szerző:
MTI

Vádat emelt egy francia vizsgálóbíró a Total cég ellen az iraki „olajat élelmiszerért” ENSZ-programot övező korrupciós botrányban való érintettség gyanújával – erősítette meg kedden a francia olajipari vállalat egyik szóvivője és ügyvédje a Les Échos című gazdasági lap értesülését.

Jean Veil elmondta: korrupció és befolyással való üzérkedés miatt február 27-én történt a vádemelés. A bírósági döntéssel újraindul az az eljárás, amely a kilencvenes évek egyik nagy segélyezési botránya körüli állítólagos korrupciós ügyeket vizsgálta.

Franciaországban még 2002-ben több politikai és közéleti személyiséget is megvádoltak azzal, hogy részt vettek az iraki rendszer támogatásáért élvezett – az ENSZ által 10 milliárd euróra becsült – korrupciós olajüzletben, azaz részesültek Szaddám Huszein egykori iraki elnök olajának viszonteladási jogából.

A Totalt 2002-ben a francia pénzügyminisztérium pénzmosás elleni osztálya vizsgálta, mert a gyanú szerint a cég csaknem ötmillió euró korrupciós pénzt állomásoztatott a svájci Telliac nevű társaság számláján, s ebből az összegből jutalmazta az iraki piacon dolgozó közvetítőit.

A párizsi ügyészség azonban tavaly szeptemberben vádemelés nélkül zárta le az előzetes vizsgálatot Charles Pasqua egykori belügyminiszter és Christophe de Margerie, a Total jelenlegi elnöke, korábbi közel-keleti igazgatója ügyében. Serge Tournaire vizsgálóbíró azonban most úgy ítélte meg, hogy a rendelkezésre álló tények alapján az olajipari vállalat ellen indokolt a bírósági per lefolytatása. A döntés ellen az ügyészségnek joga van fellebbezni.

Az 1996 és 2003 között érvényben lévő „olajat élelmiszerért” nevű ENSZ-program célja az volt, hogy segítsen túlélni Iraknak azokat a nemzetközi szankciókat, amelyekkel Szaddám Huszein rezsimjét Kuvait 1990-es lerohanása után sújtották: az ENSZ ellenőrzése alatt Irak 64 milliárd dollár értékben adhatott el korlátozott mennyiségű olajat, amelynek árából élelmiszert vásárolhatott a lakosságnak. A bagdadi rezsim azonban külföldi támogatóit közvetlenül juttatta több millió hordó olajának kereskedési jogához. A Paul Volcker amerikai jegybanki exelnök által vezetett független vizsgálóbizottság szerint több mint hatvan országból több mint kétezer vállalat lehet érintett a korrupciós ügyben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Karrier

Határozatlan idejű sztrájk a Total franciaországi olajfinomítóiban

Határozatlan idejűre változtatták pénteken két nappal ezelőtt meghirdetett szolidaritási sztrájkjukat a Total francia olajipari vállalat franciaországi dolgozói: valamennyi olajfinomítóban szünetel a termelés, s az olajtároló telepek jelentős része sem működik. A gazdasági miniszter szerint rövid távon nem fenyeget ellátási hiány.

MTI Világ

A Total is a vádlottak padján

A bíróság döntésének értelmében a II. világháború utáni legsúlyosabb franciaországi ipari katasztrófa felelőseinek toulouse-i perében péntektől vádlottként szerepel a Total olajipari vállalat, és annak egykori elnök vezérigazgatója, Thierry Desmarest is.

MTI Karrier

Már a Total franciaországi olajfinomítóiban is sztrájkolnak

Sztrájkkal fejezték ki szolidaritásukat szerdán a Total francia olajipari vállalat franciaországi dolgozói: kollegáik előző nap elfoglalták az egyik bezárásra ítélt olajfinomító székházát az észak-franciaországi Dunkerque közelében.

MTI Karrier

Könnygázzal oszlatták szét a Total dolgozóit

A Total francia olajipari vállalat vezetősége hétfőn bejelentette, hogy döntött a hónapok óta bezárásra ítélt dunkerque-i olajfinomító végleges felszámolásáról, de nem bocsátja el a 370 dolgozót, hanem a cégcsoporton belül új munkahelyeket kínál fel a számukra.

Videó: a nap jelenete Grosjeané, aki menet közben gyűjtögette a dísztárcsákat

Videó: a nap jelenete Grosjeané, aki menet közben gyűjtögette a dísztárcsákat

Trump fenyegetőzése sem állítja meg az USA-ba tartó hondurasi menekülők menetét

Trump fenyegetőzése sem állítja meg az USA-ba tartó hondurasi menekülők menetét

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

Genetikusok szerint a honfoglalók ősei hunok voltak – megjelent a tanulmány

Genetikusok szerint a honfoglalók ősei hunok voltak – megjelent a tanulmány

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Hárommilliárd forinttal támogatja az EU a magyar hálózatkutatókat

Hárommilliárd forinttal támogatja az EU a magyar hálózatkutatókat