szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok olyan pénzügyi válságba került, amely egy évszázadban egyszer fordul elő, és amely több mint valószínűleg recesszióhoz fog vezetni – jelentette ki vasárnap Alan Greenspan, a jegybank szerepét betöltő amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) előző elnöke.

Alan Greenspan elgondolkodóban. Nem emlékszik, hogy ekkora
válságot valaha is látott
© AP
Greenspan azt mondta, ilyen mértékű válságot egész karrierje során nem látott, és a krízis további hatással lesz az ingatlanpiacra. „Mindenekelőtt ismerjük be, hogy ilyen minden 50 évben, valószínűleg évszázadonként egyszer fordul elő” – mondta az ABC televíziónak. A tekintélyes szakember úgy fogalmazott: „Kétség sem fér hozzá, hogy ez a folyamat kezd felülmúlni mindent, amit láttam, és még nincs megoldás, még folytatódik.” Greenspan szerint ez a mély pénzügyi válság bizonyosan egy sor olyan eseményt fog kiváltani az egész világban, amely stabilizálja majd a rendszert, de már kevesebb mint 50 százalék esélyt lát arra, hogy az Egyesült Államok elkerülheti a recessziót. A válság több nagy pénzintézet csődjéhez fog vezetni. Szerinte ez önmagában még nem gond, minden attól függ, hogyan kezelik a helyzetet, miképpen irányítják a bankok felszámolását. „Valójában nem kell minden egyes intézetet megvédeni” – mondta.

Közben a Federal Reserve újabb intézkedéseket jelentett be a pénzpiacok támogatására, miközben az ázsiai tőzsdék úgy készülődnek a hétfői nyitásra, hogy nem született megoldás a negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Lehman Brothers megmentésére. Ezek a technikai jellegű intézkedések alapvetően a bankok refinanszírozását szolgáló ügyletek kiszélesítésére és gyakoribbá tételére vonatkoznak.

Idén márciusban, amikor a Bear Sterns befektetési bank már a csőd közelébe jutott, a jegybank szerepét betöltő amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) kibővítette azoknak a cégeknek a körét, amelyek közvetlenül hozzá fordulhatnak hitelért.

A Fed most kiterjesztette a hitelfedezetként elfogadható értékpapírok körét is, azaz már nem csak elsőrendű részvényeket fogad el a hitelek fedezetéül, hanem akár bóvli kötvényeket is (junk bonds). A Fed egyebek között döntött arról, hogy a korábbi két hét helyett ezentúl hetente tart a bankok likviditását szolgáló aukciót, amelynek összegét az eddigi 125 milliárd dollárról 150 milliárd dollárra emelik.

Az amerikai tőzsde- és értékpapír-felügyelet (SEC) ezzel egy időben jelezte, hogy folytatja a munkát a Lehman Brothersszel „problémáinak rendezésére”. Nem téve említést egy esetleges csődeljárásról, a SEC közölte, hogy munkatársai a következő hetekben a befektetési bank székhelyén maradnak. A SEC célja, hogy megvédje a Lehman ügyfeleit, és fenntartsa a rendet a piacokon – áll a felügyelet közleményében.

Henry Paulson pénzügyminiszter közleményben biztosította támogatásáról a piaci résztvevők, a Federal Reserve és a SEC hétvégi intézkedéseit, amelyek a pénzpiacok stabilitásának fokozását és megerősítését szolgálják. Paulson, aki nem említette sem a Lehmant, sem a Merrill Lynchet, úgy fogalmazott, ezek a lépések létfontosságúak, hogy elősegítsék a piacok likvid és zökkenőmentes működését, illetve kezeljék a hitelpiacok lehetséges aggodalmait.

Tíz nagy nemzetközi pénzintézet vasárnap megállapodott abban, hogy létrehoznak egy 70 milliárd dolláros alapot, amelyet likviditási nehézségek esetén vehetnek igénybe. A tíz globális pénzügyi csoport és befektetési bank, köztük a J.P. Morgan Chase, valamint a Goldman Sachs, közölte, hogy fejenként 7 milliárd dollárral szállnak be a közös alapba. A projektben részt vevő pénzintézetek likviditási nehézség esetén készpénzt kaphatnak az alapból, maximum az abban tárolt pénzösszeg egyharmadát. A hitelprogram tovább bővülhet más pénzintézetek csatlakozásával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Greenspan: kiszélesített, egyszerűbb adórendszer kell

Az amerikai Fed korábbi elnöke, a még mindig befolyásos Alan Greenspan szerint az amerikai törvényhozásnak és az üzleti érdekeltségeknek keresniük kellene a módot az adózás kiszélesítésére és egyszerűsítésére, miközben az adókulcsokat csökkenteni kellene.

MTI Gazdaság

Greenspan a Deutsche Bank tanácsadója lesz

Alan Greenspan, aki tizennyolc éven át az amerikai jegybank vezetője volt, a Deutsche Bank beruházási részlegének tanácsadója lesz - jelentette be hétfőn a bank és a 81 éves Greenspan is.

MTI Világ

A Fehér Ház elutasítja Greenspan bírálatát

A Fehér Ház éles hangnemben utasította vissza hétfőn azt a bírálatot, amelyet Alan Greenspan volt jegybanki elnök fogalmaz meg friss memoárkötetében George Bush elnökkel és a republikánus kormány pénzügyi működésével szemben.

MTI Gazdaság

Greenspan: korai még latolgatni, hogy túljutottunk-e a válság nehezén

Az utóbbi hetekben mutatkozó stabilizáció ellenére még mindig nagyobb az esély az amerikai recesszióra, mint annak elkerülésére – mondta kedden Londonban megjelent nyilatkozatában Alan Greenspan. Független londoni elemzők is zömmel idei amerikai recesszióval számolnak, bár a korábbi konszenzus kezd meginogni.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Greenspan: recesszióban az amerikai gazdaság

Recesszióba jutott az amerikai gazdaság – jelentette ki Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) volt elnöke kedden. „A recesszió kellős közepén vagyunk” – fogalmazott Greenspan a CNBC televíziónak adott interjújában, hozzátéve: azt nehéz megállapítani, hogy milyen súlyos a válság.

Hadházy feljelentést tett a rendőrségen, mert szerinte Tiborcz turai kastélyszállója vendégeket fogad

Hadházy feljelentést tett a rendőrségen, mert szerinte Tiborcz turai kastélyszállója vendégeket fogad

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

Veneto tartomány kormányzója: A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet

Veneto tartomány kormányzója: A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet