Még drágább a karácsony

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Alig több mint negyed század alatt közel duplájára drágult a karácsony - derül ki a PNC karácsonyi árindexéből.

Sokaknak különös erőfeszítésbe se kerül, hogy egy vagyont költsenek karácsonykor. Hiába az egyre-másra szaporodó akciók, az ünnepi bevásárlás számlája évről-évre növekszik. A PNC Financial Services 1984 óta minden évben kiszámolja, mennyibe kerülne a karácsony, ha azt a hagyományokhoz méltón ünnepelnénk. Ehhez a vagyonkezelő a Karácsony tizenkét napja című XVIII. századi angol népdalt veszi alapul. A dalban szereplő ajándékok alkotta rendhagyó kosár darabjainak árát 27 évvel ezelőtt 12 623,10 dollárra becsülte a társaság; 2010-re a karácsony tizenkét napjának költségei 23 439 dollárra emelkedett, követve a hagyományos fogyasztói árindexek (CPI) változását.

A hagyomány szerint karácsony második napjától (december 26.) vízkeresztig (január 6.) tartó ünnepségsorozat alkalmából ajándékokkal lepték meg egymást az angolok - ezt örökíti meg az a dal, amelyhez hasonlókat vélhetően a karácsonyt búcsúztató estén (január 5-én) énekelhettek, egyre-másra bővítve az ajándékok listáját. A karácsony tizenkét napjában az énekes igaz szerelme a következő ajándékokkal lepte meg kedvesét: egy körtefán ülő pitypalattyal, két gerlével, három kotlós tyúkkal, négy feketerigóval, öt aranygyűrűvel, hat tojó lúddal, hét úszkáló hattyúval, nyolc tehenészlánnyal, kilenc táncoslánnyal, tíz ugrabugra úrral, tizenegy dudással és tizenkét dobossal.

A karácsony 12 napja
1 körtefa, a rajta ülő pitypalattyal: 161,99 dollár
2 gerle: 100 dollár
3 kotlós tyúk: 150 dollár
4 feketerigó (a PNC pacsirtával számol): 599,96 dollár
5 aranygyűrű: 649,95 dollár
6 tojó lúd: 150 dollár
7 úszkáló hattyú: 5600 dollár
8 tehenészlány: 58 dollár
9 táncoslány: 6294,03 dollár
10 ugrabugra úr: 4766,70 dollár
11 dudás:2356,20 dollár
12 dobos: 2552,55 dollár.
A PNC a karácsonyi ajándékokat minden évben ugyanonnan "szerzi be", kiszűrve ezzel a szolgáltatók eltérő árszabásából adódó különbségeket. A körtefát egy philadelphiai faiskolából, a maradakat a Cincinatti Állatkertből és a Pittsburgi Állami Madárházból, az gyűrűket a Gordon ékszerészektől, a táncosokat a Philadelphia Balettintézetből, a dobosokat és a dudásokat a pennsylvaniai zenészek szakszervezetétől kölcsönzik. A tehenészlányok bérköltségét - arra tekintettel, hogy a tehén tőgyét a farkától külön képzés nélkül is meg tudja különböztetni az ember - a szövetségi minimálbér alapján számolja a cég.

A közgazdászok szerint bármennyire szedett-vedett is a karácsonyi kosár, jól tükrözi az amerikai szolgáltatóipari árak változását. Ezek szerint 1984-2009 közötti a madarak beszerzési ára (az egy hattyún kívül, melynek értéke, hektikus szaporodási szokásai miatt évről-évre jelentősen változhat, csakúgy, mint a hagyományos fogyasztói árindexben a lakossági energiaköltségek, amelyek a sorozatos ígéretek ellenére - "nem lesz gázáremelés" - mégis mindig nőnek) folyamatosan csökkent, míg a zenészek, táncosok bérköltségei mintegy 300 százalékkal emelkedtek.

Az idén a PNC ügyvezető igazgatója szerint az arany árának mintegy 30 százalékos emelkedése hajtotta még feljebb a karácsony költségeit, de a béremelkedések hatása is tükröződik a kiadások 1974 dolláros (több mint 9 százalékos) emelkedésében. Ennyivel lett ugyanis drágább a karácsony tizenkét napja az elmúlt év során, miközben az infláció az Egyesült Államokban mindössze 1,1, százalékos volt. Az ajándékvásárlást a PNC idén 23 439 dollárból oldotta meg. Íme a részletes lista: http://content.pncmc.com/live/pnc/microsite/CPI/2010/index.html .

Lehet még drágább a karácsony?

Ennél persze különösebb nehézség és fantázia nélkül is könnyen lehetett volna többet költeni az idei karácsonyi bevásárlás során. Tizenkét, az USA-ban jól ismert boltláncot látogatott meg a Wall Street 24/7  bloggere, s a legdrágább termékeket összeírva közel 15 millió dollárt tudott volna ott hagyni. A legolcsóbb tétellel - egy 500 dolláros Nike bőrkabáttal - kezdő karácsonyi listán szerepelt többek között egy közel 40 ezer dolláros bunda, illetve egy 20 ezer dolláros táska is. Ehhez képest a számítástechnikai kütyük meglepően olcsók, hiszen itt a 700 dolláros új iPhone 4-es, és a szintén az Apple logóját viselő 3500 dolláros Mac Pro a két legdrágább találat. A listát záró Tiffany nyaklánc 12 milliós tételként jelentősen megdobta a végösszeget, ehhez képest kifejezetten olcsónak tűnik a Costcóban árusított gyémántgyűrű, amit "mindössze" 194 ezer dollárért kínál az áruházlánc.

Az örökös halogatóknak
Ahelyett, hogy a fél várost bejárnánk ajándékok után kutatva, keressük fel a legközelebbi szupermarketet - javasolja a karácsonyi bevásárlást az utolsó pillanatra halasztóknak a CNNMoney. A fantáziát nélkülöző megoldásokat kínáló gyorslistát - egyik végén a kávés bögre babkávéval, mokka csokival és egy kávédarálóval, míg a másikon a egyetemista rokonnak szánt, tisztasági és háztartási egységcsomaggal - azonban csak azoknak ajánljuk, akik már rég leszámoltak a figyelmes ajándékozó szerepével.

Karácsonyi rémálom?

A legfinomabb mákosbejlgi ízét is elronthatja egy rosszul kiválasztott ajándék. A Fortune informatikai szakírói a gasztronómiai élvezeteket féltve összeállítottak egy listát a technológiai analfabéták számára. "Ha jót akar, ne rakjon a karácsonyfája alá" kezdetű felsorolás óvva int a legújabb Game Boytól épp úgy, mint a Barnes & Nobles színes e-könyvolvasójától. A szakértők szerint az előző csak egy kötelező karácsonyi kiadás fél úton a Nintendo által már december elején bejelentett 3D-s kiadás felé, s még annak is gyenge, míg a Nook iskolapéldája a népi bölcsességnek, miszerint a könyvkiadó maradjon meg a nyomdagépénél. A 250 dolláros olvasó amellett, hogy súlyosabb versenytársainál még nehezebben is olvasható, akkumulátora pedig még az az iPadénél is gyengébb. Apropó táblaszámítógépek, a Fortune szerint e téren rossz választás a Dell identitás-zavaros modellje, a Streak, amely túl kicsi ahhoz, hogy még tábla-pc legyen, de túl nagy, hogy okostelefonnak nézzék, raádásul mindkét készüléktípus legjobb tulajdonságaitól fosztották meg, hogy méretre szabhassák.