szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kelet-közép-európai régió növekedését a jövőben sokkal inkább a foglalkoztatottság emelkedése, a technológiai felzárkózás és az üzleti környezet határozza majd meg, mint a tőkebeáramlás mértéke az Erste Group legfrissebb elemzése szerint.

A fizetési mérleg egyenlegének a belső kereslet zuhanása miatt a térségre jellemző javulása mindenhol a végéhez közeledik, de a beruházások alacsonyabb szinten stabilizálódnak, átlagosan 4,1 százalékos növekedési potenciált jeleznek.

"Már látszanak a stabilizáció első jelei a régióban, ugyanis az ipari termelési adatok javulnak Csehországban és Szlovákiában, emellett a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta emelkedési üteme is lassul" – állítja Juraj Kotian, az Erste Group makroelemzési osztályának társvezetője.

A visszafogott belföldi kereslet miatt a következő negyedévben tovább szűkül a fogyasztás, csökkentve a külső finanszírozási igényt. A kiskereskedelmi forgalom javulásához a munkaerőpiac és a nemzeti valuta stabilizálódása szükséges. Ez utóbbi már megtörtént, ám a munkanélküliségi ráta várhatóan a következő két-három negyedév során éri el a csúcsot.

A jövő évi gazdasági növekedést főként az export alacsony bázisa, valamint a raktárkészletek leépítésével járó negatív hatások csillapodása vezérli majd. Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna jövőre várhatóan 2-3 százalékos növekedést érhet el, ami jóval a növekedési potenciáljuk alatt van. A mélypontot még el nem érő országokban: Magyarországon, Horvátországban, Romániában és Szerbiában stagnálást, vagy legfeljebb évi egy százalékos növekedést vár az Erste.

A beruházások a GDP 30 százalékát meghaladó mértékről átlagban a GDP 20 százalékára esnek vissza. A jellemzően komoly megtakarításokkal rendelkező országok - Csehország, Szlovákia és Észtország - engedhetik meg a legnagyobb mértékű beruházást, míg más országokban a sajáterős beruházások a GDP 18-21 százaléka körül stabilizálódnak az elemzők szerint.

A következő hónapok során Romániában a várakozások szerint letisztulhat a kormánykoalíció széthullását követő politikai helyzet. Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában parlamenti választásokat tartanak 2010-ben. A voksolás eredményeként felálló kormányok és az általuk végrehajtott strukturális reformok a következő évekre meghatározzák a GDP-potenciált. "Mivel arra számítunk, hogy a jövőben a tőkebeáramlás kisebb jelentőséggel bír majd, a jobb üzleti környezet kialakulását elősegítő reformok még nagyobb szerepet játszanak majd a gazdasági növekedés alakulásában" – fogalmazott Juraj Kotian.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kutya az embernek, a törpemalac csak a gazdájának legjobb barátja?

A kutya az embernek, a törpemalac csak a gazdájának legjobb barátja?

„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n

„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n

A fertőzöttek és halálos áldozatok napi száma is tovább nőtt Olaszországban

A fertőzöttek és halálos áldozatok napi száma is tovább nőtt Olaszországban