szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sajtóosztálya kedden e-mailben válaszolt a hvg.hu azon kérdéseire, amelyek az IMF- és EU-delegációk szombati távozása óta merültek fel. A tárca a fenntartható 3,8 százalékos költségvetési hiányt hangsúlyozta válaszaiban, és azt, hogy szeptemberben-októberben megszülethet a megállapodás az IMF-fel.

hvg.hu: A bankadó idei és jövő évi 200-200 milliárdos tervezett bevétele elég-e a 3,8 százalékos GDP-arányos hiány tartásához?

NGM: Az új kormány ellenőrzés alatt tartja a költségvetési egyenleget és elkötelezett a 3,8 százalékos hiánycél mellett. Ennek érdekében az IMF irányelveivel összhangban meghozta mindazokat a döntéseket, amelyek egy fenntartható, idén 3,8 százalékos deficitet eredményeznek, és amelyek strukturális reformokhoz vezetnek majd.

hvg.hu: Valóban a jövő évi 200 milliárdos bankadóval volt az IMF-nek a legtöbb problémája?

NGM: A bankadót illetően az IMF számára a kivetendő adó mértéke volt kifogásolható, ugyanakkor azt mindenképpen be kell vezetni, mivel segítségével stabilizálható a költségvetés. Az elmúlt négy-öt év megszorító politikája, amely jelentős növekedési és versenyképességi áldozattal járt, nem folytatható.

hvg.hu: A gazdasági növekedésre a tárca számításai szerint mekkora hatással van a bankadó a GDP növekedésére, és ebből fakadóan az esetleges visszafogás miatt más adónemek bevételeinek kiesésére?

NGM: Az idei évben Magyarországon már a gazdaság növekedésével számolunk. Ha nem alkalmaznánk a bankadót, akkor minden bizonnyal megszorításokra kellene sor kerüljön, ebben azonban nem gondolkodunk. Tény, hogy a gazdasági növekedés visszaesésével, az adóbevételek csökkenésével elsősorban megszorító gazdaságpolitikai döntések idején kellene számolni.

hvg.hu: Pontosan mikor folytatódhatnak a tárgyalások az IMF-fel, ha egyáltalán folytatódnak?

NGM: A tárgyalások nem megszakadtak, hanem egyik szakaszuk zárult le. A küldöttség (amely két hétre érkezett és két hét elteltével távozott), várhatóan az IMF döntésétől függően szeptember/októberben tér vissza Magyarországra, amikor a tárgyalások folytatódni fognak és megszületik a megállapodás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Dpa: "Magyarországot nyugodtan lehetne bukni hagyni"

Az IMF és az EU egyszerre jutalmaz és büntet: aki derekasan takarékoskodik, az segítségre számíthat. Aki viszont letér a szigorú takarékoskodás útjáról, az magára marad − mint Magyarország − írta keddi cikkében Marion Trimborn, a német dpa hírügynökség elemzője.

MTI Gazdaság

Der Standard: Magyarország egy kis gall falura hasonlít

Magyar erőfitogtatás címmel közölt kommentárt kedden a Der Standard című osztrák liberális napilap a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Európai Unió (EU) közötti hitelfelülvizsgálati tárgyalások megszakadásáról.

MTI Gazdaság

Német lapok: ha Orbán így folytatja, az drága lesz az országnak

Aki tudni akarja, hogy miként válhat a pénzpiacok spekulációinak célpontjává, annak tanulmányoznia kellene a magyar kormány magatartását − így vélekedett kedden a német üzleti körök lapja, a Financial Times Deutschland. Az újság szerint a közelmúltban megválasztott magyar miniszterelnök, Orbán Viktor csapata teljesen szükségtelenül lépett a viszály útjára a Nemzetközi Valutaalappal és ezáltal elbizonytalanította a befektetőket.

Szegő Iván Miklós Gazdaság

Nehézségek a magyar kötvények eladásánál

Miközben Spanyolország, Írország és Görögország mintegy 10 milliárd euró értékben voltak képesek államkötvényt kibocsátani, azaz államadósságukat értékesíteni, refinanszírozni, addig Magyarország a tervezett 45 milliárd forint helyett csak 35 milliárd forint értékben tudott három hónapos államkötvényeket értékesíteni kedden, a hozam pedig kamat pedig 5,47 százalékra nőtt az előző heti 5,28 százalékról - írja a Bloomberg hírügynökség, az adósságproblémákkal küszködő országokat elemezve. Közben Orbán Viktor is megszólalt az IMF-tárgyalások megszakadása kapcsán.

Feltérképezték az állatvilág legnagyobb ismert genomját

Feltérképezték az állatvilág legnagyobb ismert genomját

Páratlan lelet: 2000 éves gyermeksírt tártak fel Franciaországban

Páratlan lelet: 2000 éves gyermeksírt tártak fel Franciaországban

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus