szerző:
hvg.hu

A válságnak még nincs vége, de a lakáshitelezésben lazítás várható a bankok részéről – állítja az Otthon Centrum Hitel Center elemzése.

Az MNB egyik friss elemzése szerint a bankok előrejelzései alapján a lakossági hitelezésben a szigorítások megállása várható, sőt, a jelenlegi gyakorlathoz képest némi enyhítés várható az év végéig.

Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Centerét működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója szerint az utolsó negyedévben megjelenő különféle akciók indításában mutatkozhat meg, de a válság előtti időszakra jellemzőnél visszafogottabban jelentkezhet. A lazább feltételek különböző egyszeri díjak elengedését, mérséklését, illetve a válság első hónapjaiban szigorúbb hitelbesorolást kapott települések kevésbé kockázatos kategóriába sorolását jelenthetik.

Bánfalvi László úgy véli, hogy emellett a hitelfelvevőknek bizakodásra adhat okot a forint utóbbi hónapokban mutatott stabilitása is.

A konzervatív hitelezési arányokban azonban nem várható enyhülés az Otthon Centrum Hitel Centere szerint. Ezek az arányok jelzik, hogy a fedezetként szolgáló ingatlan értékéhez mérten mennyi hitel adható – ezeket csökkentették jelentősen a bankok tavaly ősszel.

A válság egyik legszembetűnőbb hatása kétség kívül a hitelek devizanem szerinti átrendeződése. A devizahitel-állomány áprilistól csökkenésnek indult, a forintállomány júliustól – ugyan csak pár százmilliós volumennel – pozitívra váltott. Az MNB jelentése szerint az euró alapú lakáshitelek térnyerése látványos volt az év első felében. Az ügyfeleknek jó hír, hogy ennek megfelelően, a bankok májusban elkezdték leszorítani az euró alapú hitelek kamatait. Az átlagos ráta így júliusban 7,43 százalékon állt. Forinthiteleknél hasonló a tendencia: itt 11,81 százalék volt az átlagos ráta.

Lakossági lakáscélú hitelek állományának havi változása a válság kezdetétől (Mrd Ft)
© Forrás: MNB

A biztató jelek ellenére sem könnyű egyértelműen előre jelezni a hitelpiac következő egy évét. Az igencsak rosszul teljesítő első félév után, az év hátralevő részében ugyanakkor a bankok jellemzően felívelő szakaszt várnak a lakáshitelezésben, és megmozdulhat a szabad felhasználású hitelek piaca is. Akik ugyanis eddig kivártak az ingatlanvásárlással és az ahhoz kapcsolódó hitelfelvétellel, azok az Otthon Centrum elemzése szerint a stabilabb forintárfolyamra, illetve a gazdaságról egyre gyakrabban érkező pozitív hírekre reagálva most bátrabban léphetnek.

Kérdés viszont, hogy az októberben bevezetendő, új lakásokra felvehető, államilag támogatott hiteltípus mennyit lendíthet a július óta igencsak visszaeső forgalmon. Erre ugyan többen várakozással tekintenek, de a szigorú feltételek miatt nem várható roham ezen hitelekért.

Több korlát közül az Otthon Centrum elemzése kettőt emel ki: egyrészt csak új lakásra lehet igénybe venni, másrészt a minimális önerő 50 százalék. Ebből egyértelművé vált, hogy igazi alternatíva a lakásvásárlásra továbbra is a piaci kamatozású hitel.

Bánfalvi László szerint üdvözlendő a nagybankok többsége által a múlt héten aláírt etikai kódex. Az új szabályok betartásának folyamatos és teljes körű biztosítása azonban nagy feladatot róhat a nagyobb bankokra. A szakértő Reményei szerint a kódex alkalmazása kihatással lesz majd a hitelközvetítői piacra is, és gyorsítani fogja annak tisztulását is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

MNB: nőtt a forint és euró lakáshitelek értéke júniusban

Júniusban a háztartások új forint és euró lakáscélú hiteleinek szerződéses értéke jelentősen emelkedett, míg a svájci frank alapúaké az előző havi szinten maradt, a nem pénzügyi vállalatok új forint- és euróhiteleinek szezonálisan igazított szerződésértéke pedig összességében csökkent – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MTI Itthon

Lakáshiteleseket védő jogszabályt alkot a szociális tárca

A lakáshitelesek védelmében a Szociális és Munkaügyi Minisztérium megalkotja az átláthatóbb adatszolgáltatást lehetővé tevő rendeleteket, illetve a szükséges törvényjavaslatokat szeptemberben az Országgyűlés elé terjeszti - közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

MTI Itthon

Hónap végétől kaphatnak könnyítést a lakáshitelesek

Már a hónap végén, július 28-át követően könnyítéseket kaphatnak a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar lakáshitel-támogatási programot - mondta Alexa György, az MSZP országgyűlési képviselője.

MTI Gazdaság

MNB: nőtt az euró lakáshitelek értéke júliusban

Júliusban a háztartások új euró lakáscélú hiteleinek szerződéses értéke enyhén emelkedett, a forintalapúaké kismértékben csökkent, míg a svájci frankalapúaké az előző havi, nagyon alacsony szinten maradt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Meglepő módon is betehet az emberiségnek a légszennyezettség

Meglepő módon is betehet az emberiségnek a légszennyezettség

4,6 milliárdból újul meg a PVSK sporttelepe

4,6 milliárdból újul meg a PVSK sporttelepe

A Tátra szlovák oldalán is villám csapott turistákba

A Tátra szlovák oldalán is villám csapott turistákba

Most derült ki: nyomoznak a volt karcagi rendőrkapitány ügyében

Most derült ki: nyomoznak a volt karcagi rendőrkapitány ügyében

37 éves, évtizedek óta fogságban él, 137 tagú család tagja, mi az?

37 éves, évtizedek óta fogságban él, 137 tagú család tagja, mi az?

Egy hét alatt három tonna kokaint fogtak a rotterdami kikötőben

Egy hét alatt három tonna kokaint fogtak a rotterdami kikötőben