szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A héten fontos makroadatok látnak napvilágot, amelyek hatására a piacok is határozottabb irányt vehetnek. Mire figyeljünk a héten?

Miután elfogyott a lendület, felülkerekedtek a profitrealizálók, ezért csökkentek az indexek, de nem következett be drámai esés, inkább csak lassan csordogáltak lefelé az árak. Ennek oka az lehet, hogy az igazán fontos makrogazdasági adatok csak a héten jönnek, ismeretükben már határozottabb irányt vehetnek a piacok.

A hazai piacon a nemzetközi tőkeallokációs folyamatok mellett a szeptember 28-i MNB-kamatdöntés határozta meg a trendeket. A forint stabil maradt, időnként a 270-es szint alá is „benézett” az euróval szemben, de huzamosabb ideig nem sikerült tartania ezt a szintet. A feltörekvő devizák általában kissé gyengültek, a forintra viszont az MNB kamatdöntésével kapcsolatos várakozások is hatottak.

Míg a hazai elemzők szinte egyöntetűen 50 bázispontos kamatvágást vártak, addig külföldi társaik inkább a 75 vagy 100 bázispontos csökkentést tartották valószínűbbnek. Igazából nem is a vágás mértéke volt a döntő fontosságú, hanem a piaci reakció, hiszen abban mindenki egyetért, hogy az MNB határozotta kamatvágás(oka)t illetően, inkább csak az ütemezésről adódnak nézetkülönbségek.

Devizapiac

Miután az előző két hétben ez EUR/USD kitört a korábbi oldalazásból, könnyen elérhetőnek tűnt az 1,50-es szint, ám a keresztárfolyam emelkedésének az 1,48-as szint határt szabott; innen már kissé erősödni kezdett a dollár.
A dollár erősödése mögött az áll, hogy a befektetők tovább már nem kívánják növelni a kockázatos eszközök arányát portfolióikon belül, így az olaj- és a részvénypiacon is nyereségrealizálás indult meg. A dollár erősödése tehát nem azért következett ezekből, mert a befektetők dollárba menekülnek, hanem azért, mert az alacsony kamat miatt a dollár egyre inkább carry-trade devizaként viselkedik. Miután tehát a befektetők kockázatos pozícióik egy részét zárták, a dollárban felvett hiteleket visszafizették. Emiatt a dollár iránt nőtt a kereslet, hiszen a törlesztéseket is dollárban számolják el, miközben a befektetések jellemzően más devizában történtek.

A továbbiakban az a kérdés, hogy a piaci folyamatok milyen irányt vesznek. Amennyiben a kockázatos eszközökre kialakított carry-trade pozíciók további leépítése következik, akkor a dollár tovább erősödhet, de ha a részvény- illetve az olajpiac nem esik tovább, akkor az EUR/USD ismét az 1,50-es szint felé veheti az irányt. Most tehát nem tudunk határozott irányokat mondani, csak – egymással ellentétes – szcenáriókat megnevezni. Ebben a helyzetben kivárást javasolunk.

A forint esetében a kamatdöntés mellett a nemzetközi trendek is nagyon fontosak, mivel megfigyelhető, hogy a jelentős eltérést mutató régiós a kamatpályák ellenére a térségi devizák jelentős együttmozgást mutatnak. Így a kamatdöntésre adott reakció csak a nemzetközi piaci helyzettel együtt értelmezhető. Amennyiben kedvező marad a hangulat, és az MNB kamatvágása a várakozásoknak megfelelően alakul, a forint stabil maradhat, illetve esetleg még a 265-ös szintet is elérheti a dollárral szemben. Egy romló hangulatú piacon viszont igazán a kamatvágás ténye és mértéke sem mentheti meg a forintot a gyengüléstől. Ebben az esetben a 280-as szint közelébe kerülhet az EUR/HUF jegyzés.
A dollárral szembeni mozgás egyértelműen az EUR/USD mozgásának függvénye, ahol – mint korábban írtuk – meglehetősen nagy a bizonytalanság az előrejelzésünkben. Ilyen körülmények között kivárást javaslunk, mivel a forint által a következő napokban bejárható pálya körül meglehetősen nagy a bizonytalanság.

Kötvénypiac (Oldaltörés)

A fejlett piacokon a kötvényhozamok nem változtak jelentősen, de a német tízéves államkötvények hozama a 3,50 százalékos szintről egyre inkább a 3,70 százalékos szintre tolódik, míg az USA tízéves államkötvényeinek hozama a 3,50-es szint környékéről a 3,30 százalékos szintre csökkent. Az ellentétes irányú mozgásnak az lehet az oka, hogy az USA részvénypiacain történt kisebb profitrealizálás után a tőke a kötvények felé fordult, míg Európában ugyanez nem történt meg, mivel az európai részvénypiacokon is magas az amerikai befektetők súlya, akik ezúttal részben kivonták befektetéseiket a térségből. A helyzet tehát változóban van, azonban ez nem jelenti azt, hogy a véleményünkön is változtatnunk kellene, továbbra sem tartjuk jó befektetési lehetőségnek a fejlett kötvénypiacokat.

A fejlődő piacokon az elmúlt napokban kissé megtorpant a lendület, de érdemi korrekció mégsem történt, inkább csak megállt a hozamcsökkenés. A hazai piacon is ezt láthattuk, bár az MNB kamatdöntésével kapcsolatos várakozások azért képesek voltak befolyásolni a rövid oldali hozamok szintjét. Itt kisebb hozamcsökkenést láttunk.


A továbbiakban arra számítunk, hogy kedvező piaci hangulat esetén sem esnek tovább a hozamok, mivel már így is 100 bázispontos kamatvágás van beárazva a következő három hónapra, miközben a hosszabb kötvényeket meghatározó nemzetközi piaci hangulatban nem számítunk újabb, jelentős javulásra. Ebben a helyzetben a rövid futamidők (3-6 hónap) vételét/tartását javasoljuk.

Részvénypiac (Oldaltörés)

 

A nemzetközi részvénypiacok szinte kizárólag az USA piacait követik. Mivel a válság az USA-ból indult ki, a befektetők innen várják a válság végének jelzéseit is. Ezúttal azonban az történt, hogy továbbra is vegyes makrogazdasági adatok érkeznek és ennek ellenére három napja esnek az indexek. Az esés azonban nem volt olyan mértékű, hogy a korábban kialakult támaszszintek elessenek. Így csak azt látjuk, hogy bár kissé magasabb szintre kerültek az indexek, maradt az oldalazás, amiből felfelé, és lefelé egyaránt kitörhetnek az indexek. Tehát sajnos a fejlett részvénypiacok tekintetében sem tudunk határozottan állást foglalni a várható trendeket tekintve.

A hazai piacon viszont a nemzetközi trendek alakítják az árakat, így itt sincsenek olyan érveink, amelyek mentén indokolható lenne valamilyen határozott irány. Persze ettől még lehet jó befektetési célpontokat találni, de inkább csak napi szintű (day trade) ügyletekkel lehet elérni eredményeket. Ebben pedig - heti szintű ajánlások megfogalmazása okán – nem tudunk érdemben állást foglalni.Támpontokat talán mégis adhatunk: a 20 ezer pont alá süllyedő index egy esést jelezhet, ahol 18 ezer pont elérhető, míg a korábbi csúcs meghaladása jelzés lehet a további emelkedésre. Addig, amíg ezeket a szinteket nem éri el az index, kivárást javasolunk.

Ajánlás

Devizapiac:
EUR/USD: kivárás
EUR/HUF: kivárás
USD/HUF: kivárás
Nemzetközi részvénypiac:
EU részvények: meglévő részvények eladása, kivárás
USA részvények: meglévő részvények eladása, kivárás
Orosz részvények: meglévő részvények eladása, kivárás
Egyéb feltörekvők: meglévő részvények eladása, kivárás
Hazai részvénypiac:
Meglévő részvények eladása, kivárás, kizárólag spekulatív befektetések
Kötvénypiac:
Fejlett piacok: eladás
Hazai piac: rövid lejáratok (3-6 hónap) tartása
Befektetési alapok:
Hedge fundok (melyek negatív korrelációt mutatnak a kötvény- és a részvénypiacokkal)


Fürjes Szabolcs

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Gazdaság

Megfontolt lépésekkel enyhít az MNB a londoniak szerint

Megfontoltnak nevezték londoni felzárkózó piaci elemzők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn bejelentett fél százalékpontos - a többségi citybeli előrejelzésnek megfelelő - kamatcsökkentését, amellyel az MNB alapkamata 7,50 százalékra süllyedt. Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint nagyobbat is vághatott volna a jegybank.

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok szeptember negyedik hetére

A múlt héten tovább folytatódott az optimista hangulatú kereskedés: a feltörekvő piacok – követve a fejlett tőzsdéket – erősödtek, az állampapír-piaci hozamok csökkentek, a régiós devizák pedig dinamikusan erősödtek. Mindez a fejlett gazdaságok javuló makrogazdasági mutatóinak köszönhető. Bár neves szakemberek komoly kockázatokra és a válság elhúzódására figyelmeztetnek, a piaci folyamatok azt mutatják, hogy a befektetők többsége mégis a gyors kilábalásban bízik. Mire figyeljünk a héten?

Egy gyilkosságért 25 évet kapott férfi a magánzárkába kerülve matematikai mérföldkövet ért el

Egy gyilkosságért 25 évet kapott férfi a magánzárkába kerülve matematikai mérföldkövet ért el

Hont: Napvégi gondolatok Trianon ürügyén

Hont: Napvégi gondolatok Trianon ürügyén

A leálló autógyárak húzták le az ipari termelést: közel 37 százalékos csökkenés áprilisban

A leálló autógyárak húzták le az ipari termelést: közel 37 százalékos csökkenés áprilisban