a Transocean offshore cége, amely egyébként maga is a Kajmán-szigeteken van bejegyezve, s miután tavaly összeolvadt a GlobalSantaFe nevű nagyvállalattal, létrejött a világ legnagyobb olajfúró vállalkozása, amelynek piaci értéke mintegy 36,7 milliárd dollár. A cég kilencven mozgó tengeri fúrótoronyból nyolcat delegált a magyarországi Triton Hungary Kft.-be, amely a fúrótornyok bérleti díjából származó bevételének egy részét amortizáció címén leírja az adóalapból, másik részét cégközi hitel formájában, illetve üzletviteli szolgáltatás néven juttatja vissza az anyacégnek. A magyarországi fiókcégeken keresztül valójában csak átfuttatják a pénzt. Jól érzékelteti mindezt a Triton Hungary Kft. 2006-os mérlege: miközben 324 millió dollár (akkori árfolyamon 62 milliárd forint) adózás előtti eredményt produkált, az adóalap-csökkentő tételek ennél is többet, 375,8 millió dollárt (72 milliárd forintot) tettek ki. A különböző számviteli műveletekkel az adóalap végül 17,8 millió dollár (3,4 milliárd forint) lett, amelyből 589,5 millió forintot a cég le is adózott. Az adózás utáni eredménye közel 321 millió dollár, azaz 61,5 milliárd forint, amit - anélkül hogy itthon osztalékadót fizetne - továbbutalhat a tulajdonosnak.

Az adóhatóság 1994 óta ad engedélyt külföldi cégek számára, hogy Magyarországon gazdasági tevékenységet nem végző, a közkeletű elnevezés szerint offshore céget létesítsenek. Az uniós csatlakozás előtt, 2003 elején megszűnt az ilyen típusú cégek alapításának lehetősége, tevékenységüket csak a már működők folytathatták. 2006-tól megszűnt a magyar offshore rendszer, és mindegyik cég 16 százalékkal adózik, illetve csoporton belüli hitelezésből származó kamatjövedelem, valamint jogdíj után csak 8 százalékot - magyarázza a HVG-nek Mlinárik Tamás, a KPMG adótanácsadó menedzsere. Ám továbbra is nagy lehetőséget jelent, hogy egy magyar cégből forrásadó-fizetési kötelezettség nélkül lehet nyereséget átutalni az anyacégnek. Ráadásul Magyarországon a licencbe adás és a cégcsoporton belüli finanszírozás után sehol nem kell iparűzési adót fizetni. A szigorítások ellenére Mlinárik szerint Magyarország még mindig képes versenyezni az offshore befektetőkért, és úgy látja, a gazdasági tevékenységet nem végző, külföldi tulajdonú cégek közül most a holding típusúak számára nyílik jó lehetőség a 2008-as hazai adószabályok nyomán.

Ráadásul fejlett infrastruktúra várja a befektetőket: tanácsadó cégek, ügyvédi irodák szakosodtak arra, hogy helyszínt, megbízható menedzsmentet, felügyelőbizottsági tagokat ajánljanak a cégalapításhoz. A Triton Hungary Kft. ügyvezetői is több tucat hasonló cégben szerepelnek, hol képviselőként, hol a felügyelőbizottság tagjaiként. Ők valójában a cégstruktúrát közvetítő tanácsadó cég, az AIB Hungary Kft. alkalmazottai - amelynek csak a székhelyén, a Dohány utca 12.-ben jelenleg 33, kizárólag cégközi pénzügyi manőverekre alapított vállalkozás üzemel, több valódi mellett. Az egyik legnagyobb hazai offshore-tanácsadó, az AIB Hungary az írországi Allied Irish Banks (AIB) Capital Markets nevű cégének a leányvállalata (HVG, 2002. február 23.).

A teljes magyar államháztartás nagyságrendjéhez mérhető pénzmennyiség átáramlásából csurranó bevétel nem elhanyagolható tétel a költségvetésben: 2005-ben 460 cég összesen 18,2 milliárd forintot, 2006-ban 390 cég közel 20 milliárdot adózott. Mlinárik szerint ez afféle talált pénz, más európai országok, például a Benelux államok vagy Svájc hasonló adókedvezmények segítségével ennek a sokszorosát teszik zsebre. Kevésbé lelkesedik az offshore típusú cégekért Pitti Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos kutatója, az adóhatóság volt elnöke. A multinacionális vállalatok az offshore cégek segítségével a lehető legkisebb adót fizetik, illetve a leányvállalatok finanszírozási igényeit cégcsoporton belül oldják meg - magyarázza Pitti. Mindez azt eredményezi, hogy a bonyolult céghálózaton átfuttatott tőkemozgást csak egy szűk menedzsercsoport látja át, és ők eldughatják a forrásokat a tulajdonos részvényesek elől, holott utóbbiaké a kockázat. Az adóalapvesztés pedig mindegyik nemzetgazdaságot károsítja. Ami az egyik oldalon talált pénz, az a másikon a hazai tőkének a külföldi offshore cégekbe való kimenekítéséből származó bevételkiesés. "Luxusnak tartom, hogy 18-20 milliárdnyi költségvetési bevétel érdekében népszerűsítünk egy közteherviselés-elkerülési technikát" - érvel Pitti. Szerinte nem véletlen, hogy mind az unió, mind pedig az OECD fellép az egyoldalú kedvezményekkel szemben, amelyek lendületbe hozzák a spekulatív - vagy ha tetszik: kreatív - tőkeáramlást.

SÁGHY ERNA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabó Zsuzsanna Gazdaság

Egy offshore cég jól jöhet a bizonyításnál

Az offshore cégek a közhiedelemmel ellentétben nemcsak adócsalásra használhatók. Sokat segíthetnek a vagyongyarapodás igazolásában is, de az adózón is múlik, hogy mennyire köt bele az APEH egy vagyonosodási vizsgálat során.

Vállalkozás

Az offshore paradicsomok keserű leve

Alacsony adók, zökkenőmentesen működő üzlet, egyszerű szabályozás, presztízs, maximalizált bevétel – egyebek mellett ezek lehetnek azok az okok, amiért egy vállalkozó offshore cég alapítása mellett dönthet. A jogszabályok és rendelkezések tengerében azonban nem könnyű eligazodni. Néhány példán keresztül bemutatjuk, mire érdemes figyelni.

A sötét weben keresett bérgyilkost egy olasz férfi a barátnője ellen, de lebukott

A sötét weben keresett bérgyilkost egy olasz férfi a barátnője ellen, de lebukott

Kijutott a világbajnokságra a női kézilabda-válogatott

Kijutott a világbajnokságra a női kézilabda-válogatott

Az ukránok és a csehek az oroszok, a magyarok az ukránok miatt aggódnak

Az ukránok és a csehek az oroszok, a magyarok az ukránok miatt aggódnak