szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország államadósi megítélése továbbra is mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriában van, miután a Standard & Poor's - amely a Három Nagy közül a leggyengébb osztályzatot tartja érvényben Magyarországra - szerdán megerősítette magyar adósbesorolásait.

Magyarország szuverén hosszú futamidejű devizaadósságát a három cég - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P "BBB mínusz" osztályzatánál a Fitch egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég módszertanában "BBB plusz"-nak megfelelő) besorolással listázza a magyar államadósságot.

A  "bóvli" - vagyis a befektetésre ajánlott szint alatti, spekulatív - sávba történő visszaminősítés kockázata a Standard & Poor's részéről áll fenn. Az S&P "BBB mínusz" szintű, negatív kilátású magyar osztályzata ugyanis a befektetési kategória legalsó fokozata. Ha a Standard & Poor's ezt a magyar besorolást rontja, azzal Magyarország ennél a cégnél elvesztené befektetésre ajánlott osztályzatát.

Jelenleg három EU-tagállamnak - Lettországnak, Romániának és Görögországnak - vannak nem befektetői ajánlású adóskockázati besorolásai. Görögország az egyetlen euróövezeti tagország, amelyre "bóvli" adósosztályzatokat tartanak érvényben a hitelminősítők.

Londoni elemzők változatlanul valószínűsítik, hogy a magyar költségvetési tervek bejelentése nyomán valamelyik hitelminősítő rontani fogja a magyar adósbesorolásokat, de az eddigi előrejelzések az S&P osztályzatrontását nevezték a legkevésbé valószínűnek, pontosan azért, mert ennél a cégnél a magyar besorolás épp a befektetői és a spekulatív sáv határán van.

Az RBC Capital Markets globális befektetési társaság éppen szerdai londoni helyzetértékelésében fejtette ki azt a véleményét, hogy "nehéz lenne igazolni" Magyarország átsorolását a befektetésre nem ajánlott adóskategóriába, mivel a magyar költségvetési helyzet "gyakorlatilag az összes többi EU-tagállaménál jobb". A cég londoni felzárkózó piaci elemzői szerint Magyarország a belátható jövőben "megengedheti magának" törlesztési kötelezettségei teljesítését, és nem okoz számára sok nehézséget a befektetői tőke bevonása sem.

Az RBC Capital Markets szerint ugyanakkor az "nagyon valószínűnek tűnik", hogy a másik két cég közül "legalább az egyik" még ebben a hónapban leminősíti Magyarországot.

Erre a Moody's részéről látszik nagyobb esély. A Moody's Investors Service ugyanis július végén közölte, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország adósbesorolását, arra a véleményére hivatkozva, hogy az IMF és az EU küldöttségeivel folytatott tárgyalások megállapodás nélküli félbeszakadása miatt megnövekedtek a magyar költségvetési és gazdasági kilátásokat övező bizonytalanságok.

A Moody's addig is negatív kilátást tartott érvényben a magyar államadósi besorolásra, a július végén bejelentett leminősítési felülvizsgálat azonban a negatív kilátásánál jóval erőteljesebb jelzés arra, hogy a cég belátható időn belül ronthatja a magyar adósosztályzatot. A londoni elemzői közösség ennek alapján mindenekelőtt a Moody's magyar adósosztályzatának visszaminősítését valószínűsíti.

Az RBC Capital Markets ugyanakkor szerdai elemzésében kiemelte, hogy a Fitch Ratings már 2009 eleje óta negatív kilátást tart érvényben a magyar besorolásra, így "régóta esedékes", hogy ez a cég is "tisztázza" álláspontját a magyar szuverén osztályzattal kapcsolatban. A magyar államadósság-törlesztési kockázatokra köthető biztosítási tranzakciók (CDS) londoni piaca ugyanakkor jól fogadta, hogy a Standard & Poor's szerdai bejelentése nyomán a magyar adósság változatlanul mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél befektetésre ajánlott szinten van.

A CMA DataVision, az egyik legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) árazása 278 bázispont környékén mozgott a szerdai londoni kereskedés késői szakaszában, hetek óta először süllyedve a 280 bázispontos szint alá.

A magyar CDS-díjszabások - időnkénti jelentősebb ingadozásokkal - hosszabb időtávot tekintve egyébként is folyamatosan javulnak. Október elején 320, szeptember végén 340, szeptember elején még 370 bázisponthoz közeli magyar CDS-árfolyamokat mértek a londoni piacon.

A szerdára kialakult árazás azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők jelenleg 280 ezer eurónál valamivel kevesebb éves díjat kérnek minden 10 millió euró magyar államadósság után a befektetőktől az irányadó ötéves futamidőre. A magyar CDS-kontraktusok így most hozzávetőleg 42 ezer euróval olcsóbbak, mint egy hónapja, és több mint 90 ezer euróval olcsóbbak, mint két hónapja.

A CDS-díjszabások azt jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek adósságára az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. A magyar CDS-árazás a súlyos adósság- és költségvetési gondokkal küszködő, euróövezeti tag Görögország CDS-díjszabásainak alig a harmada.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!