szerző:
MTI

„Nem professzionális start” címmel elemzésben foglalkozott az új kormány hivatalba lépése utáni magyarországi helyzettel csütörtökön a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A konzervatív német napilapban Michaela Seiser bécsi keltezésű írásának bevezetőjében emlékeztetett, hogy a jobboldali konzervatív Fidesz az áprilisi választásokon kétharmados többséget szerzett. Az elmúlt héten ugyanakkor a kormánypárt elnökhelyettese "meggondolatlan" nyilatkozatot tett, amikor a magyar pénzügyek állapotát a görög pénzügyi helyzethez hasonlította. Kósa Lajos nyilvánvalóan nem tudta, mit tett. Az államcsődre utaló kijelentéseivel senkinek nem akart ártani − sajnálkozott a Fidesz vezető politikusa. Megállapítása azonban nemcsak Magyarországnak ártott, hanem a közös európai valutának, az eurónak is − mutatott rá Seiser.

A német újság elemzője a továbbiakban arról írt, hogy ténylegesen jelentős különbségek vannak Görögország és Magyarország között. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország másfél évvel ezelőtt ugyan a fizetésképtelenség határán állt, azóta azonban sikeres szanálási munkát végzett. A lap ismertette az elért eredményeket, kiemelve, hogy a költségvetési deficit − a bruttó nemzeti termék tervezett 4 százalékával − jóval alacsonyabb lesz, mint a görög.

Utalt arra is, hogy noha az állam eladósodását illetően Magyarország az európai uniós tagállamok rangsorában rossz, de mégis lényegesen jobb pozícióban van, mint Görögország. Ráadásul a magyarok már maguk mögött hagyták a recessziót, amit Görögország nem mondhat el. Ezen kívül Magyarország − amely nem tagja az euróövezetnek − nincs ugyanolyan nyomás alatt, mint Görögország, amely a pénzpiacokon kénytelen refinanszírozni magát − emlékeztetett a többi között az újságíró.

Ezeket a különbségeket a Fidesz figyelmen kívül hagyta, csak hogy a sokat szenvedett lakosságot felkészítse a további terhekre − fogalmazott Seiser. A kormány a választások előtt átfogó adócsökkentést ígért. Most lépéskényszerben van, miközben játéktere meglehetősen szűk − értékelte a cikkíró, aki szerint az események azt mutatják, hogy az új magyar kormány kockázatos módon érzéketlenül viselkedik a pénzpiacokkal szemben. Pedig fontos a piacok bizalmának megszerzése, mert lakosság számára az euróban, illetve svájci frankban fennálló hitelek miatt magas az árfolyamkockázat − írta a konzervatív napilap elemzője.

Az ilyen ügyleteket a jövőben erősen korlátozni akarják. Mindez ugyan támadás a lakosság nagykorúsága ellen, ám az említett hitelek Magyarországon sok család számára gyakran már kezelhetetlen kockázatokat okoztak − emlékeztetett a tudósító, hozzátéve: a kormány ezért a beavatkozást indokoltnak tekinti.

A korlátozott fiskális játéktér ellenére a Fidesz be akarja bizonyítani, hogy van lehetőség adókedvezményekre. A bejelentett, egységesen 16 százalékos jövedelemadó-kulcs komoly munkaösztönző. A kisvállalkozások társasági adójának 10 százalékra történő csökkentése pedig segíti őket a telephelyek kelet-európai versenyében. A költségvetés szanálásához jelentősen hozzájárulhat a tervezett bankadó, amelyet időközben egyre több helyen vetnek ki Európában. Mindazonáltal az intézkedés megdrágíthatja a hiteleket, és ezáltal fékezheti a beruházásokat és a belső keresletet.

Seiser szerint egyelőre nem világos, hogy a rendszerváltás után a szociális piacgazdaság megvalósításában mintadiáknak számító Magyarországon milyen gyorsan csökkenthető az adóteher a régióban szokásos mértékre. Az adórendszer reformjával a magyar kormány egyszerűsítést és ezáltal kevesebb bürokráciát kíván elérni, továbbá bővíteni akarja az adófizetők körét. Az új rendszernek nem csak növekedés-, hanem családbarátnak is kell lennie − emelte ki a tudósító, hozzátéve, hogy a kormány különös hangsúlyt kíván helyezni a foglalkoztatásra: az uniós átlag elérése érdekében a következő 10 évben egymillió munkahelyet akar teremteni.

Ez a jelenlegi, 3 milliós foglalkoztatást tekintve ambiciózus cél − értékelte a tudósító, utalva arra, hogy a munkahelyteremtéstől az Orbán-kormány az adóbevételek komoly növekedését is reméli. "Ez ésszerű, és hosszú távon ösztönzi a kiegyensúlyozott költségvetés megteremtését" − írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Az új jobboldali kormány ezekkel az első lépésekkel fog hozzá a gazdaság fellendítéséhez. A magyarok remélhetőleg hamarosan látják majd az eredményeket − írta a tudósító, ugyanakkor úgy vélte: "egy vezető Fidesz-politikus irritáló kijelentései által okozott negatív imázsápolás miatt az ország viszont még hosszabb ideig szenvedhet".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Orbán: egy söralátéten elfér majd az adóbevallás

Orbán Viktor szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben év közben nem lehet hiánycélt váltani, ezért mindent meg fog tenni azért, hogy a tervezett 3,8 százalék teljesüljön. Az adórendszerrel kapcsolatos terveiről szólva a miniszterelnök a Magyar Televízió Az Este című műsorában úgy fogalmazott, ezzel a rendszerrel mindenki jól jár.

MTI Itthon

Orbán Viktor dezertőrnek minősíti a gárdista katonákat

Elégedetlenségének adott hangot a honvédség hadrafoghatóságának színvonalával összefüggésben a miniszterelnök az éves értékelő és feladatszabó állománygyűlésen szerdán a Parlament kupolacsarnokában. Orbán Viktor hangsúlyozta, a honvédelemnek vissza kell térnie a nemzeti ügyek fontos kérdései közé, egyúttal azt is leszögezte, hogy semmilyen gárdára nincs szükség.

hvg.hu Gazdaság

Még nincs bizalom: csak rövid időt nyert Orbán a 29 ponttal

Hogy a Fidesz gazdaságpolitikájáról egyáltalán konkrétumot sikerült megtudni, azt az üzleti világ máris pozitívan értékelte. De a hatásvadász, és rosszul elsült kommunikációs offenzíva miatt a párttal szembeni bizalom még korántsem állt helyre. Orbán Viktor beszéde a tüzet eloltotta, de a bajok orvoslásához több részletet akarnak tudni a pénzpiaci befektetők.

A spanyol nagykövet visszautasította Szájer József állításait

A spanyol nagykövet visszautasította Szájer József állításait

Összement a mosásban az Audi A4: íme az új A3

Összement a mosásban az Audi A4: íme az új A3

Rasmussen: Ami történt, személyes támadás volt ellenem

Rasmussen: Ami történt, személyes támadás volt ellenem

McGalagony professzor nem volt elégedett a Harry Potterrel

McGalagony professzor nem volt elégedett a Harry Potterrel

Trump mindent megtesz, hogy az adóbevallása ne kerüljön a képviselőház elé

Trump mindent megtesz, hogy az adóbevallása ne kerüljön a képviselőház elé

Nem szól bele a MOB, kivel megy Hosszú Katinka az olimpiára

Nem szól bele a MOB, kivel megy Hosszú Katinka az olimpiára