szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A horvát tőkepiaci felügyelet (Hanfa) arra kérte fel az OMV osztrák olajipari vállalatot, hogy annak vezetése fejtse ki az INA-val kapcsolatos álláspontját – olvasható a Jutarnji list című horvát napilapban. A Hanfa ezt Gerhard Roiss OMV alelnöknek a Globus című hetilapban megjelent bírálatára közölte. Roiss szerint az INA további privatizálási folyamata „nem átlátható”.

A Globus szerint az OMV vezetője „nem tartja tisztának” az INA értékesítését. „Részt kívánunk venni az INA privatizálásában, de csak abban az esetben, ha a privatizációs folyamat átlátható” – fejtette ki Roiss a Globusnak.

Ante Samodol, a Hanfa vezetője erre válaszul kifejtette: „Az OMV-t senki sem akadályozza meg abban, hogy ajánlatával előálljon, és törvényesen fellépjen a Mollal szemben. az viszont teljesen elfogadhatatlan, hogy a vállalat a harcát az INA-ért a médiában folytatja. Az OMV ugyanannak a játéknak a megismétlésével próbálkozik, amit tavaly Magyarországon akart eljátszani” – fejtette ki a horvát tőkepiaci felügyelet vezetője. Az osztrák olajipari cég horvátországi ügyvédjén keresztül jelezte, hogy hajlandó jelentősen nagyobb összeget fizetni az INA-ért „bizonyos feltételek mellett” – tette hozzá Samodol.

A Hanfa hivatalos nyilatkozatot adott ki pénteken arról, hogy az OMV ügyvédje tájékoztatta: a korábban általa említett 3000 kunás ajánlat nem az OMV hivatalos álláspontja, hanem csak az ő tanácsadói véleménye.

A Mol, amelynek eddig tulajdoni részesedése 25 százalék, az INA olajipari csoport közkézi részvényeire részvényenkénti 2800 kunás (393 euró) nyilvános vételi ajánlatot tett, amely 1,185 milliárd eurós ajánlatnak felel meg. A horvát olajipari konszern további 44 százaléka állami tulajdonban van, és a Mol részvénycsere megoldással e részről is tárgyal a horvát illetékesekkel. A Molnak erre az INA-részesedésre elővételi joga van – írja az APA osztrák hírügynökség.

A Mol azonban azt közölte, hogy nincs elővásárlási joga ezekre a részvényekre, csupán egy ehhez hasonló konstrukció van érvényben. Ennek az a lényege, hogy ha valakinek eladnak egy bizonyos mennyiségű INA részvényt, akkor ugyanazon az áron ugyanakkora mennyiséget a Mol is vásárolhat. Ezzel szemben az elővásárlási jog azt jelenti, hogy elsőként a Molnak van joga megvenni a pakettet a megjelölt áron.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Áttörés a Mol-INA ügyben: közel a megállapodás

Hónapokon belül megállapodás születhet a Mol és a horvát INA olajtársaságok közötti részvénycseréről – közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és horvát partnere, Ivo Sanader szombaton a horvátországi Dubrovnikban kétoldalú megbeszélésük után.

MTI Gazdaság

Az INA-Mol részvénycsere a legvalószínűbb a horvát kormányfő szerint

A horvát INA olajipari társaság további privatizációjának legvalószínűbb módja az INA és a Mol közötti részvénycsere – közölte Ivo Sanader horvát kormányfő, aki azzal érvelt, hogy az INA privatizációjából származó pénzre „a költségvetésnek nincsen szüksége, és nem is lenne jó, ha a pénz a költségvetésbe folyna be”.

MTI Gazdaság

INA-részvényeladás: Mol vagy OMV – esélylatolgatás

Úgy tűnik, hogy továbbra is a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt-nek van nagyobb esélye arra, hogy újabb INA részvényeket szerezzen, mivel a két társaság közötti a szinergiák jobban érvényesülnek, ám ez nem jelenti azt, hogy az OMV ne juthatna szóhoz a tervezett privatizációban – jelezte az ügylet bizonytalanságait Tordai Péter, a KBC Securities Hungary vezető elemzője.

Matovic: Megfelelt a Szputnyik vakcina a Szlovák Tudományos Akadémia tesztelésén

Matovic: Megfelelt a Szputnyik vakcina a Szlovák Tudományos Akadémia tesztelésén

Seres: Előjogok – az új normális

Seres: Előjogok – az új normális

Hernádi Zsolt: A fékek és ellensúlyok kikényszerítésével fog működni a Mol és az állam alapítványa

Hernádi Zsolt: A fékek és ellensúlyok kikényszerítésével fog működni a Mol és az állam alapítványa